zondag 6 februari 2011

Pas op het afvoerputje!!

Ik las laatst in een tijdschrift een collum die ging over het feit dat er steeds meer mensen zijn die het nog moeilijk vinden tevreden te zijn. Die daar dure spullen voor nodig hebben en ver op vakantie moeten gaan. Omdat hun omgeving dat ook doet. En ja, wat moet jij dan zeggen als ze vragen waar deze zomer de reis naar toe gaat?? Wordt je dan nog wel geaccepteerd door je collega's? En ben je nog wel interessant voor die vrienden als je niet die designkeuken of badkamer hebt die bij hun norm past?

En als je kinderen het nou eens niet zo goed doen op school, maar leuk met de middenmoot mee kunnen komen? Hoe zit dat dan met die cito, waar je thuis zo lang op geoefend hebt met je kind? Er zijn zelfs verhalen in mijn omgeving waar de ouders hun kind een feestje beloofden als de score boven een bepaald percentage uitkwam. Arme meid, denk ik dan.

Om maar niet te spreken over een kind met een beperking. Zoals een lichte  vorm van autisme. ( dit gaat ons zelf aan ). Ik heb ooit eens de opmerking naar mijn hoofd gekregen toen ik met onze toen 12 weken oude Labradorpup bij school stond en hij net als zoonlief ook een beetje druk was : "Och, och, en dan hebben ze nog zo'n hond ook.... "

 'k Heb me rotgelachen toen ik daarna thuis kwam. Had plaatsvervangende schaamte voor het inlevingsvermogen van deze "dame" waar de opmerking vandaan kwam. Dacht ze nou werkelijk dat ik mijn geluk af liet hangen van wat zij van ons vond? Nee, natuurlijk niet! 'k zou wel gek zijn.

Want ik ben dankbaar. En tevreden.Voor die heerlijke zoon die ik mag opvoeden. Dat dat aan óns is overgelaten schept me dankbaar. En weet je wat? Het gaat heel erg goed met hem. Ik weet dat ik in het verleden als overbezorgde moeder bestempeld ben. Maar dat is nu eenmaal nodig bij een kind zoals hij. Je moet nu eenmaal vooruitdenken en vooraf ingrijpen. Dat had en heb ik er graag voor over.

En ook als het om het plekje gaat waar we wonen. 't is nog lang niet perfect, als je naar de "norm" kijkt. Maar wél als je naar onze norm  kijkt.  't Is vooral een thuis voor ons allemaal. Een warm plekje waar we tijd nemen voor elkaar. En waar iedereen welkom is. Een kop koffie staat altijd  klaar. Gezellig..Het leukste compliment kwam laatst van de 18jarige vriendinnen van Fleur. Bij ranking de stars, een spelletje wat ze gedaan hadden bij hun sinterklaasviering kwamen wij als leukste gezin uit de bus!!

Dus, ik heb het niet nodig om volgens de norm te leven. Gelukkig niet. Ik ben zeer tevreden met alles om me heen en probeer tegenslagen ook altijd positief te benaderen. Want, zoals Loesje met deze spreuk zo mooi verwoordde: Als je met de stroom mee gaat, moet je uitkijken bij het afvoerputje! Fijne week!

12 opmerkingen:

 1. Als mensen zo reageren zijn ze vaak jaloers. Op het leven wat je leid. Want diep in hun hart willen zij dat ook. De rest is alleen maar uiterlijke schijn. Je kunt trots zijn op je zin. Maar dat hoeft niemand je te vertellen.Dat voelen anderen ook.

