maandag 23 maart 2015

Onze Hollandse bodem.

Ik ontdekte twee weken geleden een nieuw programma op t.v.: Van Hollandse bodem. Een programma, uitgezonden op donderdagavond. Op NPO 1 om 20.30. Leuk!

Best leerzaam, dit programma. Mensen die een moestuin aangelegd hebben, zo'n 16 weken voor de uitzending, en die de strijd aangaan met elkaar wie de mooiste en vooral de lekkerste groenten hebben gekweekt.

Ik ben een leek op dit gebied. Ja, ik heb vorig jaar wel het één en ander uit mijn eigen tuin op mijn bordje gehad, maar vergeleken bij de moestuinen die je op t.v. ziet was het nog niet zoals het wezen moest.

Te vroeg begonnen met het opkweken van de zaden, dat was één van de fouten die ik maakte. Ik begon vorig jaar begin maart. Met als resultaat doorgeschoten bonenplantjes en tomatenplantjes. Dit jaar heb ik het anders aangepakt.

Ik ben eens goed gaan lezen achterop de zakjes met zaad. En daarna heb ik dit al wel voorgezaaid:
Op het bad in onze badkamer legde ik de sjoelbak op de kop en daarop kwamen kistjes, een bak en een dekschaal te staan met kerstomaatjes, courgette, boontjes, sla, basilicum en ik had nog zaadjes van Appie. Dit is dille en aubergine. Ook staan er eierdoosjes met krieltjes erin op de vensterbanken. Die laat ik uitlopen en dan gaan ze de grond in. Dat ging vorig jaar zo goed, dat doen we nog een keer! (Wel op een ander plekje in de tuin, zo leerde ik ook...).

Maar dat wil niet zeggen dat ik buiten niet aan de slag kon.... Vorige week haalde ik het blad van de tuin af en maakte de grond los. Ik gooide koemestkorrels over de moestuin en spitte de boel om:
En zaterdagochtend haalde Jan compost bij de gemeente. Gratis. Dit ging nog over de borders heen.Ook had ik nog viooltjes staan in de tuin. Tsja, 't was weer ouderwets. Ik haalde die dingen wel in de herfst, maar verder dan ze bovenop de grond zetten in de bakken waar ik ze in wilde poten, kwam ik niet. Dat deed ik nu toch nog maar. En ze slaan alsnog aan. Yes!
Het geeft echt een voldaan gevoel als ik zo door de tuin heen kijk. Alles is weer netjes en stiekem maak ik al plannen over de indeling van de moestuin. Misschien ga ik wel wat meer plekken in de tuin gebruiken voor dit doel.

Maar eerst... eerst moet het april worden. Dan kunnen de zaden van de bietjes, de bosuitjes en die van de worteltjes erin. deze laatste gemengd met die van de radijsjes. De radijsjes zijn eerder te oogsten en als je dat gedaan hebt, hebben de worteltjes alle ruimte om verder te groeien. Dat leerde ik van het programma van vorige week.

Ik zit donderdagavond om half negen weer voor de buis!

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk van die sjoelbak op de badkuip!
  Veel succes met zaaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk programma he, ik kijk dus ook , heb hier in huis overal zaailingen ;-) staan en ik heb net een boek uit de bieb gehaald over de moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk idee, die sjoelbak ;o)

  Succes met kweken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik mijn buxushagen en -bollen zie kan ik huilen: aangetast door motjes oid :-( Hoe is dat bij jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is er nog helemaal niets aan de hand met de buxus...

   Verwijderen
 5. Jullie hebben alweer flink aangepakt. Het kriebelt ook gewoon om naar buiten te gaan als de zon schijnt. Succes met je zaailingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh dat programma kende ik niet ik zal het eens opzoeken op uitzending gemist. Handig dat je de badkamer als kraamkamer gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben geen fan van tuinieren maar herken het prettige voldane gevoel als het weer netjes is wel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...