vrijdag 29 november 2013

De vlinder van de meester.

"Wat de rups het einde van de wereld noemt, noemt de meester een vlinder". De mensen die net als wij, ook een kalendertje van de Flow in huis hebben, zullen deze zin onmiddellijk herkennen. 't Was namelijk de quote die er gisteren op stond. En hoe slaat deze op ons momenteel...


plaatje van www.


Jan is bijna begonnen aan de laatste maand werken bij zijn huidige baas. Na 27 jaar. Dat we dit al 2 jaar weten, maakt het voor ons dat het niet als een donderslag bij heldere hemel komt. En dat het bedrijf alles tot in de puntjes geregeld heeft is natuurlijk ook fijn.

Jan heeft in de laatste tijd nog een aantal cursussen mogen volgen op kosten van de zaak. De diploma's die hij daarmee gehaald heeft, zullen wellicht helpen bij het zoeken naar nieuw werk. Ook wordt er een traject begonnen waarbij Jan geholpen wordt in het zoeken. Vandaag heeft ie de eerste voorlichting daarover, volgende week volgt een intake-gesprek.

Financieel zijn de dingen gelukkig ook goed geregeld. Er is een sociaal plan, dit kan toch als vangnet helpen bij de eerste periode werkeloos zijn. Er zijn mensen die het momenteel slechter treffen, dat realiseren wij ons terdege. Maar het feit blijft...

Het feit dat Jan nu ie net 50 is geworden op straat staat. En dus niet alleen zijn zekerheid van een baan kwijt is, maar ook de mensen om zich heen zal gaan missen. Dit maakt al met al dat je uit je comfortzone word gehaald. En dat is iets wat misschien nog wel het zwaarst telt.

Als het feit zich niet voorgedaan had, was Jan waarschijnlijk nog wel 17 jaar blijven werken bij deze baas. Het was fijn en afwisselend en voor Jan uitdagend werk, dus reden om op te stappen had ie niet. Ja, natuurlijk heeft hij best eens gesolliciteerd in de tijd dat hij hier werkte, om vervolgens tot de conclusie te komen dat hij het toch wel erg getroffen had.

En nu... nu moet ie wel. Is dat negatief? Nou, uit mijn omgeving ken ik verschillende voorbeelden waarbij dat helemaal niet het geval was. Waarbij achteraf zelfs gezegd werd dat het misschien wel goed was dat het bedrijf failliet ging. (In die gevallen dan).

Ga ik nog even terug naar de eerste zin in dit schrijfsel... die rups, daar identificeer je je toch het eerst mee. Maar gezien er nu al mensen om ons heen zijn, die Jan al een fictieve leeflijn toewerpen in de vorm van een mogelijke baan, ga ik toch al een beetje als de meester denken. Naïef? Ja, zo zullen sommige mensen het ook noemen. Maar waar hoop is is... die vlinder! Toch??

11 opmerkingen:

 1. Hoi Trudy,
  Ik duim voor jullie dat Jan weer heel snel een leuke uitdagende baan zal vinden. Eentje waarin hij zijn ei weer helemaal kwijt kan. Zou dat niet mooi zijn? En ja, als je positief bent ingesteld, dan is dit gewoon een nieuw begin. Lekker vasthouden die gedachte...
  Ik wens jullie een heel fijn weekend alvast,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ben je mooi positief ingesteld Trudy!
  Ik hoop voor jullie dat het helpt en Jan snel een nieuwe baan gevonden heeft!
  Succes ermee en alvast een fijn weekend!
  Gr Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik duim mee voor een leuke baan voor Jan en bewonder jouw om je positieve kijk....ik kan nog veel van je leren!
  heel veel liefs en fijne dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel knap dat jullie in deze onzekere tijd zo positief blijven. Ik hoop dat Jan heel snel een fijne baan vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed om alles zo (positief) te blijven bekijken! En positiviteit straal je ook uit, dat pikken mensen op. Wie weet (ik duim!!!!!) krijgt Jan binnen no time de ideale baan die hem op het lijf is geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie kijk op de dingen. Hoop dat hij snel onder de pannen is. Gelukkig is het geen onverwachte beeindiging van zijn dienstverband. Je hebt maatregelen kunnen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oe, een spannende tijd breekt aan. Heel veel sterkte en succes voor Jan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie positieve invulling van toch wel een lastige situatie. Succes met alles wat op jullie pad gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Succes bij alles, hopelijk vindt Jan snel weer een fijne baan waarin hij zich verder kan ontplooien als een vlinder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waar een deur dicht gaat, gaat een raam open. Komt voor een deel op hetzelfde neer. Blijf open staan voor alle mogelijkheden die langskomen dan komt er vast iets langs waar jullie nu nog niet eens aan gedacht hadden.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...