zondag 11 december 2011

Eh ja.... kerst :-S

Er is al zoveel over geschreven, stress met de kerst. Over hoe we het allemaal gaan doen. In de eerste instantie al wie we uitnodigen en of dat wel kan zo. En dan ook nog eens wat eten we en hoe kleden we ons huis aan, en onszelf niet te vergeten! Hélp!
Wat kost dat allemaal wel niet? Al die nieuwe spullen en de cadeau's en het eten mag natuurlijk ook niet te eenvoudig zijn....Oh nee???

Een paar jaar geleden had ik mijn ouders en mijn schoonmoeder op bezoek. Op tweede kerstdag.  Een aantal dagen van tevoren wandelden Jan en ik in het bos en bespraken we hoe we het aanpakten. We kwamen erop uit dat hollandse kost misschien ook wel een goed idee was met kerst.

En zo geschiedde het dat er boerenkool op tafel stond en een zuurkoolovenschotel en een broccoliovenschotel. Met worst natuurlijk en voor het luxe tintje had ik er beenham bij. Extra mijn best op het afmaken van de jus gedaan en het was klaar. Het meeste had ik allemaal al klaar voor de visite kwam. Het werd een kwestie van opwarmen.

Nooit vergeet ik de reactie toen ik vermelde dat ik het eenvoudig hield die dag. "Oh Heerlijk", was die van mijn ouders en mijn schoonmoeder was zelfs opgelucht. Na een eerste kerstdag met lif-lafjes snakte ze naar een eenvoudige pot!

Over de versiering in huis schreef ik gisteren al een beetje. Zodadelijk ga ik me eens storten op de boom (niet letterlijk hoor, daar kan ie niet tegen ;-)) en dan moet ook dat maar weer goed zijn, dacht ik zo.

En de kleding? Had ik toch het geluk een eenvoudige zwarte skinny broek te scoren bij de Scapino vorige week en voor 1 eurootje erbij een zwart jurkje. Heel simpel, met lange mouw en tot de knie. Met v-hals. Dus ook nog heel erg draagbaar na de kerst. 26 euro bij elkaar! Een zwarte hak eronder en klaar.. Niet zo moeilijk doen is mijn credo. Je moet er nadien ook nog wat mee toch?

En cadeautjes? Jaa, daar doen we ook aan. Met de familie trokken we lootjes en voor 10 euro moeten we iets kopen. Best lastig misschien tegenwoordig, maar als je er wat meer moeite voor doet is toch ook leuk?

M.a.w. laat je vooral niet opdraaien! Niet door je omgeving en al helemaal niet door de commercie! En geniet vooral van alles om je heen. Want het sfeertje, daar gaat het toch om naar mijn idee!

20 opmerkingen:

 1. Wat een leuke spreuk van Loesje Trudy! Ga ik onthouden! ben benieuwd hoe jouw boom eruit gaat zien. Heej en de kleding heb je al, leuk hoor! Fijne zondag! Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Trudy,
  Jaren geleden heb ik het ook een keer zo gedaan. Ik had drie soorten stamppot gemaakt, boerenkool, zuurkook en hutspot. Erbij een grote pan draadjesvlees en een paar lekkere slagersrookworsten. Helemaal goed, want ik heb nog nooit 12 mensen zo stil gehoord tijdens het eten. Alleen het bestek hoorde je nog maar...
  We hebben ervan gesmuld hoor...
  Enne kerststress hebben wij dit jaar niet natuurlijk, want het etentje en de cadeautjes hebben we al achter de rug. Alleen ga ik nog op kerstavond naar mijn ouders, verder werken we allebei met de kerst. Maar ik ga wel nog wat leuks bedenken voor mezelf op beide kerstdagen, want omdat Ben er dan niet is, zal het extra stil lijken als ik uit mijn werk kom... alleen met die boom en zo... Maar dat gaat wel lukken hoor.
  Voor nu veel plezier met het versieren van je boom, fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die tekst van Loesje is echt goed!!! Van toepassing op velen van ons denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geniet ervan! Daar zal je nu tenminste tijd voor hebben!
  Ik hou ook van simpel. En ik denk (hoop) alsmaar meer mensen. Het is allemaal wat veel van het goede de laatste tijd, dat kan niet blijven duren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hou ook niet van die 'feeststress' en ga het rustig aan proberen te doen, goede voorbereiding en de dag zelf het hoofd koel houden. het mag voor mij voor 1 keertje in het jaar toch net iets specialer zijn dan de 'gewone' boerenkost. Maar té 'ingewikkelde' gerechten of té exclusieve ingrediënten hoeven nu ook weer niet. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens. Wij doen ook niet mee met al die opgefokte dingen. We eten waar we zin in hebben.

