zondag 26 februari 2012

Een sluis die wat hulp nodig heeft..

Vanochtend, nadat we Fleur even weg hadden gebracht naar haar werk, gingen we wandelen met Tukker. Ooit ontdekten we een leuke route tussen de boerderijen door in een dorpje verderop. Een uurtje hooguit wandelden we. Met Tukker achterin de auto, die moe en gelukkig wel heel tevreden was, gingen we op weg naar huis.

Tenminste, dat dacht ik. Maar op een kruispunt in Eefde aangekomen ging de richtingaanwijzer van Black Moose de andere kant op. Jan wilde even langs de sluis. Diezelfde sluis als die laatst in het nieuws was na het afbreken van een kabel. De sluisdeur zat moervast en er lagen maanden schepen in de sluis die geen kant op konden.

We waren niet de enigen die belangstelling hadden. ´t Was ook een imposant gezicht, de grote kraan die er nu voor zorgt dat de deur toch weer open kan:

Jan schoot nog een paar plaatjes met z´n mobiel, om jullie een idee te geven van hoe het er nu allemaal uit ziet:Van de kant van de sluis....
En van de andere kant. Hier zorgde de kraan ervoor dat de deuren open waren.  Als ik daar zo stond bedacht ik me ineens dat wij ook ooit in een sluis waren met de boot. Jaren geleden, toen we nog samenwoonden huurden we een boot in Groningen. Jammer dat het niet in Friesland was, daarvoor moesten we eerst nog een stukje varen. En we waagden ons in een kanaal waar we door een grote sluis moesten.

Een vaarbewijs? Neee, die hadden we niet, en dat zou ook niet nodig zijn was ons gezegd. Maar toch was het misschien handig geweest als we eerst eens een paar lessen hadden gehad. Om een lang verhaal kort te maken, we lagen overdwars in de sluis. Tussen héle grote boten. Met gelukkig aardige mensen aan boord. Die onze boot aan beide kanten met touwen vast hielden. Brr.... best eng hoor.. Het schoot vandaag zomaar even door mijn hoofd toen we stonden te kijken..

9 opmerkingen:

 1. Het zal een kabaal geweest zijn toen die deur naar beneden viel. De schipper in de sluis was er maar 20meter vandaan. Ik vind die kraan een goede oplossing. Je had er een mooi zonnetje bij..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een boot gehad en een vaarbewijs erbij, maar ook wij hebben overdwars in een sluis gelegen. Dus conclusie, dat moet je gewoon ooit een keer gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is inderdaad een imposant gebeuren !!!
  Ga er maar eens aan staan ;-)
  Fijne avond !!! Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeiiiiii...wat lijkt me dat
  ontzettend eng.
  Mooie foto's heeft Jasn gemaakt.
  Fijne zondag, Groetjes, Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een imposant gezicht! Mooie foto's!

  Wat eng om zo overdwars in een sluis te liggen. Mijn ouders hadden een boot en ik ging regelmatig mee varen. De sluizen vond ik maar niks. En dan lagen wij niet overdwars!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Indrukwekkend hoor die sluis! Prachtige techniek eigenlijk hè zo'n sluis? Alleen moet je er niet met je boot klem in komen te liggen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Manlief en ik zijn beide waterbouwers dus hadden dit graag willen zien. Zo'n grote kraan is altijd spectaculair. We zijn ook fanatieke vaarders en zelfs wij hebben weleens dwars in een sluis gelegen. Je wilt niet weten hoe rood mijn hoofd dan is en manlief staat zonder blikken en blozen aan het roer, alsof er helemaal niks is gebeurd. hahaha...
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ooit ook met Man gevaren en we moesten door een sluis. Een heel klein bootje tussen hele grote. Ik vond het niks.
  Super dat de kranen de sluis weer laten werken.
  Hoorde net op het journaal dat er bij ons wegens een ingestorte kade een kanaal gestemd is. Dat zal vast niet met een kraan te verhelpen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Levdert wel weer een leuke blog op he. Maar ook heel vervelend, wat er gebeurde.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...