vrijdag 18 februari 2011

Thuis.

Dit is ons (t)huis. Een helft van een twee onder één kap uit 1914. Wij wonen er alweer 14 jaar. Het was een droom om hier te wonen. Het staat maar een straatje verder dan waar we hiervoor woonden en als we er langs kwamen fantaseerden we altijd over hoe het zou zijn als...
Nou,en  zo is het. Niet helemaal perfect nog, want er zijn nog wat dingetjes niet helemaal verbouwd. Wél hebben we inmiddels i.p.v. twee slaapkamers er vier, en er is achter een stuk bij aan gebouwd waar een lekker ruime badkamer zit. Mét ligbad, best lekker zo nu en dan.. Vorig jaar is de "buitenboel"opgeknapt. Nieuwe pleisterlaag erop. nieuw verfje en het pad is opnieuw bestraat.

Maar daar gaat het ons (zoals je uit mijn andere blogjes al misschien wel opgemaakt hebt) niet helemaal om. Het gaat ons om het woonplezier. Het feit dat het een huis is met karakter, er een flinke tuin omheen zit en het  in een hele rustige buurt staat dat is belangrijk.

We hebben er iets eigens van gemaakt. De meeste meubels hier in huis zijn niet nieuw gekocht. Zo zijn er de kastjes van ome Bertus, de ladenkast van m'n moeder, en ook aan veel andere spullen zit een verleden. We zeggen wel eens gekscherend: als je hier één keer "kringloop" roept valt de hele boel in elkaar!

We houden van kleur. Ik weet zeker dat er mensen zijn die een Pippi Langkous gevoel krijgen als ze bij ons door de deur komen. En eén deur is er maar, op de plaats waar vroeger de voordeur zat zit nu alleen nog een brievenbus in de muur. Best handig, de post valt hier zó de tussenkamer in. Ik moest alleen uitkijken dat Jan Jr. de wehkampgids niet op z'n koppie kreeg als ie in de box zat. (Die stond er destijds onder...).

Hoe zuinig we op alles zijn? Dat is best betrekkelijk. Er wordt nog wel eens geroepen bij een ongelukje:"Dan had het maar niet onze..... moeten zijn!" Wel zo relaxed.

Wél houd ik van sfeer. Felle lampen komen er bij ons niet in. En warme kleuren vind ik ook mooi. En ook al staat dat misschien haaks op alles wat je hiervoor las, het moet wél opgeruimd zijn. 'k Krijg de kriebels van rotzooi. Er wordt hier in huis dan ook veel gestapeld, ik zou zó mee kunnen doen met stapelen op vrijdag, alleen dan zijn het voornamelijk studieboeken die op de foto's komen te staan!

We hebben een lekker ruime tuin. Mét ouderwetse waterput aan de zijkant van het huis. Daar is járen geleden al een tafelblad op gemaakt, en daar hebben we al heel wat uurtjes doorgebracht. Lekker in de schaduw, fijn bij hoge temperaturen. Achter, op het zuiden ligt ook nog een behoorlijke lap grond. Vroeger een soort speeltuin, compleet met een paalhut en schommelrek maar die zijn vorig jaar afgebroken. De trampoline staat er nog wél, Fleur vindt het een heerlijk plekje om te lezen in de zomer..

En dan hebben we nog een appelboom. Een oud ras, Bram's Seedley genaamd. Een zure keukenappel, goed voor alle varianten appelgerechten in de nazomer en herfst. En een druif. Een blauwe. En frambozen. En ook nog tamme bramen. Zonder prikkels, erg handig. In combinatie met de planten, ook ouderwetse zoals hortensia's en vrouwenmantel is er altijd het gevoel van rijkdom als we weer eens een rondje door de tuin hebben gemaakt.Goed voor kokkerellen, bloemschikken en kransen maken. Alles voor niets, zó leuk!!

Maar wat voor ons nog het belangrijkste is: 't is óns plekkie, ons THUIS!!

11 opmerkingen:

 1. Ik krijg een warm gevoel als ik je logje lees. Uit alles blijkt dat je erg gelukkig bent met je (t)huis. En met recht. Volgens mij woon je prachtig. En al dat fruit. Heerlijk.

  Het gaat er om dat jij je thuis voelt. En zo te lezen is dat je prima gelukt!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk om een plek te hebben waar je jezelf kunt zijn en waar je je thuis voelt, zo belangrijk!!

  fijn weekend,
  lieve groetjes, Tjitske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat mooi om te lezen dat jij met jullie eigen stekkie, zo tevreden kan zijn.

  Ziet er prachtig uit aan de buitenkant, en wat fijn zo'n ruimte.

  Groetjes Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zo'n karakteristiek huis. Komen er ook nog foto's van de binnenkant?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ziet er dan ook prachtig uit. Stiekum ben ik toch een beetje jaloers, alhoewel ons huis ook wel mijn plekkie is. Ik moest ook maar eens zo'n lofrede over ons huis houden, toch wel heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doen, Jolanda! Ik vind het altijd hartstikke leuk om "stiekem" bij een ander binnen te mogen kijken! En dat het een beetje een lofrede is geworden was mij zelf nog niet zo opgevallen, maar Fleur, onze oudste noemde het ook al. Ik denk dat ik tóch meer tevreden met alles ben dan ik erg in had. En Toaske, ik zal nog wel even kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om je (t)huis te zien en dat je er zo tevreden mee bent. We zijn op één ruimte klaar met ons huis uit (rond) 1900. Dan komt het buitengebeuren. Daar maken we dit voorjaar een begin mee. Heerlijk!!
  Het heeft veel moeite en geld gekost, maar is het zeker waard. Ook wij hebben een echt thuisgevoel en fruit in de tuin.

  Mooi huis hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fotooooooos! Klinkt echt leuk bij jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zeker een mooi huis! En bij ons binnen is het ook en mengelmoes van meubels in verschillende stijlen. Het meeste ook tweedehands want met 2 kinderen en 3 katten moet er wel een beetje in huis geleefd kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi! Ik was toch erg nieuwsgierig naar jouw blog... En na het lezen ervan besloot ik om je te volgen. Je schrijft erg leuk, merk ik!
  Je had op mijn blog een reactie gegeven, vandaar. Leuk hoe dat gaat, via de ene blog leer je weer het bestaan van een andere blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig pand en nog mooier als het echt als een Thuis voelt. Groetjes, Colinda

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...