  Het huis gezellig maken vind ik dan weer wel fijn om te doen.

  'k Ben benieuwd naar je boom!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook absoluut geen kerststress, waarom jezelf helemaal gek laten maken ipv te genieten van die 2 dagen! Groetjes, Colin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eenvoud loont zo zie je maar weer. het zal je fantastisch staan. Wij gaan twee dag en 'uit'eten
  traditioneel ook gourmet. Dat hoort bij ons thuis bij kers. Maar heel simpel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed stuk: nadenkertje....fijne zondag nog, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gelukkig hier geen Kerst stress,alleen de twijfel of ik die boom nu wel of niet zet.2 jaar geleden kerst bij mijn zoon gevierd en wij vonden het gewoon leuk om simpel te eten ,dus Boerenkool met worst .Zoon en Schoondochter twijfelden maar vonden het toch eigenlijk een heel leuk idee .En na het eten sjoelen met zijn allen ,met kleine prijsjes voor de winnaars .Jaren niet zoveel lol gehad met kerst!!Zo kan het toch ook.
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons gelukkig ook geen kerststress. We vieren 1e kerstdag altijd bij mijn zus omdat zij het meeste ruimte heeft. Mijn andere zus (en haar kinderen), mijn moeder en ik nemen allemaal wat te eten mee wat we van te voren af spreken. Wij hebben 2 jaar geleden ook een stamppotten buffet gedaan. Vorig jaar was het thema Italiaans en nu hebben we verschillende soorten groentes met beenham, rollade en stoofvlees en een lekkere soep vooraf en ijs na. Als iedereen wat doen blijft het lekker overzichtelijk. Groetjes Peggy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi geschreven! Door al die commercie vergeet je gewoon waar het eigenlijk om zou draaien.... Volgens mij even stilstaan bij vrede op aarde, en het samenzijn met elkaar. En dan is er natuurlijk de bijbelse betekenis. (maar ik geloof niet in een God - en zie kerst daardoor veel meer als wat ik hiervoor schreef waar bij stil te staan).
  Erg goede Loesje-spreuk trouwens!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Helemaal waar wat je schrijft.
  En wat goed,dat je voor zo weinig geld zo'n leuke kerstkleding hebt kunnen scoren.
  Ik koop trouwens niet snel iets speciaals voor kerst.
  Het gaat immers vooral om de gezelligheid.
  Succes met je kerstboom versieren.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben het helemaal met je eens.
  Bij ons absoluut geen kerst stress.
  Doe maar wat goed voelt en dat is dan ook goed.
  Fijne dag, Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige tekst van Loesje.
  Ik maak me gelukkig niet zo druk voor de Kerst. Natuurlijk maak ik een heerlijk Kerstdiner, maar niks geen overdaad. En kleding koop ik ook niet speciaal voor de Kerst.
  Het gaat mij vooral om de sfeer en en gezelligheid van samenzijn.
  Fijne avond en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Helemaal waar. Manlief en ik liepen gisteren door de supermarkt en zagen al allerlei soorten vlees verpakt met een papiertje erin, géén idee hoe het bereid moet worden. Dat zal wel op dat papiertje staan, maar ik ben geen keukenprinses... Ik wil best wat uitproberen, maar voor mij hoeft het daarvoor geen kerst te zijn.

  Ik ga binnenkort gewoon eens kijken waar we met z'n allen trek in hebben. Wie weet wordt het wel een broodje knak, hahaha. Op een mooi serviesbordje en een tafel met een gezellig tafelkleed smaakt het vast lekker, hahahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier ook geen kerst-stress. Ik denk dat ik niet eens aan de nieuwe kleding ga, heb al genoeg in de kast hangen! En ja, dat is kleding die ik al eerder gedragen heb so what? Ik geniet van wat leuke decoratie, en ga waarschijnlijk de ene kerstdag net als de rest van de familie naar oma, erwtensoep eten (tenminste, misschien kunnen oom en tante er dit jaar niet bij zijn vanwege klein neefje/nichtje =D) en de andere kerstdag bij m'n ouders, ook iets dat lekker is maar niet heel moeilijk. Tja... gezellige feestdagen moeten vooral gezellig zijn toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier ook geen kerst stress.
  Ook geen vraag waar we welke kerstdag naar toe gaan. Als we zin hebben zijn we 2e kerstdag welkom bij mijn ouders (gourmetten is een beetje traditie geworden) en '3e kerstdag' is m'n schoonmoeder jarig dus die dag is ook gevuld.
  Op 1e kerstdag maak ik het eten net wat leuker (kerstservies wat ik ooit heb aangeschaft) maar is het gewone kost hoor. Het gaat nl om de gedachte achter kerst (misschien dan toch ook beschuit met muisjes ;)) en niet om het eten.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...