vrijdag 27 december 2013

Oliebol.

We moesten het even plannen dit jaar... oliebollen bakken. Jan heeft vandaag nog vrij, morgen begint ie aan de vier laatste dagen op z'n werk, voordat de boel gesloten wordt. Dus we planden het bakken vandaag maar in.

De bollen bakken, da's Jan's klusje. Ik ga morgen voor de kniepertjes. Ieder zo zijn ding. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik niet even hielp vandaag. Bijvoorbeeld met het beslag maken. 

Dat beslag, daar heb ik leuke jeugdherinneringen aan. Mijn moeder bakte jaren voor de hele familie. En staat er bij ons een afwasbak vol beslag te rijzen, vroeger thuis was dat een emmer vol. Voor de kachel, met een theedoek erover. En natuurlijk moest je daar als kind rekening mee houden...

Niet stampen in de kamer. En niet onder de theedoek kijken, ook niet stiekem (ahum... ik weet nog goed hoe dat er eronder uit zag ;) Enneh oh ja "Deur dicht!!!" Zowel tijdens het rijzen van het deeg, als bij het bakken in de keuken. "Anders stinkt het hele huis ernaar!" (Deed het toch wel, maar dat terzijde :))

Hier thuis gaat het iets anders. Jaaa, het beslag staat ook wel warm, maar dan voor de radiator in de badkamer, want daar hebben we ook nog eens vloerverwarming:
En het bakken? Nou, als het er weer voor geweest was, hadden we dat onder het afdak gedaan. Maar nu toch maar even in Jan's schuur. Spullen aan de kant schuiven, zonnebloemolie in de frituurpan en bakken maar:
Oh ja, en natuurlijk ook even proeven, dan weet je waar je mee bezig bent, toch?
Nou, inmiddels weet ik het ook hoor! Hij was heel erg goed bezig! De oogst staat op de kast in de kamer. Straks nog even een bestellinkje wegbrengen naar mijn ouders, en de rest? Nou, daar weten we met z'n vijven best raad mee hoor! Maar als je in de buurt bent, helpen mag altijd...


8 opmerkingen:

 1. wat leuk Trudy, dat je kniepertjes gaat bakken morgen, ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, die Jan is goed bezig geweest zeg. Wat een mooie schalen vol heeft hij gebakken. Dat wordt smullen! Slim om dat in de schuur te doen, want die baklucht blijft lang hangen zeggen ze... Geen ervaring mee, ik heb nog nooit oliebollen gebakken. Schoonzus gaat op oudjaar de hele dag bakken en dan komt de familie aanwaaien om er een paar van te proeven en gelijk een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik vind dat ook een heel mooie oplossing...
  Fijn weekend Trudy, en succes met de kniepertjes vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er zalig uit. Ik wens jullie een prachtig en gezond 2014.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die gaan vast smaken!
  Fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker!! De zelfgemaakte zijn het lekkerst!
  Fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga dinsdag bakken. Het hoort hier ook bij een traditie ze zijn echt lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog nooit zelf oliebollen gebakken wel duizenden verkocht in 25 jaar bij de bakker werken :-))
  Inmiddels al drie jaar ander werk wat prima bevalt maar dat vrij zijn op 23- 24en 30-31 december is nog steeds raar!
  Fijne jaarwisseling! !
  Gr Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, mjammie! Vandaag ga ik zelf ook aan het bakken en sta dan in de schuur naast het eendje.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...