  Als je gelukkig bent, dan straal je het uit en dat is met geen geld te koop.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Trudy,
  Geluk en tevredenheid zit in jezelf ... niet in wat de buitenwereld ons oplegt ... Geluk en tevredenheid kun je wel uitstralen ... en wie weet, pikt iemand 't op ;)
  Gr, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat beschrijf je het mooi Trudy en voor mij zó herkenbaar!! Oren, ogen..en alles ben ik vaak tegelijk voor onze zoon....en ja, ik hoor ook weleens dat ik overbezorgd ben. Maar wat onze meiden zelf aan kunnen geven lukt hem niet...dus zit ik idd overal bovenop ;). Ik leer daar heel veel van, ook om dit op een manier te doen zodat ik niet meteen iedereen in het harnas jaag. Het belangrijkste wat ik van onze zoon leer is om te relativeren, oprecht blij te kunnen zijn met dat wat er is...wat hij kan. Iedere stap is er 1 en voor ons een klein feestje. Sinds hij geboren is sta ik echt veel en veel positiever én dankbaarder in het leven..ondanks de zorgen die er natuurlijk ook wel eens zijn.Dure spullen, designkeuken, een belangrijke job...het doet mij werkelijk niks meer!!....Ons gezin met 3 lieve meiden en ons heerlijke ventje met Downsyndroom ....daar kan helemaal niets tegenop! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven, ben blij dat ik je volg :)
  Doet me goed dit berichtje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goede opmerking. oppassen bij het afvoerputje.
  Mijn neefje op wie ik dol ben schreef op zijn hyves; jullie lachen omdat ik anders ben maar ik lach omdat jullie allemaal hetzelfde zijn.
  Hij heeft ook een vorm van autisme en ik trouwens ook. Hij is nu bijna 18 en het was een superkind. Mooi en gevoelig, grappig en meevoelend.
  fijne dag. liefs Helène

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En gelukkig zien sommige mensen op tijd het licht.
  Op tijd beseffen dat het niet allemaal draait om mooie dure spullen maar om de tijd en aandacht voor elkaar!!
  liefs van petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie spreuk, die van Loesje!
  En wat heerlijk om jouw blogje te lezen, want de trots en tevredenheid straalt er vanaf! Tja, die mensen he! Ik lach heel wat af hoor, op het schoolplein, als ik zie hoe veel mensen zich in allerlei bochten moeten wringen om hun perfecte leventje vol luxe op de rails te houden. Veel te grote auto's die ze niet ingeparkeerd krijgen, volle agenda's waar hun kinderen in ingepast moeten worden, kleren die niet vies mogen worden. Veel mensen zijn het contact met het werkelijke leven ernstig kwijtgeraakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Trudy,
  Over talent gesproken ...
  Wat een prachtig stuk heb je geschreven. Ik voelde helemaal met je mee! Wat knap van je dat jij je eigen normen en waarden bepaald en jij je geluk niet laat afhangen van wat anderen te zeggen hebben! Maar ik kan me wel voorstellen dat zo'n opmerking een beetje pijn doet. Hoewel zoiets meer zegt over de persoon die het zegt dan over jou natuurlijk.

  Ik ga je volgen! Enne bedankt voor je reactie! Ik heb door jou stuk weer inspiratie opgedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap geschreven Trudy!
  Laten we maar gewoon blijven doen. Jezelf blijven is idd heel belangrijk.
  Bedankt voor je berichtje op mijn blog. Er is een petitie aan de gang die je kunt ondertekenen tegen bezuinigingen:
  http://petities.nl/petitie/stop-bezuiniging-van-300-miljoen-op-passend-onderwijs

  Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amen! Geweldig stuk. Ben het helemaal met je eens. Hoewel ik wel van design hou (-;

  En wat een opmerking zeg, op dat schoolplein... daar kun je alleen maar heel hard om lachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. o, wat een mooi stukje! Daar krijg je inspiratie van. Zelf vind ik het stiekem toch nog wel eens lastig hoor, om niet te denken 'wat zullen anderen er van vinden', maar ik merk wel steeds meer dat het rust geeft om je daar niet te druk om te maken.
  Ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi,
  Ik vind het knap dat je zo sterk in je schoenen staat wat betreft de mening van andere mensen! Maar je hebt wel helemaal gelijk! Mensen kunnen gewoon kortzichtig reageren en het is verspilde energie om je daar druk over te maken!
  Helaas doe ik dat zelf nog te vaak...

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...