dinsdag 15 mei 2012

Nou, daar gaat ie dan...

Had ik een hooikist gekocht, moet ik 'm gebruiken ook, vind ik zelf. Er zijn hier mensen in huis die het niet eens met me waren. "Dat méén je niet mam!" was de reactie van onze examenkandidaat... Ze dacht echt dat ik het ding alleen voor de sier had gekocht. Niet dat ze die sier ziet hoor, maar ja, smaken verschillen nu eenmaal.

Laatst kocht ik wat nieuws in de supermarkt. M.aggi  s.mulpannetje heet het. En ik koos voor de variant kip in mosterdsaus:
Ik probeerde het al eens uit, en het werd meteen goedgekeurd! Echt een smakelijk smoorgerecht. Zó smakelijk, dat ik dit keer 2 varianten meenam met de weekelijkse boodschappen!

Maar vandaag, vandaag ging ik dan toch maar nog even voor de bekende. Tenslotte is de manier van bereiden ook al spannend, en hoeveel kan een mens aan ; ) Dus daar ging ie...boter in de braadpan en bruin laten worden:
Pondje kippedijtjes erin en goudbruin bakken:
Potje saus en 125 ml. water erbij, aan de kook brengen:
En in de kist ermee (hete pan dus hè)! Wél op verzoek eventjes een schone theedoek ertussen, want tsja... 't is toch een tweedehands ding ; )
Kistje dicht:
Wekker op een uurtje, de smoortijd die op het potje wordt aangegeven is 25 minuten, dus ik dacht zo dat dit genoeg moest zijn..
En zó kwam het weer uit de kist... nog eventjes de saus een beetje laten indikken op een laag pitje, en volgens mij gaan we weer lekker ervan smullen vanavond!!


ruik je 'm?

19 opmerkingen:

 1. Lijkt me heel erg lekker,Trudy.
  En wat leuk,zo'n hooikist.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar zet je die kist dan op het vuur? Dat kan toch nooit goed gaan? Ik ben heel benieuwd hoe je dat hebt gedaan. Of is een hooikist net zoiets als een dekenkist? Waarin je het eten warm houdt en verder laat stomen? Zoiets wat de landbouwers vroeger mee namen het land op? In ieder geval eet smakelijk!
  Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Anna Marie, een hooikist is inderdaad zo´n ouderwetse kist. Eerst dus de kip aanbraden. Dan saus erin en aan de kook brengen en dan gaat het de kist in, zoals je op de foto´s ziet. Er gaat nog een kussentje met hooi op de pan en zo blijft ie erg warm. Een andere lezeres wees me op de hooimadam, da´s een modernere variant van de hooikist. Op de site van de hooimadam zie je de werking ervan, en die geldt ook zo´n beetje voor mijn kist.

   Verwijderen
 3. Ik ruik het! Mjammie ... mag ik mee-eten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mmm ik krijg honger als ik jouw foto's bekijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben benieuwd of het goed gelukt is.Ik ken deze sauzen niet maar het maakt me wel nieuwsgierig al houd ik niet van kip.Maar kip is te vervangen denk ik dan!!.Jammer vind ik het enorme zoutgehalte wat in dit soort dingen zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had een hele lap tekst, alles weg. Goed, in het kort vroeg ik me af hoe je die kip gaar kreeg zonder gas, of zet je de kist op een warmtebron? Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Trudy,
  Ik ben heel benieuwd of het gerecht goed is gaargestoomd. Kan bijna niet missen denk ik... Toen wij een paar jaar geleden in Zweden op vakantie waren, zelf een vlot gebouwd, daarmee over een rivier gevaren, en in een tentje geslapen, kookten we op een heel klein brandertje. Om een gerecht warm te houden, deden we het met pannetje en al in de slaapzak. Dat moet toch ongeveer hetzelfde effect hebben gehad, en dat lukte ook heel erg goed.
  Laat je ons nog weten of het helemaal gelukt is?
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was heerlijk gaar, Mirjam! En ja, het effect is hetzelfde als in een slaapzak. Mijn vader vertelde van de week dat zijn moeder (mijn oma dus, maar ik heb haar nooit gekend, vandaar dit ingewikkelde riedeltje) zo het eten altijd in bed gaar stoomde. De mensen hadden het absoluut niet breed, geld voor een hooikist was er niet. Tegenwoordig heb je ook de hooimadam, leuk om eens te googelen daarop!

   Verwijderen
 8. Wil het altijd al eens uitproberen onder mijn dekbed. Misschien moet ik gewoon eens wat oude kussens en een fruitkistje omtoveren tot een provisorische hooikist.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk zeg zo'n hooikist! Vroeger zette ze toch de pan in de bedstee? Alleen van de kip word ik niet blij. Ik ben vegetarisch in hart en nieren. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mmmh ik ruik de geur-ik hou van kip-alleen niet van kluiven-ben benieuwd of het een succes was-xxx-Sil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, 't was echt een succes! En nee, geen gekluif hoor, de botjes waren er al uit toen ik het vlees kocht...

   Verwijderen
 11. Leuk, op deze manier energie besparen. Maarre...die kant en klare sauzen zitten altijd zo vol E-nummers toch??

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nooit van gehoord van een hooikist :-)
  LEUK en nog energiebesparend ook !!!
  Mmm ziet er ontzettend smakelijk uit.
  Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In juni ga ik weer naar een rommelmarkt met mijn zus. Ik ga dan zeker even rondkijken naar zo'n hooikist!
  Groetjes,
  Thara

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...