zaterdag 7 april 2012

Dagje Schagen dus:

Vandaag ging het dus gebeuren. We gingen richting Noord Holland om een motorkap op te halen. Hier vertelde ik er al over.

Op naar Jan z'n roots dus. Om 9 uur brachten we eerst Fleur naar haar werk, dat lag toch op de route, en toen gingen we ervoor. Schagen ingevoerd op de telefoon, deze dingen hebben tegenwoordig ook al navigatie (waarom kochten we nog zo'n ander ding, een paar jaar geleden??), even tanken,  en óp naar Noord Holland... Een kopje koffie onderweg ging er trouwens ook heel goed in..


Tsja... het dashbordkastje is meer Jan's afdeling, dus hoorde niet bij eenkastjeperdag...

We hadden het plan via de dijk Enkhuizen-Lelystad te gaan. Nou ja, eigenlijk gingen wij van Lelystad naar Enkhuizen, maar dat terzijde. Deze route reden we jaren geleden met enige regelmaat. En Jan, vooral in zijn jeugd nog veel vaker. Het gezin waar hij uit komt was het enige gezin uit de familie dat naar het oosten verhuisde, dus familiebezoek betekende de dijk over..

Ik vind het prachtig, daar rijden. Veel mooier dan over Amsterdam, dan zie je alleen maar snelweg, en stel je voor dat je dan dit zou missen:
Je zou er bijna een vakantiegevoel van krijgen! Zo achter het glas, in het zonnetje... Zolang de autodeuren dicht bleven was het ronduit aangenaam..

En dan kwamen we aan de andere kant aan. Noord Holland. Voor Jan altijd nog een beetje het gevoel van thuiskomen. En dat dat geen straf is, dat snap je als je dit ziet:


Die boerderij, die moest op de foto. Jan's oom en tante woonden er ook in zo één.

Een typisch Noord Hollands dorpgezicht. Zó leuk...

De schaapjes wilden graag even poseren voor Jan!

Na twee en een half uur rijden waren we op bestemming. Bij het winkelcentrum Makado, ons aangeraden door meedere lezers. En inderdaad, de moeite waard hoor! Daarna deden we nog een rondje Gedempte gracht, en ook daar poseerden de schaapjes braaf voor ons!


Leuke winkels, daar in Schagen. We slaagden allebei voor wat kleding en gingen nog even voor een lekker broodje bij de Hema. Voor we het wisten was het tijd om de kap op te halen. Op naar het afgesproken adres:
Ook niet gek trouwens, deze boerderij ; ) Jan sjorde de kap stevig vast en Black Moose begon aan de terugweg. Bij Winkel ging ie bijna automatisch rechtsaf. Best leuk, om na zo'n lange tijd even weer terug te zijn. Ook stopte de auto nog even voor het huis waar Jan geboren is:
En natuurlijk maakte Jan daar deze foto van. Nog even rondkijken in het dorp en toen weer op naar de dijk.

Het was altijd een traditie van Jan's ouders om even een "vissie" te eten bij de kraam die vlakbij Lelystad staat. Aan het begin van de dijk. Dat konden wij natuurlijk niet doorbreken, we zouden niet durven...


Eh ja.. vieze ramen, zon erop... maar 't is wel Jan voor de kraam....

't Was een geslaagd dagje. Echt eventjes helemaal "er uit" en dan ook nog eens veel herinneringen ophalen. 'k Ben toch blij dat Jan deze hobby heeft, anders had ik dit toch maar mooi gemist!

11 opmerkingen:

 1. Super foto's van een heerlijk dagje nostalgie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er uit als een heerlijk dagje! Wat een mooie omgeving daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke foto's en leuk dat jullie genoten hebben. Heb je de groeten van mij gedaan? Jan heeft dus aan de Dorpsstraat in Winkel gewoond. Fijne Paasdagen en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie foto's en een heerlijk dagje uit. stolpboerderijen zijn ook erg mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. OOo, wat is het prachtig daar! Inderdaad een strálend vakantiegevoel krijg je daar van. Dat slootje (of wat is het) met al die bruggetjes en die bomen op een rij.... práchtig. Die boerderijen, de ruimte, groen, gras, schaapjes en lammetjes, blauwe lucht met het zonnetje erbij... wat een genot van een dag. Ook het winkelen en een stamvisje halen volgens traditie... is toch heerlijk dat soort tradities!

  Fijne paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk en wat bekend! We hebben familie in Wieringerwerf en rijden dus ook altijd zo over de dijk. We stoppen dan altijd in Enkhuizen, en dan zijn we er "zo"volgens ons gevoel ;-))
  Fijne dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jullie hebben er dus meteen
  een leuke dag van gemaakt.
  En wat een leuk huis trouwens,
  waar Jan geboren is.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi, hè, de Noordkop. Ik ben ook trots op mijn mooie Noordholland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goeie combi; iets ophalen en er gelijk een uitje bij plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om ons Noord-Holland door jouw camera te zien! Leuk dat jullie en ontspannen dag hadden. Het weer werkte goed mee, en volgens mij was het nagenoeg windstil op de dijk terug. Anders hadden jullie met de motorkap waarschijnlijk wel wat wind gevangen. Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie foto's. Was een beetje achter met lezen. Een filmpje van You Tube met Anthonie Kamerling kan ik niet zien zonder dat de tranen opkomen. Zijn overlijden heeft zoveel indruk op mij gemaakt.
  Wat je schrijft over medicijnen dat begrijp ik heel goed, niemand wil medicijnen slikken en soms schaam ik me dat ik ze moet maar als het je leven makkelijker maakt dan moet je wel.
  Wat een bijzonder verhaal over dat paard. Dieren kunnen je echt zoveel leren over jezelf.
  Ja die kleurtjes voor de zomer zijn wel heel mooi he, maar we moeten op een gegeven moment wel oppassen. Ik zie soms vrouwen lopen met een veel te korte rok of veel te jeugdig en dan denk ik; kom op mevrouw wij hebben onze tijd gehad.
  Ik wens je een fijne week toe en liefs van mij.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...