maandag 5 maart 2012

Dankjewel moeder natuur!!

Elk jaar, zo eind zomer/begin herfst kan mijn lol niet op. Ik loop door de tuin en zie allerlei lekkere dingen. Van verschillende bessen, frambozen, tamme bramen, aardbeien, druiven, peren en zelfs een heel oud ras appels. De appelboom in onze tuin heeft elk jaar zichtbaar moeite met de hoeveelheid die zich weer laat zien in de herfst.

Ik vind het heerlijk! De rijkdom die ik voel bij het plukken en verwerken van al deze overvloed is groot. Er wordt dan ook volop jam en appelmoes, compôte en chutney gemaakt. De kelder staat er momenteel nog vol van.

De oorzaak van deze liefde komt voort uit mijn jeugd. Ik had een aantal ooms en tantes die buitenaf woonden. En dus ook een moestuin bij huis hadden. Natuurlijk, het was een héle klus, het bijhouden van zo'n tuin, maar dat had ik als kind nog niet zo door. Voor mij was het alleen maar snoepen geblazen..

Mijn ouders hadden een stukje tuin tot hun beschikking bij mijn oom en tante, ze woonden een dorpje verderop. Ik herinner mij nog dat ik, als mijn moeder aan het boontjes plukken was, met mijn nichtje samen snoepte van de suikerbieten.... Maar ook als ik bij een andere tante en oom logeerde dat ik een schaaltje mee kreeg, en daar dan snel mijn schat aan bessen en andere lekkernijen in verzamelde. Pure romantiek dus....

Het was dus ook niet zo gek dat ik dat zelf ook wilde, zo'n tuin waar je uit eten kon. Maar dan wél alleen makkelijke en lekkere oogst. Ik heb het eventjes gewaagd, maar het aanleggen en onderhouden van een moestuin vol boontjes, sla enz. maar da's niets voor mij. Te veel werk in verhouding met opbrengst, ben ik bang. Zal wel aan mijn kennis van zake liggen... Nee, gewoon lekker struiken en fruitbomen tussen de andere planten door, dat doet het meer voor ons!

Dit was wat door mijn hoofd ging bij het zien van deze fotocollage:
Ik schreef het maar eens op. Dat was ook de bedoeling van het item Photo Monday bedacht door Aline. Veel plezier bij het lezen van de andere verhalen!!

14 opmerkingen:

 1. Gisteren heb ik voor het eerst de zelfgemaakte chutney geprobeerd. Even wennen, maar lekker! Waar eet jij het vooral bij, Trudy?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet je eerst even zeggen dat chutney voor mijn idee altijd het lekkerst is als het een poosje gestaan heeft... maar het lekkerst vind ik het bij een stukje vlees. Soms doe ik het ook bij de bereiding van kip bij in de Römertopf. Dan komen de lekkere smaakjes goed door de kip en het zuurtje zorgt voor heel mals vlees. Ook bij suddervlees zijn een paar lepels erbij tijdens de bereiding lekker. Succes hoor Jolanda!

   Verwijderen
 2. Een mooie bijdrage aan Photo Monday, Trudy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heerlijk hé als je fruit en groenten rechtstreeks vanuit je tuintje kan eten! wij hebben appelen, krieken, aalbessen en als groenten zet is steeds courgettes en pikante paprika'tjes, soms ook wel eens boontjes en sla. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop ook snel uit eigen tuin te kunnen snoepen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo te lezen in je blogje van vandaag zit dat er aan te komen!!

   Verwijderen
 5. Heerlijk fruit uit eigen tuin.Mijn vader had ook een grote moestuin ,dus altijd verse groente en fruit ,en een aparte plek voor bloemen ,we waren er vaak samen te vinden.Ohh wat zou ik graag een grote tuin hebben voor dit soort dingen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie herinneringen! Dit verwoord precies wat wij ook ons kleine meiske willen geven...

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke herinneringen,zeg.
  En wat is er heerlijker dan vers fruit.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Trudy,
  Als ik jou zo lees over eigen groenten en zo, zie ik gelijk mijn vader weer voor me. Hij had vroeger ook altijd een groentetuin en kwam elke zaterdag thuis met een jutezak achterop de fiets, vol met nieuw geoogste groenten... En ook de snijbonenmolen zie ik weer voor me... uren draaien..
  Heerlijk hoor, zo´n groentetuin zou ik ook graag hebben. Nu doen we het zomers met eigen tomaatjes en kruiden. Ook heel fijn...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een prachtig debuut Trudy, en heel herkenbaar mijn grootouders hadden een mooie prive boomgaard... dus appels, peren, pruimen en perzikken... en mijn vader had van alles in zijn moestuin, fruit, groente en aardappels... helaas zelf geen tuin, mis het soms wel, we hebben het al eens over een moestuin gehad... wellicht dat die er nog eens komt... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zag als klein meisje ook niet anders bij mijn opa en andere familie; elke zaterdag mocht ik mee "helpen" want er was altijd wat te doen voor opa, de (schoon)zoons en kleinkinderen maar zag ook het vele werk wat mijn moeder had met al die groentes die allemaal de vriezer in gingen waarbij wij toen we ouder werden altijd een steentje bij moesten dragen met doppen, pellen, snijbonen draaien etc. Toch droom ik stiekem wel eens over een grote tuin met achterin ergens zo'n moestuintje al is het maar een piepkleintje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Verrassend. ik dacht dat je nog een poging zou ondernemen om een moestuin te beginnen. Blijken het je mijmeringen te zijn. Mijmer maar lekker door. Ga ik morgen de kruidentuin van Niels omspitten. Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, Anna Marie, die moestuin was er ooit wél. De eerste jaren dat we hier woonden nog. Maar ik merkte dat het omspitten en zaaien toch wel érg intensief werk was, waar ik destijds i.v.m. de jongste eigenlijk geen tijd voor had. Dus vandaar alleen struiken en bomen met fruit tussen de gewone planten door. Kwestie van snoeien en later natuurlijk plukken en genieten. Moet wel zeggen dat sommige struiken al leeg zijn vóór het plukken. Vooral de frambozenstruik is favoriet bij ons allemaal. Staat aan het pad naar het hek, en wat ís het lekker daar zomaar tussendoor van te snoepen...

   Verwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...