dinsdag 6 maart 2012

Toen was geluk héél gewoon!

Wat vónd ik het leuk om gisteren mee te doen aan zo'n foto opdracht. Kwam goed uit, want de inspiratie was even ver te zoeken wat betreft onderwerpen.... Maar nu komt er ineens veel meer boven borrelen....

'k Had het er gisteren nog over met Mirte n.a.v. het schrijfsel gisteren. Komt doordat mensen begonnen te reageren dat dan de snijbonenmolen op tafel kwam en ze dan mochten helpen met draaien. Mirte wist niet eens hoe zo'n ding eruit ziet... Oeps....

Ook wij hadden zo'n molentje:


plaatje van www.


En je draaide je een slappe arm als je de hele dag zo bezig was. Maar mijn vader  was (en is gelukkig) heel vindingrijk, en zo gebeurde het dat de boormachine erbij in het spel kwam! Deze werd aangesloten op de molen en ineens ging het draaien veel en veel sneller! Geweldig toch? Moest je alleen niet de boontjes te ver in het gaatje van de molen stoppen, want dan kon het je vingertopje kosten... Gelukkig hebben we allemaal nog topjes aan onze vingers ; ))

En ineens kwam bij mij ook het zaterdagritueel op. Om een uur of twee ging je dan onder de douche. Mijn moeder kreeg de rollers in het haar, dat deed mijn vader altijd. Zou ik dan van hem het kappersgen hebben ; )) De thee werd gezet en daar kwam Stuif-es-in op televisie. Of de rattenvanger van Hamelen! Ik had altijd zo'n medelijden met die kindertjes die de weg naar huis compleet kwijt waren!

's Avonds was het natuurlijk tijd voor één van de acht. Met Mies. Geweldig vond ik dat! Het feit dat er doppinda's bij aan te pas kwamen maakte het feest er nóg leuker op. Je kreeg zo'n houten pindabakje en ik pelde net zo lang tot die vol zat met gepelde pinda's. Om er daarna héél lang van te genieten.

Oh hoe leuk vind ik het om dit soort dingen nog eens op te halen! Ben benieuwd of jullie ook zo je eigen herinneringen hebben. Vaak hele simpele maar daarom niet minder belangrijk.... want toen was geluk...... of niet dan!!!

16 opmerkingen:

 1. Snijbonen deden wij vroeger ook met zo'n machientje en nee, niet met de boor erbij...;)
  Tegenwoordig snij ik ze met de hand, vinden ze hier lekkerder.
  Als ik aan vroeger denk, is het toch vaak aan bonen afhalen met z'n allen, erwten doppen.
  Nog eerder: op de bietenhoop of in de aardappelschuur spelen, die geuren... niet te vergelijken met andere dingen.
  Later: met z'n allen een spel doen, of ik maakte een puzzel op zondag, doe ik nog steeds graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, herinneringen zijn leuk. Zoals je weet, schrijf ik ook regelmatig over vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze zaterdagavonden bleven me het beste bij. Met altijd roomsoezen die we zelf maakten en kippelevertjes en satehvlees lekker op de bank met mies bouwman 1 van de 8. Wat een heerlijke tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk he, toen alles nog zo eenvoudig was. Mr. X vertelt weleens over dat ze zaterdag met ze vijven om de beurt in een teil gewassen werden en dan met haartjes nat op de bank naar 1 van de 8 kijken. Dingen die je nooit meer vergeet. Geweldig dit soort verhalen. liefs en fijne zonnige dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat klinkt inderdaad knus en gezellig. Ik heb nu ook meteen dat liedje in mijn hoofd met de tekst: 'Toen was geluk heel gewoon.'

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In het weekend mochten we langer opblijven en kregen we elk een bakje chips. Dat wil zeggen: een stuk of vijf chipjes per bakje. Hahaha. In de zomer mochten we na het avondeten vaak nog wel een poosje buitenspelen. Stuif es in kan ik mij nog wel herinneren ja. Ren je rot met die lange kerel, ik ben even zijn naam kwijt.Ja, het was toen een mooie tijd. Maar nu vind ik het ook niet heel verkeerd hoor. Okee, er zijn problemen in het land en in de wereld om ons heen, maar voor mij persoonlijk heb ik geen klagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Martin Brozius was dat... Grappig, ik weet het ook weer...

   Verwijderen
 7. inderdaad, over 'vroeger' kan je zo leuk herinneringen ophalen, dat worden dan vaak heeeeel leuke verhaaltjes! zou ook eens moeten graaien in mijn herinneringsvat. als ik eens wat meer tijd heb, maar komt er zeker wel eens van! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ikzelf kreeg dan ook de papilotten ingedraaid. Heel herkenbaar zijn die series. Ti ta tovenaar en ook Q en Q en de Willem Ruis show. 's Avonds met chips op de bank. Toen was geluk ....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Herinneringen, heerlijk.
  Bij ons was het vooral de vrijdagavond, dan mocht ik opblijven en kregen we chipjes en had je echt het gevoel dat je bij "de grote mensen" hoorde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja de weekendkwis kijken, en de andre van duin show. Op zaterdagmiddag samen luisteren naar de dik voor mekaar show.
  Zondag kip uit de oven met patat en dan mocht ik met mijn handen eten...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk,vertellen over vroeger.
  Ik ben wat ouder dan jij en ik weet nog,dat we geen teevee hadden en we naar de radio mochten luisteren ,maar toen we teevee kregen,tsjonge wat een belevenis was dat.
  En vooral de eerste kleurenteevee,we wisten niet wat we zagen.
  We bleven kijken.
  Ook met een bakje chips op de bank,of pinda's.
  Ik heb nog meegemaakt,toen de eerste chips in het land kwam.
  Van die kleine zakjes,met een klein blauw zakje er in,met zout.
  Dat strooide je er dan bij.
  Nou,dat was smullen geblazen.
  Ze verkochten ze bij ons o.a. in een kiosk in de speeltuin.
  Ik geloof,dat mijn twee zussen en ik wel drie keer terug gingen,om zo'n zakje te kopen.
  Duur waren ze niet.
  Ach ja,die goeie ouwe tijd.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Herkenbare herinneringen....
  tja we worden (ik) een dagje ouder als ik
  dit zo lees lijkt
  het jaren en jaren geleden.

  Leuke post Trudy.
  Fijne dag, groetjes, Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijke herinneringen... Echt om te koesteren! Die boor, prachtig!

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja die snijbonen herinner ik me wel, gezellig kwebbelend in de keuken op het aanrecht zitten, moeders ijverig draaiend (ik mocht het niet doen i.v.m. vingertopjes inderdaad). Wij hadden een crèmekleurige molen.

  Op televisie Ome Willem en Tita Tovenaar... Pipo de Clown... en Willem Ruis op zaterdag... Ook die doppinda's en een glaasje 7-up (èchte prik-limonade op zaterdag)... kunnen mijn kinderen zich niets bij voorstellen dat er alleen maar op woensdag- en zaterdagmiddag kindertelevisie is... ze lagen helemaal in shock dat je dan ook nog een testbeeld kreeg als er niets op televisie was, hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geen snijbonen met bijbehorende molen bij ons. Wel een uitgesleten mixer omdat die gebruikt werd als wolopwinder.
  Grappig dat jij het zo zielig vond voor die kinderen uit Hamelen. Ik was alleen maar verliefd op Rob de Nijs.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...