maandag 4 maart 2013

Oorlog in de nacht.

Ik heb vannacht gevochten. Tegen knallende hoofdpijn, migraine ook wel genoemd. Het begon eergisteren al.

Ik ben er zo eentje die het iedereen naar de zin wil maken. Ik kán het maar niet afleren. Ik kan maar niet bedenken dat goed ook goed genoeg is. En dat levert spanning op in mijn hoofd. Eergisteren een beetje, en gisteren nog wat meer. Tel daar de maandelijkse hormoonschommelingen bij op en dan krijg je de "vijand".

Zo voel ik me dan ongeveer...

Een stekende pijn aan de linkerkant van mijn hoofd. Dwars door mijn gebit heen. Met zulke aanvallen lijkt het of er vier kiezen getrokken moeten worden. Ik heb op zo'n moment al eens een foto bij de tandarts laten maken, die constateerde dat die kiezen kerngezond waren. Mijn vader vertelde laatst dat mijn oma het ook had. Zij liet de kiezen trekken. Lucky me, zo'n erfenisje :(

Knallende hoofdpijn dus. Ooit al eens gelabeld door een dokter met het label "migraine". Na vele jaren. Vanaf toen kreeg ik medicatie ervoor. Wat was dát een opluchting zeg! Voorheen lag ik steevast 3 dagen plat in het donker, vanaf toen kon ik gewoon door! Mijn enthousiaste voor die pilletjes was groot.

Zó groot dat ik op een gegeven moment veel te veel van die rommel slikte. Dat moest anders, want mijn hoofdpijn werd medicijnafhankelijk. Gelukkig lukte het me om met de helft van de dosering toch de juiste balans te vinden. Maar soms, héél soms...

En dat was gisteren. De hele dag lag ik zowat plat. Of strompelde ik wat door het huis, omdat je nu eenmaal toch wat was moet doen, wat op moet ruimen, nou ja, je kent dat wel. En vannacht, vannacht ging ik met die knallende pijn het bed weer in.

Om een uur of 2 klaarwakker. Van de pijn. Toen naar beneden en als afleiding iets stompzinnigs opgezet op de t.v.. Je moet wat. Om zo ongeveer half 4 toch maar weer, met een half tabletje op de maag het bed weer in. Om 5 uur ging de wekker voor Jan. Vroege dienst. Daar word ik wakker van en tot mijn verbazing was de pijn minder!

Nu zit ik op de bank. Met een wattenbol op mijn romp. Gelukkig zijn er nog een paar pannen soep over van het weekend, en een turks brood in de vriezer. En verder?

Ik ga heel zuinig zijn met mijn pijnloze hoofd! Me afsluiten voor anderen ('t is voor vandaag eventjes niet anders) en zo hoop ik de dag zonder veel pijn door te komen. Dus mensen, als je even niet zoveel reactie van mij krijgt... morgen ben ik er hopelijk weer!!

26 opmerkingen:

 1. even tijd voor jezelf om tot jezelf te komen, beterschap. X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou mirgraine is echt supervervelend en hakt er behoorlijk in! Doe lekker rustig, het is gelukkig wel prachtig mooi zonnig lente-weer buiten ( hier iig wel)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. au, beterschap hoor!
  Enne, morgen is er weer een dag, dan kan er ook weer opgeruimd
  worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei Trudy, doe maar lekker rustig vandaag!
  Hoofdpijn is verschrikkelijk vervelend....probeer een beetje te genieten van de
  eerste zonnestralen...
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geef de controle maar even over. Is echt beter ook al voelt dat niet zo. Je huishouden draait ook wel op halve kracht.
  Sterkte Trudy!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vechten ertegen is niet erg produktief lijkt me. Het klinkt erg ellendig. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah lieverd wat erg zeg. En dat je dan toch opstaat om dingen te doen in huis? helemaal fout hoor. Ziek is ziek. Je zou eens heel voorzichtig moeten beginnen met oefenen om egoistischer, dus liever voor jezelf, te zijn. Heel veel sterkte en knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beterschap ik heb ook migraine zo nu en dan maar niet zo zwaar als jij. Dikke kus. Trouwens als ik migraine heb wil ik liggen met de gordijnen dicht en pijnstillers alleen ik heb nog wat kleine kinderen die om me heen lopen. Hoe deed jij dat toen de kids klein waren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gelukkig een man die in de ploegen werkt, en dan altijd wel een deel van de dag thuis was. Heel soms paste hij zijn dienst erop aan. Soms loop je toch gewoon tegen heug en meug door. Deed ik gisteren eerst ook. Jan had vroege dienst en de meisjes waren thuis. Mirte moest een plaatsje verderop naar de trein worden gebracht... maar als ik dan in de auto zit vraag ik me wel af waar ik eigenlijk mee bezig ben. Pleasen dus ten koste van mezelf. Stom hè?

