woensdag 28 oktober 2015

Overvloed.

Zoals de lezers van het eerste uur wel weten, wij hebben een appelboom in de tuin. Een oud ras, Bram's Seedley heet het. Dat zijn appels die vergelijkbaar zijn met de Goudrenet. Een echte keukenappel dus.

Appeltaart, appel crumble, appelmoes en appelcake, van alles is er al van gemaakt. Ook dit jaar weer. We hebben ze onder het afdak staan.

Een kruiwagen vol. Jan plukte ze zondag. Dat moest ook wel, want ze vielen anders spontaan naar beneden. En da's zonde, want met die plekken houd je ze niet lang goed.

Eerst stonden er ook nog 2 kratjes bij, maar die zijn inmiddels al verdeelt. Aan mensen die er ook weer appelmoes en appeltaart van maakten. Leuk! Zelfs op Jan's werk worden ze uitgedeeld. Een collega van Jan bood aan een appeltaart voor daar bij de koffie te maken. Leuk toch?

En dan heb ik het nog maar niet gehad over de draadmand die in het tuinhuis staat. Daar zitten de val appels in. Dus als ik dan weer eens wat appels wil verwerken, ga ik ze daar eerst pakken.

Overvloed dus. Fijn hoor, daar niet van, maar wat moet je er toch allemaal mee? Jan gaf nog aan dat het misschien een idee zou zijn de potjes appelmoes voor een eurootje te verkopen. Maar weet je wel hoeveel werk je hebt met zo'n potje te vullen? Nee, dat zie ik niet zo zitten. Ik heb nog genoeg andere dingen waar ik mijn energie in kwijt kan.

Misschien zet ik ze wel "te geef" aan de weg. Heb ik vaker gedaan. Maar ik geniet er nu zelf ook echt van. De aanblik van het overvloedige en de geur van de appels... heerlijk! Het brengt mij onmiddellijk weer terug in de bongerd van mijn oom en tante. Daar plukten wij met de hele familie de appels eens per jaar. Om een zaterdag erop te gaan sorteren. Ik was nog te klein voor het plukken, dus mocht ik de val appels rapen. En natuurlijk aan het eind van de dag bij mijn grote neef op de tractor, alle kisten vol heerlijkheid verzamelen.

Maar nu... nu heb ik nu nog een vraagje aan jullie... Ik vraag me af hoe ik de appels zou kunnen gebruiken bij de warme maaltijd. In een ovenschotel of stoofpot misschien? Heb je recepten voor mij? En zou je die willen delen??

En dan nog een vraag, het ligt natuurlijk voor de hand.... Woon je in de buurt van Zutphen en wil je wat mee van mijn appels? Schrijf een mailtje. En als je me al persoonlijk kent (er lezen ook de nodige bekenden mee) kom langs! Dan zijn er twee mensen blij. Ik omdat de appels niet verpieteren en jij omdat het gewoon hele lekkere appels zijn! Alvast eet smakelijk!!

15 opmerkingen:

 1. Hoi Trudy,
  Wat een geweldige oogst zeg. En zo heerlijk wat je er allemaal van kunt maken. Maar ja, daar gaat wel de nodige tijd in zitten. Wat een top idee om ze dan maar weg te geven. Tenminste een deel ervan. Voor mij is Zutphen niet echt in de buurt, dus nee, dan maar niet. Maar er zullen vast genoeg mensen zijn die ze heel graag van je willen hebben.
  Zolang je er zelf maar genoeg overhoudt om voor je gezin lekker gerechten te maken.
  Wij aten vroeger wel hete bliksem, oftewel appelstamppot. Zal vast wel een recept van op het www te vinden zijn.
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken hete bliksem wel. Maar ik maak dat altijd van zoete appels. Ik vraag me dus af of dat van deze appels wel lekker is...

   Verwijderen
 2. Hallo Trudy. Wat een rijkdom zeg zoveel appels!
  Maar kan me voorstellen dat je er eens iets anders mee wil gaan doen. Nu moet ik nodig eens wat kasten opruimen hier en ook schifting maken in m'n kookboeken. Kan ze gewoon niet meer kwijt. Nu heb ik hier een boek wat heet: Koken met appelen. Ik wilde het naar de kringloop doen maar misschien kan ik er jou een plezier mee doen? Misschien heb je er wat aan. Ik hoor het wel.
  Hartelijke groet,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief! Ja hoor, ik wil m graag. Kan ik via de mail mijn adres doorgeven?

   Verwijderen
 3. Ja hoor, dat kan. Ik zal nu even contact met je leggen via de mail.
  Gr. Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu recepten te over nu denk ik, wat lief......Hier waren ook appels aan de weg, gratis.....
  Nu ik ben er blij mee....en er waren nog velen die even wat appeltjes meepakten......hoe leuk.

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we na het uitdelen en zelf verwerken nog veel over hebben was ik ook vanplan ze gratis aan de weg te zetten.

   Verwijderen
 5. Dat zijn flink wat appels! Hier viel de appeloogst erg tegen dit jaar.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Trudy, ik had je een mail gestuurd maar twijfel of je hem ontvangen hebt??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Agnes, nee ik heb het niet ontvangen. Stuurde je de mail naar seealadybird@gmail.com?

   Verwijderen
 7. Hete bliksem kun je ook maken met goudreinettes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Trudy,
  Ai....even m'n verzonden mail teruggekeken en had dus een lettertje vergeten ;(
  Maar heb nu een nieuwe poging gedaan. Hopelijk heb je hem nu wel.
  Groetjes,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Recepten met appels? Hete bliksem, zuurkool, door een salade met wat groen, rozijnen en geitenkaas....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja...er zijn er veel dit jaar, en zo'n zonde om ze weg te gooien of te laten rotten...wij eten om de dag een appel crumble als toetje, al schiet dat natuurlijk ook niet op met zo'n volle kruiwagen... ik zou ook een gedeelte aan straat zetten voor het gratis meenemen.
  Met recepten kom ik niet verder dan hete bliksem, maar dan ook weer... een volle kruiwagen, dan komt de hete bliksem je uiteindelijk de oren uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. goede informatie en zeer nuttig vrienden, bezoek mijn blog ook ja, dank je.

  http://meukisleuk.blogspot.co.id/

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...