donderdag 19 september 2013

Goh...

Soms weet je ook niet half wat je hebt... Neem vandaag...

Wij hebben al sinds jaar en dag een druivenstruik. En die draagt vaak flinke trossen, al zeg ik het zelf. Maar wat moet je daar nu mee?

De druiven zijn om zo op te eten niet zo geschikt. Ach ja, het kan wel, maar dan moet je het niet erg vinden dat het schilletje nogal taai is. En dat je daar dan net even een beetje zure nasmaak van krijgt. 

We hebben de druiven al eens aan een meneer mee gegeven die daar dan wijn van maakte. Was best lekker hoor, dat wijntje. Maar helaas, meneer is qua gezondheid niet meer in staat dit kunstje nog eens voor ons te herhalen. En ach, ik ben ook eigenlijk niet zo'n liefhebber van alcoholische versnaperingen. Duzz...

Ineens schoot het me te binnen vanochtend. Wat als? Ik zette dit laptopje aan en zocht eens via ons aller google. En ja hoor, daar kwam een geschikt recept tevoorschijn. Een recept voor druivensap zonder dat ik daar ingewikkelde keukenapparaten voor nodig had. Of dat ik met mijn blote voeten door de druiven moest gaan stampen. Neee, niks van dit alles!

Het proces ging als volgt:


Dit was mijn oogst van vanochtend. Een soeppan van 5 liter vol trossen druiven.

Na het afhalen hield ik dit over.

Ik bracht het op mijn gasstel aan de kook en liet het daarna een uur of 2 langzaam pruttelen op het petroleumstelletje.

Dit was het gevolg.

Andere pan erbij, zeef erbij en voorzichtig erdoor drukken maar. 

Nog even terug op het gas, om de juiste temperatuur weer te krijgen.

Grote potten erbij (bij gebrek aan flessen), trechter erop en inscheppen maar!

Handdoekje op het aanrecht, deksel van de potten goed vastschroeven en op de kop ermee. Het deksel zuigt zich dan vacuüm en zo blijft de sap houdbaar.

Kind kan de was doen, toch? En ik heb al geproefd hoor. Het is heerlijk! Ja, ik voegde wel een beetje suiker toe, maar da's naar ieders eigen smaak natuurlijk. Dat toevoegen kan je doen als de pan voor de tweede keer op het gas staat.

En nu heb ik letterlijk de smaak te pakken. Gelukkig hangt er nog een klein voorraadje:




Maar het kon zomaar eens zijn dat dat er niet zo lang meer hangt ;))

14 opmerkingen:

  1. Leuk! Lekker je eigen sapvoorraad! Van het sap kan je ook druivengelei maken voor op de boterham.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt voor je tip, hier hangen ook kleien druiven, ga het a.s. zarerdag ook verwerken met je receptje, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Trudy,
    Jeetje wat goed van je om even te googelen... Wat lijkt me dat heerlijk, verse druivensap, en mooi dat je het zo kunt bewaren. Al denk ik niet dat het lang bewaard zal blijven...
    Ik wens je alvast een heel fijn weekend,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. gaaf zeg, lekker! hier ook druiven, die van de buren groeien mijn tuin in dus die ga ik ook eens oogsten, een week of twee terug waren ze nog niet rijp genoeg... *hik* geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh klinkt heerlijk, druivengelei is ook makkelijk te maken en heul lekker btw :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat heb je prachtige druiven! Die van ons zijn kleiner en lang niet allemaal zo mooi blauw. Voor de smaak maakt het niet uit gelukkig, ik maak sap met de sappan...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijn zeg om zo'n schat te vinden in je eigen tuin!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. lekker hoor, druivensap. Ik voeg véél suiker toe en kook het een beetje in tot siroop. Dat is ZO lekker als ranja, of over ijs, in yoghurt of griesmeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker he! Ze hangen bij mij ook bijna rijp te zijn, vol moet zoemende wespen eromheen... Blijkbaar een zoet jaar ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier zijn ze ook bijna rijp. Vorig jaar hadden we 12 liter sap: ik maak het net zo als jij:)

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...