zaterdag 12 februari 2011

Voldoening.

Vandaag een blanco zaterdag. Niets staat er in mijn agenda. Dat betekent niet dat er dan ook geen werk voorhanden is. Zat. De hut moet vandaag eigenlijk weer eens een poetsbeurt hebben, de wasmachine staat ook alweer voor de tweede keer aan en ik heb net 2 kratten schone was opgeruimd. Dat doe ik liever zo snel mogelijk, voor het geval iemand nét die sokken nodig heeft die onderin zaten...

Iedereen hier in huis heeft vandaag z'n eigen bezigheden. Senior heeft vanochtend Juniors fiets schoongepoetst, want die moet vanmiddag mee als inruilobject voor het geval ze een mooie nieuwe tegenkomen. Ook moest er nog het nodige aan accessoires afgesloopt worden. Oudste ging vandaag met vriendin in de stad shoppen, want er kwamen weer verjaardagen aan van vriendinnen en zus en dat is gelukkig een prima reden.. Om vier uur is ze thuis, of ik dan wat te eten voor haar klaar heb staan, want van 5 tot 8 moet ze werken. Middelste was vanochtend druk aan de studie. Proefwerkenweek volgende week. Om 12 uur moest ze ook nog werken, tot 5 uur. En jongste was vanochtend tot 11 uur niet in beeld. Hij sliep uit, ik merk dat ie dat steeds meer nodig heeft, zal z'n leeftijd wel zijn..

En dan ik..ik mag het een beetje zelf indelen hoe ik alles aanpak. Best lastig. Dingen moeten en dingen zijn gewoon leuk om te doen. En ik wil vanavond wél een beetje voldoening hebben over wat ik gedaan heb. Daar zeg ik wat..voldoening..

Hoe zat het daar ook eigenlijk ook al weer mee? Wanneer heeft iets wat je doet voor jou vooral zin?  Ik heb ooit geleerd van een yogaleraar die me gelijk wijze lessen bijbracht dat dat hem vooral zit in de balans. Aan de balans tussen de energie die je in iets stopt en de voldoening die je ervan hebt. Als die goed is geeft het een goed gevoel. Dan klopt het. En als ik het dan voor het kiezen heb wat ik ga doen, moet ik vooral daar aan terug denken. Stel ik me voor wat ik aan het einde van de dag gedaan zou willen hebben.

Hoe zit dat bij jullie? Gaat de verplichting altijd vóór? Of haal je ook voldoening uit pleziertjes??

8 opmerkingen:

 1. Ik haal altijd veel voldoening uit een schone badkamer en als alle was weer is gedaan en opgevouwen. Maar ik heb er zo'n hekel aan! Een mooie balans toch? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms gaan bij mij verplichtingen voor maar ik probeer wel zoveel mogelijk balans te vinden.
  Vandaag doe ik de wassen en vouw ik hem ook zoveel mogelijk op, daarnaast ben ik lekker aan het bakken (wat ik dus ontzettend leuk vind) en lees ik tussendoor de blogjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, ik heb een hekel aan stress door dingen die moeten (kan er ook niet tegen, lichamelijk dan)... haal daar dus ook geen voldoening uit. Maar ben wel blij - achteraf - als dingen klaar zijn ... lijkt dat dan toch een beetje op 'voldoening'? Wat ik graag doe, daar haal ik voldoening uit: een mooi geschreven blogje, de tafel lekker in de boenwas, de was weggevouwen, etc. ... niet dat ik laatste 2 dingen ècht graag doe, maar 't resultaat is wèl direct zichtbaar ;-) 't 'Doen' ervan voelt ook niet als verplichting ... tafel hoeft niet persé in de boenwas en als de was niet is gevouwen draagt 'men' hier ook ongevouwen (schone) spulletjes ... Doordat ik minder energie heb als de "doorsnee" ben ik wel snel tevreden ....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan genieten van opruimen, dan zie je je huis veranderen.
  Verder maken we per weekend maar 1 afspraak. Al zijn er 10 mensen jarig, jammer dan. Ja soms zit je vrijdag en zaterdag met dezelfde mensen op een verjaardag nou dat zie ik niet zitten hoor.
  fijn weekend Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Genieten kan ik meestal pas bij het resultaat, bij het huishouden dan. Het doen is bij mij toch meestal "verstand op nul en gaan". Ik zal nooit denken: "tjonge, jonge, wat geniet ik toch van dit stofzuigen". Wel heb ik dat met in de tuin werken, dan kan ik echt van het werken genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan genieten van een schoon opgeruimd huis, maar ik kan net zo goed een dag op de bank hangen en dvd's kijken. Van 'moeten'raak ik in de stress.

  Liefs Fredeique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha trudy, dank voor je reactie. Ik ben gelijk evenhier omen kijken (-;

  Ik vind het heerlijk om dingent e doen, lekker produktief te ijn, op te ruimen, klsujes af te strepen van mijn lijstje. Aan de andere kant ben ik het wel met je yogaleraar eens. En ik kan ook uren in een boek liggen lezen. Als tenminste de rest van het werk waarvan ik vind dat ik het moet doen klaar is...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. haha, ja, inderdaad een herkenbare zaterdag;) Och, ik heb wel voldoening hoor, van dat kleding opruimen. Maar het stukje zaterdag dat dan voor jezelf overblijft wordt steeds een beetje kleiner snap je?
  O, bijvoorbeeld ramen zemen vind ik heerlijk om te doen, verstand op nul en gaan.
  Maar.. ik wil gewoon te veel, dat zalhet wel zijn..

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...