vrijdag 6 april 2012

Paasbrood bakken.

't Is een traditie hier: Eerste paasdag bak ik een paasbrood. 's Ochtends om 9 uur haal ik de broodbakmachine uit de kelder en dan vet ik het bakblik lichtjes in met olijfolie. Een pak witbroodmix erin en 300 ml. water. Als vulling rozijnen, zoveel je lekker vindt, stukjes walnoot, ik heb nog steeds voorraad, vandaar,een zakje vanillesuiker en een beetje geraspte sinaasappelschil.

Het kneedprogramma gaat dan aan. 120 Minuten doet mijn machine daarover. Dan kneedt en rijst ie. (Heb je geen broodbakker? Het kan natuurlijk ook met de hand, het kneden, en rijzen onder een theedoek op een warme plek..) Als de zoemer gaat strooi ik bloem op het aanrecht en stort ik het bakblik erboven leeg. Even een ovale lap ervan maken en dan komt er een pakje spijs bij kijken.

Die spijs maak ik aan met een half geklutst ei. Dan verdeel ik dat als een rol over het midden van de lap, zodat het geheel er al een beetje als een "echte" stol uitziet. Dat transporteer ik voorzichtig op een bakplaat, en dan zet ik het geheel in de (nog een beetje warme, nét nog broodjes afgebakken  voor het ontbijt) oven.

Dan laat ik het minstens nog een uurtje na rijzen. En als het dan tijd van bakken is gaat de oven aan op 160 graden (mijn oven is vrij fanatiek, misschien moet die van jou iets hoger..) zo'n minuut of 35. Je kunt horen of het brood gaar is. Als je erop klopt klinkt hij hol.
En dan... genieten! Weet je wel hoe lekker het is, zo'n net gebakken, warme stol? Niet? Misschien moet je het dan nu toch proberen! Het is écht helemaal niet moeilijk hoor! Eet smakelijk alvast!!

6 opmerkingen:

 1. Het water loopt me in de mond-er gaat niets boven een zelfgemaakt Paasbrood! Lieve Paasgroet met hart&ziel toegewenst door Sil.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben dol op speciale broden, maar heb nog nooit zelf brood gebakken. dit paasbrood ziet er heerlijk uit, ik kan het bijna tot hier ruiken! dat wordt smullen bij jullie! prettig paasweekend! ;-))) groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmm dat ziet er errug lekker uit Trudy.
  Wens jullie hele gezellige Paasdagen :-)
  Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ziet er super uit en ik heb er ook al erg zin in!
  nog nooit een brood gebakken, maar mss toch eens een goed idee !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja waarom heb ik ook alweer een huisbakker? Die gaat morgen allerlei andere dingen maken, maar een zelfgemaakte stol was toch ook wel erg lekker geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh lekker paasbrood, daar ben ik dol op. Hier ligt er ook al eentje klaar... van de winkel, dat weer wel :)

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...