zaterdag 30 november 2013

Je bent een echte .......... als...

Als ik na een rondje blogland nog niet genoeg heb van de laptop op schoot ga ik altijd even buurten bij Jan's facebook pagina. Leuk, om zo even te kijken wat er daar op gepost is. Ik heb zelfs zelf ooit een account gehad, maar op een of andere gekke manier werd 'm dat niet. Dus hief Junior op mijn verzoek dit weer op.

Een tijdje geleden ontdekte ik een leuke pagina in facebookland. "Je bent een echte .......aar als", heette ie. Op de puntjes staat dan de naam van onze woonplaats, zoals je misschien al wel door had. Hierop vond ik allerlei leuke foto's van ons dorp, uit het verleden.

Het was een feest der herkenning. Zoveel leuke oude foto's dat daar op stonden, echt fantastisch. Ik, geboren .......aar, kon me zelf ook nog zoveel herinneren van de beelden die langs kwamen! Zowel de kleuterschool, als de lagere school, zelfs de middelbare school waar ik gezeten heb, en die helaas allemaal niet meer bestaan, vond ik hier op foto terug. Zo ook vele winkeltjes en zelfs een advertentie van de typeschool waar ik op zat (oh, wat had ik daar een hekel aan maar wat is dat nu makkelijk...) kwamen langs. 

Tijd om ook mijn ouders te vertellen wat een mooie ontdekking ik had gedaan. Al snel werd ook bij hen op de computer de pagina bij favorieten gezet (nee, ze hebben geen facebook, maar de pagina is gewoon openbaar) en heel vaak als we elkaar weer zagen hadden we het over die ene mooie foto die er nu weer opgezet was. 

Mijn vader is ook in dit dorp geboren en getogen. Zo ook zijn vader, en zijn opa en... Nou ja, je raad het al. De nog oudere foto's die langs kwamen, daar wist hij ons weer veel over te vertellen. Compleet met anekdotes. Zoals over die veldwachter, deze:
Mijn vader wist te vertellen dat toen de beste man koud in ons dorp te werk gesteld was, meteen al bij de burgemeester moest komen. Hij schreef niet genoeg bekeuringen uit volgens de burgemeester. Of ie daar eens verandering in aan wilde brengen. Nou, dat deed hij! De volgende dag werd er een meisje op de bon geslingerd vanwege het feit dat ze geen licht aan had op haar fiets. Pikant detail? Het meisje was de dochter van ... de burgemeester! Prachtig toch, zo'n verhaal? 

Gisteren kwam ik op het idee mijn ouders uit te nodigen, de laptop op de t.v. aan te sluiten en zo een avondje herinneringen op te halen. Hoe leuk was dat! Al verhalen vertellend en uitpluizend (waar dit pand nu weer stond en hoe nu de situatie is daar) werd het echt een latertje. Maar dat was helemaal niet erg hoor! Pap en mam, als er over een tijdje weer veel nieuwe foto's op staan, zullen we het dan nog weer eens herhalen??

En voor jullie? Misschien is het leuk om eens te kijken of er van jullie woonplaats ook al zo'n pagina bestaat. (Googelen op je bent een echte ... als). Want er zijn er meer, kwam ik achter. In ieder geval van Zutphen zag ik! Misschien kan ik daar al een paar lezeressen bij mee maken ;))

7 opmerkingen:

 1. Leuk, he! Hier brengt een vereniging sinds lange tijd jaarlijks een boek uit met veel foto's en verhalen uit ons dorp. Senior is er vooral dol op :) (en zijn hele familie!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Trudy.
  Ja,ik geloof dat er van mijn woonplaats ook iets is,maar toen ik er eens keek,vond ik dat vrij saai helaas.

  Fijn weekend
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Trudy,
  Wat moet het leuk zijn om zo via oude foto's herinneringen op te halen. En er samen met je ouders een leuke avond van te maken...
  Ik woon inmiddels in de vijfde woonplaats dus ik ben sowieso geen echte wat dan ook, maar misschien toch ook wel eens leuk om wat van al die plaatsen terug te zien...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Helaas niet van mijn woonplaats ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Trudy
  Ja van mijn woonplaats bestaat ook zo'n facebookpagina.
  Ik ben vanaf het begin lid. Het is inderdaad heel erg leuk, soms kun je je niet voorstellen dat het er vroeger anders uit zag!
  En elke dag blijven er maar foto's bij komen, heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn woonplaats heeft ook een site met foto's uit de oude doos. Heerlijk, ik zie heel veel oude vergaande glorie; de oude 'boterfabriek', oude molens (die er niet meer zijn) een kazerne, een 'feest' gebouw, oude boerderijen, overstromingen, foto's van dorpsfeesten enz. enz. nostalgie!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...