dinsdag 19 april 2011

Pareltjes...

Ik moest ze nog eens lezen om ze eens flink tot me door te laten dringen. Het blogje van haar en haar. Mijns inziens pareltjes.Want wat raken ze de kern van de echte waarheid. Van waarom heel veel mensen tegenwoordig ongelukkig zijn. Omdat toch vaak gedacht wordt dat geluk iets is waar je recht op hebt. En als het er niet is dat je dan alle recht hebt om te klagen...

Volgens mij zit geluk ook in verantwoording nemen. Voor je manier van wonen en voor je omgang met de kinderen. En voor hoe je zelf in het leven staat. Voor het wonen heb ik zélf aan de lijve ondervonden. We kochten 15 jaar geleden dit huis. En tóen we het kochten wisten we dat we járen in de verbouwing zouden zitten. Maar ik nam me voor dat het bewoonbaar zou zijn tussendoor. Want we hadden ook nog 3, toen kleine (0, 2 en 4) kinderen.  En zij kozen niet voor de droom van hun pappa en mamma.

Dus gingen we met beleid aan het werk. De eerste 6 weken woonden we nog in het oude huis en werden 2 kinderkamers gebouwd in het huis. En een dakkapel. En de moestuin omgetoverd tot kindertuin. En de rest werd gezellig gemaakt. En in die 15 jaar daarna een badkamer aangebouwd. En nog een kinderkamer gebouwd . En nog een dakkapel. En na een brand de keuken opgeknapt en de tussenkamer. Later de vloer van de gang. Mét vloerverwarming... En een nieuw dak, en....

En ín die tijd waren er regelmatig mensen die tegen mij zeiden dat ze het niet zouden kúnnen, wonen in een huis wat nog niet af was. En dan dacht ik altijd: "Jij hebt er meer last van dan ik". Want afgezien van het feit dat het voor ons onbetaalbaar zou zijn geweest alles binnen een jaar te realiseren met behulp van een aannemer, zou ik er niet aan moeten denken minder betrokken te kunnen zijn bij de kids. En dat zou zeker weten tóch gebeurt zijn als we het anders aangepakt hadden.

En we waren elke keer weer helemaal happy is er weer iets af was. Geluk wordt uitgesmeerd over lekker lang kunnen douchen toen we een H.R. ketel hadden i.p.v. een 80 liter boiler met z'n vijven. En een heerlijke kamer voor Fleur toen ze naar de middelbare school ging i.p.v. samen met zusje een kamer delen (ook niet verkeerd voor hun band, trouwens). En toen vorig jaar de buitenkant strak was vond ik het ook weer heerlijk. Om maar niet te vergeten hoe fijn het is een afdak te hebben waar je onder kunt zitten met een zomerbuitje.

En onze kids... Ze zijn 14, 17 en 18.
En je zou er heel ongelukkig over kunnen zijn dat ze het lang niet altijd meer zo met je eens zijn als vroeger. Maar ik kijk liever waaróm dat zo is. En ga in gesprek. En dan blijkt een soms oogwaarschijnlijke dwarse bui vaak een hele begrijpelijke oorzaak te hebben. Grénzen worden er ook gesteld. Maar dat zijn ze van jongs af aan gewoon gewend. Scheelt een hoop stres. En ruzies.

Ik vind het ook handig om ze te wijzen op kleine simpele maar fijne dingen waar je gelukkig van kan zijn. Van jongs af aan heb ik dat gedaan. En vaak merk ik op dat ze er ook oog voor hebben. En als dat dan genoemd wordt word ik er zelf ook weer op gewezen. Het mes snijdt van 2 kanten!

