maandag 16 juni 2014

Op een maandag in onze tuin...

Valt er altijd wel wat te beleven. Alles groeit en bloeit vrolijk en ook de vogels zijn er graag. Gisteren ontdekte ik een merel, die het fijn vond wormpjes te trekken uit de potten met planten en de kookpot met slaplantjes die ik net water had gegeven. Leuk gezicht hoor, maar het geeft wel veel rommel! Stoffer en blik erbij en opvegen maar. En gisterenavond had de sla een extra wasbeurtje nodig... Maar ach... het smaakte daarna wel prima!

Zelf ben ik ook graag in de tuin. Gras maaien, plantjes water geven, beetje snoeien en oh ja... de moestuin moet ook weer onkruidvrij gemaakt worden! En ingezaaid op de plekken waar andere dingen niet zo groeien. En aardappeltjes poten die nu nog voor staan te kiemen in de vensterbank. En... je leest het al. Een tuin, daar ben je letterlijk en figuurlijk nooit klaar mee. Ik niet in ieder geval!

Een goede maand geleden, om precies te zijn op 6 mei, beloofde ik jullie een maand later nog eens een rondje door de tuin te doen met het fototoestel. Dat heb ik nu net gedaan (sorry dat het iets later werd dan gepland) en dit is het resultaat:

Nou, dan lopen we weer die achterdeur maar eens uit, als je dan rechts kijkt zie je dit:
De kruiden zijn flink gegroeid. We hebben al heel wat muntthee en citroenmelissethee gedronken. Ook hebben we een "nieuwe" emmer en bijpassende bak op de kop getikt toen we in Zutphen waren:
In de emmer staat munt die dit jaar gezaaid is en de rucola in de bak zaaide ik zo'n 3 weekjes geleden.Gisteren aten we ervan, lekker!

Draaien we ons even om, dan zien we het terras, met daarop:Een oude kookpot met slaplanten. Vorige keer beweerde ik nog dat ik wat plantjes ging verzetten, maar da's er niet van gekomen. Wel pluk ik bijna dagelijks een kleine portie ervan. Heerlijk jonge sla, wat wil een mens nog meer?

Ook staan deze op het terras: Een peperplant, als je goed kijkt zijn er al een paar klaar om te oogsten. En een vijgenboompje. We hadden een financieel meevallertje en besloten daar een vijgenboom, pruimenboom en een kiwiboom van te kopen. Ook gingen we die avond naar de chinees om een lekkere maaltijd te halen. Toen Jan terug kwam vertelde hij dat er zulke leuke blikken in de container lagen. Ik trok de stoute schoenen aan en belde meneer chinees of ik die blikken misschien mocht redden van het oud ijzer. En dat mocht! Sindsdien staan hier de boompjes in. Vind je 't wat?
Maar er kwam nog meer spul "aanwaaien". Zoals werkbanken van de afdeling van Jan's werk, die nu dicht is. De exwerknemers konden deze spullen voor een prikkie overnemen en zo gebeurde het dat Jan's oude trouwe houten werkbank plaats moest maken voor een (lelijke) metalen. Zo sneu vond ik... en 'k verzon meteen een nieuwe functie, kijk hier!
Hij staat nu te pronken in de tuin. Met plantjes in de lades en groenten eromheen. Veilig onder de perenboom, wat wil zo'n oudje nu nog meer ; ) Die groenten doen het ook leuk:


Komkommers die al echt herkenbaar worden : )

En gele courgettes. Groene hebben we ook, maar die zijn nog "in de bloem".

En nog even een plaatje van de peren in de boom boven de werkbank. Een Juttepeer, staat er al een jaar of 8 en nu lijkt het erop dat we voor het eerst de vruchten gaan plukken!

Aan de ander kant van het pad is de moestuin. Daar groeien de aardappelen flink, de boontje staan in bloei en de bietjes lijken ook de goede kant op te gaan. Ook hebben we radijs maar die moet nog eventjes voor het beste resultaat. De aardbeitjes worden regelmatig geplukt. Lekker op een boterham of in een smoothie met yoghurt, banaan en sinaasappelsap. Mmmmmm...


Enneh oh ja, zie die hortensia! Ik snoeide 'm gisteren want het dreigde de ingang achter dicht te maken... Ik zette een vaas met deze mooie bloemen op de put opzij van het huis.

Ook groeien de frambozen als kool, kijk maar:
Ik heb ze helemaal kort gesnoeid dit jaar, maar nu las ik al dat als je een herfstframboos voor de helft kort snoeit je nu al frambozen had kunnen hebben. Zo leer je altijd weer wat. Volgend jaar dan maar...

So... nu genoeg gezien in de achtertuin. Nog even het pad weer af naar de zijkant van ons huis:


De put, jullie kennen 'm misschien al en...

Weer zo'n blik, met hierin de Reine Victoria. Dat ie maar snel mag groeien ; )

Volgens mij zijn we aardig rond. Wat zullen we doen? Over een poosje maar nog eens herhalen? Ik vind het zelf namelijk ook leuk en inspirerend te zien hoe de tuin gegroeid is in een week of 5!

12 opmerkingen:

 1. Hè ja, ik vind het ook leuk om die gezellige tuin te zien....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet het er allemaal mooi en fris uit Trudy, Heerlijk om weer zo'n rondje tuin te zien bij jullie... Doe het over een goede maand nog maar eens, dan zijn je groenten nog veel verder en de peren ook veel groter...
  Voor nu wens ik je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die blikken heb ik ook vaker op de blog van Teunie voorbij zien komen. Handig, en het ziet er ook nog leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat in ju tuin het nut en de sier door elkaar heen staan!
  Het ziet er gezellig en ook netjes uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja hoor ik zag die blikken ook al bij Teunie ;)
  Leuk zo een rondje tuin....zeker voor herhaling vatbaar!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jouw frambozen gaan ook al zo reuze hard.. bij mij ook, zijn ondertussen net zo groot als ik ;) en idd ik heb helemaal niet gesnoeid en heb nu al frambozen van mijn herfstframboos...heerlijke verrassing....
  gezellige tuin hebben jullie hoor!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is nog eens een mooie tuin! En zo groot, en zo netjes onderhouden... Ik houd ook van veel zink en "oud" in de tuin. Ik heb een ouderwets fornuis met emaille potten en pannen in een hoek staan. Maar meid, wat ben ik jaloers op je frambozen!
  Groetjes Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor de prachtige wandeling!
   Ik kon graag nog een keertje gluren. Dus zeker voor herhaling vatbaar!
   groetjes, Franca.

   Verwijderen
 8. Een leuk kijkje in je tuin. Ik vind die werkbank echt geweldig!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi! Wat groeit alles goed bij je. Die blikken van meneer de Chinees vind ik grappig hergebruikt. Tot over 5 weken!
  Anna Marie

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...