woensdag 23 oktober 2013

Kweeperen?

Vorige week vrijdagavond. Er werd een Abraham  bij de bus neergezet door de familie en nadien dronken we er nog eentje op. Toen kwam de vraag van mijn schoonzusje: "Trudy, wil jij misschien nog kweeperen hebben?"

Kweeperen? Geen idee wat dat zijn. Laat staan wat ik ermee moet... dus ik stel die vragen maar eens terug. En kom erachter dat Kweeperen een bepaald soort peren zijn en dat je daar er veel lekkere dingen mee kunt maken. Zoals kweeperengelei. Nou, da's niet tegen dovemansoren gezegd! Ik wil dat graag eens uitproberen!

De volgende dag, toen ze 's avonds op Jan's verjaardag kwam, nam ze een zak vol peren mee. Eigenlijk lijken die dingen meer op appels, kijk maar:


plaatje van www.

Ik ging op zoek op het grote www en kwam al snel een recept van kweeperengelei tegen. Toen ging ik aan de slag...

De peren moesten eerst even schoongeveegd worden met een doek. Er zit een soort donzig laagje op, vandaar. Daarna sneed ik ze in kwarten. Nee, niet schillen en ook het klokhuis hoeft er niet uit.

Ik deed de peren in een grote pan en deed er zoveel water op dat ze goed onder stonden. Toen bracht ik het geheel aan de kook en pakte ik het petroleumstel erbij. Daarop liet ik ze de rest van de dag staan. Heel zachtjes, zoals je doet met stoofpeertjes zeg maar.
Aan het eind van de dag blies ik het vlammetje uit, en liet ik de peertjes afkoelen met het deksel erop. Nachtje laten staan maakte meer smaak las ik, dus dat deed ik dan ook maar...

Vanochtend pakte ik er een vergiet bij en 2 theedoeken. Van die goedkope van de Z.eeman, zijn wat opener die dingen. Ik pakte een andere pan, zette het vergiet erop en daarin de theedoeken. Toen schepte ik de inhoud van de pan erop. Even laten uitlekken, zo ziet het er dan uit:
Dan schepte ik de peren eraf. Ik koos ervoor om die weg te doen, het schijnt dat je daar ook weer lekkere baksels van kan maken,zo las ik hier,  maar met veel resten van de verjaardag hebben wij al een overcomplete voorraad in huis ;)

Dan houd je dus de sap over. Dat heb ik, nadat het door de zeef was gegaan, weer terug gezet op het vuur. Met geleisuiker. Opnieuw aan de kook gebracht en toen kwam er schuim tevoorschijn:
Met een grote soeplepel schuimde ik dat af, net als dat je bij erwtensoep doet... Toen het geheel een paar minuutjes gekookt had, schepte ik het in de potjes:
(Nou ja, en potten... helaas. Ik ben helemaal door mijn voorraad kleine potjes heen. Als je dit leest en je hebt er nog wat voor mij, ik houd me aanbevolen!)

En daar staat het nu op de kop af te koelen. Ik proefde al een klein beetje gelei onder uit de pan en volgens mij is het heel goed gelukt. Het schijnt lekker te zijn als jam, maar ook bij vlees is het een goede combinatie las ik. Nou, ik ga het uitproberen! Jullie ook?? Op de site van kweeperen.nl staan adressen waar je de vruchten gratis kunt afhalen, duzzz :))


4 opmerkingen:

 1. Hoi Trudy,
  Heerlijk lijkt me deze gelei... mooi van kleur ook.
  Met de resten van de vruchten had je nog een heerlijke kweeperenchutney kunnen maken... maar ja, genoeg is genoeg natuurlijk... Je kunt wel aan de gang blijven...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ooit kweeperen in de vorm van gekonfijt fruit gegeten. Was ook heel erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ooooh wat ben je lekker bezig, leuk om het nu ook eens bij een ander te zien, en lekker duidelijk, smakelijk he? , ga zo door, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tip van de gratis kweeperen, dat ga ik onthouden, want zag dat er veel hier in de buurt is. Dit jaar heb ik al zoveel nieuws om te verwerken dat ik er nu toch niet aan toe ga komen...maar volgend jaar...

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...