dinsdag 2 juli 2013

Eten (en drinken) uit de tuin.

Vanochtend werd ik om 7 uur wakker. Prima tijd om op te staan, dacht ik zo. Om 9 uur had ik een afspraak en voor die tijd was het rijk hier voor mij alleen.

Even de afwasmachine leegruimen, Tukker uitlaten en een boterham naar binnen gewerkt. Met een kopje muntthee erbij:
 Heerlijk zo, uit eigen tuin:


De emmer bij de regenpijp, daar komt de munt vandaan.

En daarna had ik nog zomaar een uurtje over. Ik liep de tuin in en oogste een kropje sla:
Voor vanavond. gebakken krieltjes erbij en een kalkoenschnitseltje. Is niet gek, toch? De krieltjes heb ik gewoon in de winkel gekocht, maar er staan momenteel ook aardappelplantjes in mijn moestuintje. Opgekweekt uit een paar krieltjes uit een pakje. Een paar weken in het licht op de vensterbank zetten (in een eierdoos) en dan gaan ze vanzelf kiemen. Dan de tuin in en na 2 weken zie je dit:
Niet te laat oogsten, want het moeten wel krieltjes zijn op mijn bord! Dat lukte me net niet helemaal met de radijsjes:


Zeg maar rustig.... radijzen!!!

Nou ja, sommigen zijn nog heel goed te eten. En nog een keertje zaaien kan ook, het is net onkruid. Groeit als een tierelier! Net als de rucola, die is al op inmiddels. Dus deze week haal ik de zaadjes nog eens tevoorschijn en doe ik nog een keer een poging, waarom niet? Ook de bietjes groeien trouwens goed:
Het stomme is, Jan is er helemaal niet dol op. Toen we hier pas woonden kreeg ik van een toenmalige buuf een paar bietjes. Ik maakte er een stamppotje van met spekjes en dat ging er gelukkig wel goed in. Misschien nog meer ideetjes? Ik houd me aanbevolen!

Ook de trostomaatjes groeien goed. En in dezelfde bak pootten we knoflook. Die loopt nu flink uit, en het is heerlijk loof! Ik knip het, net als je met bieslook doet, heel fijn door de sla. Het geeft een hele subtiele knoflooksmaak. Een ideetje van een vriendin, en ze had gelijk!
So, het is wel geen maandag, maar het is vast ook niet verboden mijn moestuin "kunsten" op dinsdag te laten zien. Ik geniet in ieder geval. Net als ik geniet van de frambozen en appels in aantocht:


Veel water geven helpt!!

Gelukkig weer een goede oogst dit jaar, na vorig jaar bijna geen appel gezien te hebben. Bevroren bloesem was de oorzaak :(

Zo straks komt de fruitboer weer langs met de tractor. Leuk toch, in zo'n dorp... Hij beloofde een tijd geleden in de gaten te houden wanneer de aardbeien weer echt goedkoop zijn. Dan neemt ie een kistje voor me mee, kan ik weer jam maken. Zou het vandaag al zover zijn? Ik hoop het maar!!

10 opmerkingen:

 1. Wat leuk zo gluren in je tuin. Wij hebben dit jaar geen appels. Verleden jaar 1. Onze tuin is weer heel anders maar ik heb wel verse kruiden en t voelt zo goed als je even de tuin ingaat voor verse kruiden. Op ons feest zondag kon ik ook wat dingen knippen al finishing touch op de salades met munt voor de fruitsalade.t geeft zo een bijzonder gevoel dat uit eigen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die muntthee ziet er heerlijk uit, ik drink dat hier in NL eigenlijk nooit vers, wel een goed idee. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh jah je hebt een zaaaalige tuin! Een genot om nara te kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hoor. En lekker :).

  Ik moest bietjes ook nog leren eten (vond het net een hap klei), maar geroosterd uit de oven (in aluminiumfolie en wat balsamico, olijfolie en knoflook erover) vond ik ze vorig jaar heerlijk. Met he restje maakte ik wat aardappelsalade (met de bietjes, bieslook en pijnboompitten) wat ook in de smaak viel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He= het...en er ging nog wat zachte geitenkaas door de salade.

   Verwijderen
 5. Hoi Trudy,
  Wat is dat toch leuk hè, groenten uit eigen tuin. Ons tuintje is echt heel klein maar in een paar grote bakken groeien hier de worteltjes, uien en ook bietjes... Straks nog even een andijvieplantje in de aarde zetten. Ik geniet er net als jij heel erg van...
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk logje hoor. Hier staat de gewassen pluksla uit eigen tuin ook te wachten op verdere bereiding. De tomatenplanten bloeien in de kas en de paprika´s en peperplanten groeien goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. rode biet koken en in stukjes snijden, daarbij een gesnipperde ui, een beetje zelfgemaakte mayo en smullen maar van je bietensalade, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke verse spullen allemaal,fijne dag,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...