zondag 16 september 2012

Ik heb het allemaal!!

Vrijdagavond zaten we gezellig met z´n allen aan tafel. Dat was wat het avondeten betreft ook meteen de enige keer dit weekend. Dus had ik wat uitgebreider gekookt. Daarna zaten we nog even wat na te kletsen.

Fleur vertelde dat ze een college over autisme had gehad deze week. "Reuze interessant", vertrouwde ze ons toe. "En soms ook heel herkenbaar" kwam er achteraan, doelend op haar broer.

Nog even gingen we erop door. We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat iedereen wel autistische trekjes heeft. De een wat meer, de ander wat minder.

Ook Jan praatte gezellig mee. Wij zijn altijd heel open geweest over zijn autisme, waardoor hij ook absoluut niet het gevoel heeft minder te zijn als een ander. Integendeel, dat bleek wel uit zijn uiteindelijke conclusie: ''Iedereen heeft inderdaad wel autistische trekjes, maar ik... ik heb ze allemaal!!!"


plaatje van www.

Heerlijk toch??

17 opmerkingen:

 1. Heerlijk die humor; puberdame treft maandelijks een groepje meiden die ook allemaal 'iets' in het auti-hoekje hebben en die kunnen onderling ook zo lachen om / met elkaar als het gaat om typische auti-dingen.

  Thuis staan wij er ook best nuchter in en sinds zij veel psycho-educatie heeft gehad, merk ik dat zij op school etc. ook heel simpel kan uitleggen waarom zij bepaalde humor nou net weer niet begrijpt; zij maakt daar geen punt van, dus haar klasgenoten ook niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goeie opmerking ,en een teken dat hij uit een warm nest komt met veel openheid om zichzelf te kunnen zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad-iederéén heeft zijn eigenaardigheden! Ik hou van jullie openheid en Jan = een jongen naar mijn hart-xxx-Sil

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En Jan bewijst ook nog eens,dat hij over een goede dosis humor beschikt en dat hij lekker kan relativeren.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Briljante opmerking! Wat een inzicht, relativeringsvermogen en wat een humor. Echt super.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach die Jan..hij heeft helemaal gelijk....we hebben allemaal onze onhebbelijkheden!
  Ik hou er zo van met het hele gezin aan tafel....er wordt vanalles besproken....het fijnste moment van de dag!
  Lieve groet van Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn neefje van 19 heeft ook een vorm van autisme (ik ook) en ik vind hem zo bijzonder. Hij denkt veel aan anderen en hij is zoooo grappig en gevat. Zo een mooi kind. Nou ja genoeg opgeschept voor vandaag. haha. fijne week en volgens mij is jullie zoon ook zo een mooi en bijzonder kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is het humor? Waarschijnlijk voor niet-autisten wel. Jan heeft gelijk en hij zal deze opmerking waarschijnlijk met een serieuze ondertoon bedoeld hebben. Een autist kampt met het probleem ze allemaal te hebben. Als ik mensen over mijn autisme vertel, doet men het af met de opmerking: ach, we hebben allemaal op zijn tijd wel eens last van autistische trekjes. Daarbij autisme en de problemen die daarmee gepaard gaan, ontkennend. Zoals die reactie van die mevrouw hierboven, die schrijft: we hebben allemaal onze onhebbelijkheden.Een onhebbelijkheid is wel iets anders dan een aangeboren hersenstoornis. Zie ook dit artikel op mijn blog: http://greetjedewit.blogspot.nl/2012/09/hoe-zou-het-zijn.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij Jan is dit echt humoristisch bedoeld. Hij ziet autisme als iets wat wel lastig voor hem kan zijn, maar ik weet zeker dat hij zich absoluut niet minder voelt als een ander. Soms benadrukt hij zelfs de positieve kanten van autisme. De woordgrapjes tussen hem en zijn ook autistische klasgenoten vinden ze ronduit briljant. Het leukste vindt ie het nog dat niet autisten het dan niet meteen snappen!! Natuurlijk realiseer ik me dat autisme een hersenstoornis is. Vertel ons wat. We hebben heel wat meegemaakt in de tijd dat Jan op de verkeerde school (voor hem dan hè) zat. En het opvoeden van hem heeft ons ook veel energie gekost. We ontkennen zeker de problemen niet maar we zijn ook niet blind voor de mooie dingen die kinderen als Jan ons geven. Met een positieve benadering bereik je m.i. toch het meest!!

   Verwijderen
 9. Wat fijn dat er nu oog is voor mensen met autisme. Dat er via colleges over verteld wordt. (Mag ik vragen in het kader waarvan Fleur dit college volgde?).

  Mooi dat het bij jullie bespreek baar is, ook met Jan zelf. En ja... het is al zwaar genoeg. Humor houdt het luchtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fleur studeert Pedagogische wetenschappen aan de Radboud Universiteit. Bij het vak Ontwikkelingspsychopathologie volgde ze dit college.

   Verwijderen
 10. Ohhh ik vind zo leuk om te lezen. Wat een heerlijke opmerking. Ook bij ons vliegt dat door het huis als we weer eens aan onze gewoonten zitten vastgekleefd of iets van dien aard. Fijn zo bespreekbaar te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke reactie van Jan. Fijn dat hij er zo luchtig mee om kan gaan.
  En wat zal Fleur het ontzettend naar haar zin hebben, dit zijn echt interesse en leerzame vakken, zeker als de lesstof herkenbaar voor je is.
  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Trudy,
  Wat fijn dat jullie altijd zo open met z´n allen kunnen praten over alles wat er speelt. En helemaal geweldig dat Jan zo´n super gevoel voor humor heeft. Dat zal hem zeker vaak kunnen helpen...
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een wijze en mooie opmerking van jou zoon!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...