Sinds ik hier schrijf merk ik ook dat ik meer oog heb gekregen voor m'n "ladybirds", dingen die je leven de moeite waard maken. Ook door de reacties kijk je anders tegen jezelf aan. Fijn! En soms lees je iets leuks in een tijdschrift en dan realiseer je je dat je dat allang hébt. Gék is dat toch dat mensen soms zoeken naar iets waar ze bijna bovenop zitten. Een stapje achteruit (door het lezen van de mooie blogjes die ik in 't begin noemde) maakt je zicht op het geheel weer helemaal helder. Dankjewel!!

16 opmerkingen:

 1. Mooi bericht Trudy, en die 2 blogs ga ik eens heel rustig lezen, en wie weet volgen. Prachtige foto van je kinderen! Groetjes, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Is waar....geluk zit in jezelf. En als je je eigen geluk niet ziet, dan zul je het nergens vinden. Ik heb ook ooit een mooie zin gezien:
  Happiness is the willingness to accept the now. Je kunt wel mijmeren over wat had kunnen zijn, maar het heden is belangrijker, want daar zit je middenin.
  Geniet van je gezin, je huis en alle mooie dingen om je heen. Ik kom via via op jouw blog en zie dit mooie blogverhaal!!!
  Groetjes en fijne dag,
  Marion
  http://sjonkehopstaken.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vroeg me weleens af wat je bedoelde met ladybird... nu snap ik het!
  Mooi stel kinderen heb je!

  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk hè als je beseft dat geluk juist in die kleine dingetjes zit en daar dan ook van kan genieten ... en die 3 kanjers dat zijn echte pareltjes waar je trots op mag zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Trudy wat een prachtige kinderen. Om trots op te zijn.
  Het heeft bij mij even geduurd en heb heel wat mee moeten maken om te beseffen dat geluk gewoon aan je voeten ligt als je het wil.
  Je ziet het in je tuin, in je man, in een mooi opgemaakt bed, in je huisdieren, in dat mooie plantje, in een oude dame die zegt; wat ben jij toch een lieverd, tis alsof je mijn dochter bent.
  Ja die Valhalla heeft het nu al ontdekt waar je geluk vandaan moet halen. fijne dag en liefs Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ spil v.h. gezin: misschien als je m'n allereerste blogje leest dat je het helemaal duidelijk wordt..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou Trudy ga lekker mee zou ik zeggen naar Jesus Christ. Met iemand die ik niet ken heb ik geen problemen hoor. Ik word alleen gek van de dames waar ik mee omga die zeggen vaak af of komen te laat.ik vertel je wel hoe t was. H'elène

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi stukje heb je geschreven, ik zeg altijd dat je als je tevreden bent met wat je hebt, het geluk voor het oprapen ligt! De lach van je kind, een vogel die zingt, de zonnestralen op je huid...
  Ons huis is trouwens, in de 6 jaar dat we er wonen, ook nog nooit helemaal 'af' geweest, wel goed leefbaar. Geluk zit heus niet in een 'af' huis.
  Mooie kids heb je trouwens!

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een blogje om goed over na te denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een leuke blog. Waar iemand gelukkig van wordt, ligt echter bij iedereen weer anders. Wij hebben hier zelf verbouwd en dat was eens maar nooit weer. Daar werden we niet gelukkig van en het was niet goed voor onze relatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Net wat je zegt, het is maar waar je tevreden mee bent.
  Wij hebben niet zo'n heel groot huis, maar ik heb dan ook geen top hypotheek en daar wordt ik dan toch blijer van dan van een knal van een huis.
  Wat een leuke foto van de kids.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dit logje ook een pareltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi geschreven.
  Mijn complimenten.
  Geluk zit dikwijls in kleine dingen... .

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi geschreven...
  Leuke kinderen ook. Geluk zit in kleine dingen. Dat is voor iedereen anders en je hoeft niet ver te zoeken.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je schrijft echt leuke/ mooie stukjes.. ga zo door. Af en toe lees ik een stukje.. Ik wil je gaan volgen, maar dit keer lukt het me niet om aan te melden op de een of andere manier.. komt nog wel. groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...