woensdag 4 april 2012

Beetje spannend...

Vandaag moest ik met junior op controle voor z'n medicatie. Hij slikt Risperdal, eigenlijk een antipsychoticum, maar voor kinderen met PDD-NOS zoals Jan heeft wordt het in een hele lichte vorm voorgeschreven. Hij slikt het nu alweer anderhalf jaar.

Ik heb aan de bel getrokken bij de medici toen bleek dat Jan niet meer kon functioneren op school. Hij zit al op een cluster 4 school dus wat dat betreft zou het goed moeten gaan denk je dan.. Maar het tegendeel was waar. Op een gegeven moment was het zo erg dat hij daar totaal niets meer deed.


plaatje van www.


Het concentreren bleek onmogelijk, waardoor hij 's avonds het werk van de hele dag nog thuis moest doen. Je word dan als moeder een soort vervelende juf die de hele tijd achter z'n broek aan moet zitten, dat komt je relatie tot je kind niet ten goede kan ik je zeggen.

Dus vroeg ik of er medicijnen waren, die hem konden helpen daarmee. En ja, die waren er, maar helaas waren het wel medicijnen met een behoorlijke bijwerking. Jan zou er van aan kunnen komen. En na het eerste half jaar was het al flink raak...

7 kilo kwam ie aan. Best lastig te horen, want de medicijnen werkten héél erg goed. Moeilijk, moeilijk... Jan is altijd aan de dunne kant geweest, maar ik stelde me zo voor dat hij behoorlijk uit z'n voegen zou groeien als hij door ging met slikken dus wat nu?

Het half jaar daarna kwam ie er 3 aan. En toen ging de toenmalige arts weg bij het centrum waar Jan onder controle was en we werden aan een ander toevertrouwd.

Deze dame vond dat Jan wel wat minder zou kunnen slikken. We halveren de medicijnen en kijken wat het dan gaat doen, was haar plan. Vanmiddag moesten we er weer heen. Meten en wegen... 1 centimeter gegroeid en 500 gram zwaarder. Yes! De dokter was ook zeer tevreden en zichtbaar opgelucht. Anders wij wel!

Met 1 tablet per dag doet Jan het nog steeds prima. Zijn concentratie is goed en verder is ie nét iets meer open in de communicatie. Die houden we erin dus! Ik ben nooit weg geweest van medicijnen hoor, maar als het maakt dat je kind nu wél kan functioneren op school en je er net wat makkelijker mee omgaat is voor mij de keuze snel gemaakt. Ten slotte moet hij straks ook zichzelf kunnen redden in deze maatschappij!!

18 opmerkingen:

 1. Hoi Trudy,
  En zo is het maar net. Wie medicijnen gebruikt doet dat natuurlijk niet zomaar. Zo min mogelijk, zeker weten, maar soms kun je gewoon niet zonder... Geweldig mooi dat Jan het zo goed doet, op school en ook privé, want zijn sociale leven is net zo belangrijk als zijn school natuurlijk... Dikke win/win situatie dus.
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat er een goede afweging is tussen zijn medicatie en functioneren. Het lijkt mij soms best moeilijk-want er wordt snel gelabeld. Er zou veel meer respect mogen zijn. Jan heeft er per slot van rekening niet om gevraagd-xxx-Sil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oef binnen een half jaar 7 kilo en het volgende half jaar 3 kilo is best veel. Ook al kan hij wel wat kilootjes hebben. Fijn dat de nieuwe arts wilde minderen. Is ook goed, want zo zoek je de grenzen van wat Jan nodig heeft van het medicijn. Fijn dat hij nu wat lengte gegroeid is en maar 500 gram erbij. Dat is, lijkt mij, wel normaal. Ook fijn dat hij nog steeds goed functioneert op school.

  Inderdaad dat is waar ik me af en toe stilletjes in mijn bed wel eens over zit te piekeren hoe het zal gaan in de toekomst in de drukke maatschappij. Nu weet je dat bij geen enkel kind, maar met een "speciaal" kind toch wat meer...

  Hoewel mijn oudste zijn toekomst hélemaal ziet zitten en totaal geen beren op zijn pad ziet, zie ik ze af en toe wel rondstruinen, hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ideaal zo'n meedenkdokter. Hartstikke goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat het met deze medicatie zo goed met hem gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. erg fijn dat de nieuwe arts een goede oplossing heeft gevonden. soms zijn medicijnen echt nodig, maar als het met de helft van de dosis prima gaat... hip hoi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig! Die medicijnen zijn nuttig, maar anderzijds ook heel vervelend. Goed dat het zo in de gaten gehouden wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn zeg !!
  Kan me voorstellen dat het erg lastig is die bijwerkingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kritisch zijn met medicatie is alleen maar goed.
  Ik kan me indenken dat je niet echt stond te juichen.
  Fijn,dat het met de halvering van de dosis nog steeds goed gaat.
  Nu weet je,dat het zo ook kan.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is heel mooi. Soms kun je niet anders om een beetje prettig te kunnen leven en dan moet je ook niet aarzelen als de bijwerkingen niet te groot zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn dat jullie hebben uitgevonden dat het met de medicatie ook wat minder kon!
  En fijn dat hij daardoor ook weer wat opener is.
  Houden zo!!

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tjeetje, ik kwam eigenlijk voor de fleur en kleur (overigens een heel blij en gezellig boeketje!), was een beetje laat, en nu lees ik dit, wat een gedoe. Je wil zo graag dat je kinderen lekker gaan, goed in hun vel zitten, niets mankeren. Maar de werkelijkheid is soms helaas anders. Goede medicijnen, wel vervelende bijwerkingen, wat moet je nou toch. Fijn dat jullie er zo goed bij gesteund zijn door die nieuwe dokter.
  Hopelijk kunnen jullie het zo houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed gedaan het komt je zoon ten goede geniet met je gezin van de Paasdagen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat het nu goed gaat, ook met een lagere dosering. Geniet maar lekker van het menneke! Groetjes, Pascale

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hartstikke fijn dat Jan het mede dankzij de medicatie zo goed doet. Onze zoon heeft klassiek autisme (volgt ook cluster 4 onderwijs) en toen hij 4 of 5 jaar was heeft hij een tijdje risperdal geslikt. Je zag hem groeien, vreselijk vond ik dat. Gelukkig deed het middel bij hem niet wat het moest doen en zijn we snel overgestapt naar een ander medicijn. Inmiddels slikt hij al ja-ren naar ieders tevredenheid dipiperon (anti-psychotica) en gaat het zover dat mogelijk is goed met hem :-)
  Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat fijn dat jullie de goede combinatie hebben gevonden qua medicatie, is toch vaak een lange zoektocht! |Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dank je wel voor deze blog. Ik ga dit medicijn zeker voorleggen aan de medische dienst van de instelling waar mijn oudste zoon woont. Omdat hij bèta blokkers slikt mocht hij geen concerta meer maar dit middel helpt hem misschien ook met concentreren? ( hij heeft pddnos )

  Onze zoon moet 15 kilo aankomen ;-( Hij heeft veel ondergewicht. En dat is beslist niet leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Borstvloed kreeg mijn dochter ervan... heel raar om een puber te hebben met "lekkende" borsten, dus wij zijn erweer van afgestapt...bergen kon ze eten... fijn dat het bij jullie goed werkt! fijne dagen. groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...