dinsdag 18 september 2012

´t Is zo simpel...

Wat zo simpel is? Nou, bezuinigen. Had Jan een tijdje geleden een alarmerend bericht van onze energieverstrekker dat als we zo door zouden gaan we behoorlijk over ons bedrag heen zouden gaan dit jaar, nu hebben we al wat gewoontes aangepast. Moeilijk? Nee hoor.

We doen gewoon overdag de meeste lampen uit overdag. Alleen de grote lamp boven de tafel in de tussenkamer is aan als ik thuis ben, als er niemand is gaat alles uit. Hoe anders was dat vroeger... Ik vind het zó ongezellig de schemer in huis. Ook als ik thuis kwam moest er al een lampje branden. Stóm hè...

Ook de wasmachine zorgt ervoor dat we minder stroom kwijt zijn. Er blijkt een korte en een dagelijkse was op te zitten : o Respectievelijk een half of ong. een heel uur. Vroeger gebruikte ik alleen de knop katoenwas. Ik paste dan de temperatuur alleen aan. Dan duurde een was toch zo de dubbele tijd.

Ook met boodschappen doen kan het anders. Vanochtend heb ik, voor ik brood ging halen op de markt eerst eens gekeken hoeveel brood we hadden toen ik alle restjes in de broodla in de vriezer bij elkaar gedaan had. Viel het toch maarzo mee! Zo ook met het fruit. Natuurlijk lekker als je over hebt om dit te verwerken in een crumble of shake, maar beter nog als je de helft (!) van het bedrag kwijt bent aan de groenteboer die aan de deur komt.


plaatje van www.


We (Jan en ik ) hadden het er gisterenavond nog over. We kwamen tot de conclusie dat met de nodige disipline het best te doen is, dat bezuinigen. Het kost soms ook wat meer tijd, dat wel. Maakt dat je vaak beslissingen neemt of gewoontes hebt die niet goed zijn voor je knip. We worden ons er langzamerhand bewust van. Zal wel moeten in deze tijden...

13 opmerkingen:

 1. Zo ben ik de zwarte was op een kort programma gaan wassen. 30 graden en met een half uur klaar. Vlekken op zwart zie je toch vaak niet en als het echt niet schoon wordt kan ik altijd weer naar het vertrouwde programma.
  Straks ga ik de kaarsjes aansteken, daar heb ik er zoveel van en ik vind het veel gezelliger maar ook hier ga ik toch al snel voor de vertrouwde lamp. Misschien moet ik mijn gewoontes maar weer eens onder de loep nemen. Bedankt voor deze ingeving!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja,gewoontes sluipen er geleidelijk in en als je een stap terug wilt doen,dan merk je het pas.
  En ook ik doe graag kaarsjes aan,is zeker zo gezellig.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms ben je zo aan allerlei gemakken gewend. Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het schemert zijn ook olielampjes erg gezellig. Kies als je lampen moet vervanger voor spaar of ledlampen. In kleinere wattages zijn ook die best gezellig.

  Ook de meeste 40 graden was wordt prima schoon op 30 graden.
  Controleer in huis of je tocht punten hebt en plaats daar tochtstrippen.

  Gebruik voor je verwarming een programmeerbare thermostaat.

  Nouja door dit soort maatregelen krijgen we dit jaar geld terug. Vorige jaren moesten we fors bijbetalen, dus wat ons betreft werkt het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spaar en led lampen hebben we al. Op 30 graden was ik ook al. En ook de thermostaat is al in ons bezit. En dan nog... Maar we houden de moed erin hoor!!

   Verwijderen
 5. Grappig, ik draai altijd al op het korte wasprogramma. En alleen op 30 of 40 graden. Alleen mijn beddengoed en keukendoeken was ik op 60 graden. Verder heb ik overal stekkerschakelaars in de stopcontacten zitten. En apparaten sowieso niet op de stand by-stand laten staan! Is ook in verband met brandgevaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ben je goed bezig!! Inheb het een beetje van huis uit meegekregen. Deuren dicht, lichten uit, etc. Ik merk dat ik dat bij mijn kinderen ook doe. Maar die boodschappen, dat vind ik nog een heel lastig verhaal! Ik doe mijn best, maar vind het lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit graag in het donker/schemer. Vast een afwijking. Als Husband beneden komt en de kamer in duisternis aantreft, snapt hij er niets van. Soms vind ik het fijn.

  Husband grapt wel eens dat ik de energie wil sparen.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik vind het heerlijk zonder de lampen aan ,maar wel met een paar kaarsjes en daar heb ik gelukkig nog een flinke voorraad van .Ik gebruik ook regelmatig het snel was programma van een half uur..Alle beetjes helpen zeggen we maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Trudy,
  Ja, tegenwoordig wordt alles, en dan ook echt alles, alleen maar duurder. Hartstikke goed om op deze manier dan wat te bezuinigen. Ik probeer er ook op te letten hoor, geen lampen aan in ruimten waar in niet ben etc...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. http://sandagroen.blogspot.nl/2012/09/verwarmings-challenge-wie-doet-er-mee.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+SanderEnDaantjesGroeneBlog+(sander+en+daantjes+groene+blog)

  En als je nu meedoet met deze challenge dan spaar je ook nog wat uit hoor! Goed bezig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mmmm ik ga eens even kijken... dankjewel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook zoiemand die een lampje aan doet voor als we thuis komen. Wel een spaarlamp, maar toch...ja is het nodig? En die boodschappen...ben er dus vorige week vrijdag voor geweest, en...ja,heb nog steeds geen stap in de supermarkt gezet.[goed hè...] Het zal zeker schelen.En kijken wat er nog is, en het daar dan mee doen.
  Wasmachine, ik doe sommige wasjes ook op kort programma,vooral de fijne was. Witte doe ik soms ook op 40graden,maar wel een langere tijd. Werkgoed van de mannen ook 40 graden.
  Zo kunnen we een beetje besparen, ja..is overal goed voor toch?

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...