dinsdag 1 oktober 2013

Verzoekje van Saskia.

Ik kreeg gisteren n.a.v. het blogje over stoofpeertjes en appeltjes een verzoekje. Of ik het recept van stoofpeertjes wilde delen. Tuurlijk! Alleen...

Het probleem is een beetje dat ik niet zo'n schema-koker ben. Ik doe altijd maar wat. Ga een beetje op intuïtie aan het werk en gebruik ogen, neus en natuurlijk mond tijdens het koken. Beetje langer, mmmm ruikt al wel goed... oh er mag nog wel ietsje meer suiker bij. Of siroop, of wijn...

Nou en toch ga ik het proberen.  Komt ie...

Men neme een kilo of wat stoofperen. Schillen en in vier partjes verdelen. Even wassen en in de pan ermee. Dan doe ik er meestal wat rode wijn, rode limonadesiroop en water door. Zo in de verhouding 1 op 1 op 2. De peertjes hoeven niet helemaal onder te staan, zo tot de helft. Ook doe ik er vaak nog flink kaneel bij. Naar smaak. Doe je er geen siroop door, dan raad ik je aan er een flinke schep suiker bij te doen.

Op het gas ermee. Aan de kook brengen en het deksel erop. Heel zachtjes zetten. Het is niet de bedoeling dat het doorkookt maar stooft. Vandaar de naam stoofpeertjes ;) Dus kan je de pan op een heel laag pitje zetten, maar ook zou je een warmhoudplaatje kunnen gebruiken. Ik doe het sinds kort anders. Ik gebruik een petroleumstelletje. Die zet ik heel laag en dan wacht ik een uurtje of wat tot de peertjes zacht worden en rood. Dat zachte kan je testen door er met een vork in te prikken.

Als ze al aardig zacht zijn, doe ik het deksel eraf, zo het laatste uurtje. Dan wordt het sap wat ingebonden, lekker!

Al met al staan die peertjes zomaar een aantal uurtjes te pruttelen. Je moet er dus wel even de tijd voor nemen. Maar als het dan zo gezellig op mijn petroleumstelletje staat, ruikt het heerlijk in huis en tussendoor kan je natuurlijk altijd weer een ander gezellig klusje doen. Zoals appelmoes maken ;))


Succes ermee en eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Dat heb je leuk opgeschreven,Trudy.
    Mijn moeder maakte het ook dikwijls.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Trudy,
    Hier hebben vanmiddag ook de peertjes staan stoven. Langzaamaan op het petroleumstelletje... Ik deed er kruidnagel en foelie door, tipje van een medeblogster... En er hangt een heerlijke geur in huis hoor...
    Ik wens je een heerlijke avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niets zo lekker als stoofpeertjes-of stoofperentaart. Weer een goed reden om te gaan bakken-ha. Mooie week-xxx-Sil

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het wel eens geprobeerd maar ze kunnen nooit tippen aan de stoofpeertjes van mijn moeder. Misschien ga ik het met bovenstaande informatie toch nog eens doen. De kinderen zijn er nl. dol op. Groet, Pascale

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zag dat mr. X in zijn geheime recept ook kruidnagelen in deed. En hmmmmm het ruikt zo lekker , Goed idee, ik ga ze ook weer eens aanschaffen. liefs.

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...