   Verwijderen
 9. gelukkig heb ik het nog nooit meegemaakt. maar naar het schijnt voelt het echt rot, rot, rot!!! sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hè, wat vervelend! Wat jij hebt, heb ik in lichte mate, vooral als ik me na veel drukte of spanning ga ontspannen. Ik neem dan vaak een hoofdpijnpoeder van het merk D.aro. Dat helpt bij mij vaak wel,al is het niet gelijk.... en inderdaad plat, met gordijnen dicht.
  Doe het lekker rustig aan vandaag, en ik hoop dat de zon je goed doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Trudy,
  Heel af en toe heb ik ook een migraine-aanval; dan doe ik niets dan overgeven en van koud naar warm gaan, zonder koorts... Kan dan mijn ogen niet openhouden en geen enkele pijnstiller binnenhouden. Alleen een zetpil, maar die helpt meestal ook niet... Gewoon wachten tot het lijf weer rustig is meestal... Gelukkig duren die aanvallen bij mij nooit langer dan 1 dag, maar ik weet wel hoe jij je voelt...
  Ik hoop dat deze rustdag er voor zorgt dat je je heel snel weer een beetje mens voelt... sterkte ermee...
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Waardeloos Trudy! Ik heb het altijd 1 dag en dan ben ik de dag erna volledig gesloopt! Terwijl ik soms als ik migraine heb en de kinderen thuis zijn (ik dus niet telkens op en neer hoef naar school) uren lig te slapen. Sterkte!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beterschap,Trudy.
  Doe het maar kalmpjes aan,hoor.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. He jakkes migraine en nu de hoofdpijnkater zoals ik dat altijd noem. Geen hoofdpijn maar idd een bowlinfbal vol watten op je nek hebben. Bij mij helpt het om de ergste pijn onder de massagestraal van een hete douche uit te zitten met pijnstillers achter mijn kiezen. Ik kan dan gerust een uur onder de douche hangen en dan ook best om drie uur 's nachts.
  Laat die was nou volgende keer staan joh en doe gewoon wat goed voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ooh bah ! Ik weet wat je voelt! En ook die dag er na ja!
  Maar wel even beter op je zelf passen hoor !
  Ze redden zich toch wel een dagje zonder jou?

  Mijn moeder vond het cadeautje erg leuk :-)!

  Beterschap

  Liefs Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Naar voor je! Migraine is een ontzettend vervelend iets. Ik herken wel wat in wat je zegt over doorgaan. Ik kan het altijd een beetje uitstellen omdat ik dan vind dat ik eerst nog andere hele belangrijke dingen moet doen. Maar uiteindelijk heb ik mezelf er alleen maar mee omdat het daarna extra hevig doorzet.
  Sterkte en ik hoop dat je je inmiddels weer stukken beter voelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel veel sterkte!
  Misschien een goede tip; vraag aan de huisarts propanalol. 80 mg tablet, 1 x dgs.
  Dit helpt mij tegen de migraine. Ver verwijdt de bloedvaten.
  Misschien heb je er baat bij, kan in ieder geval geen kwaad het te proberen.

  Veel sterkte!
  Ik weet hoe het is, heb er zelfs een x morfine voor gekregen omdat ik mijn collega niet wilde laten zitten met kerst en 12 denigrerende bejaarden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik slik sumatriptan, dat werkt ook op de bloedvaten. Helpt normaal goed, alleen moet ik me rustig houden als ik al kans heb op hoofdpijn, en dat ging nu mis...

   Verwijderen
 18. Ik hoop dat het inmiddels weer wat beter met je gaat. ik wens je veel sterkte met het leren van de les die je kennelijk nog moet leren: je bent goed genoeg zoals je bent. En ik denk dat alle mensen die van je houden, van je houden omdat jij jij bent en niet omdat je het perfecte huishouden hebt, de perfecte moeder of wat dan ook bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als je de pillen gebruikt om vervolgens gewoon door te stomen, schiet je inderdaad je doel voorbij! Ik probeer de boodschap van mijn lichaam dan te 'horen' en rustiger aan te doen. Dat valt inderdaad niet mee…

  Sterkte en beterschap.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...