dinsdag 4 december 2012

Dilemma.

Ik las de afgelopen tijd het boek "29 geschenken" van Cami Walker. Dat is echt een boek wat aan mij is besteed. (Ik schreef er al vaker over). Ik geloof werkelijk dat de energie die je uitstraalt iets met anderen om je heen doet en dat het dan ook een positieve weerslag weer op jezelf heeft. Maar daar zit 'm nu bij mij ook nét de kneep.

Het moet wél geven vanuit je hart zijn. En dan betekent dat ook automatisch dat het belangeloos is.

Nu lees ik in het boek dat geven je leven verandert. Dat je door te geven overvloed in je leven uitnodigt, en dat het daarom zo'n goed idee is. Met dat te weten is het hele idee van geven toch al niet belangeloos? Of zie ik dat verkeerd??
Ook wil ik een dagboek bijhouden over de periode dat ik het "geef-recept" volg. Dan kunnen jullie meelezen hoe het me verging. Vind ik een prima idee, maar ook dan zal ik toch misschien makkelijk denken:" Oh, da's een leuk geefverhaal voor mijn blog!" Weer komt de belangeloosheid in gevaar!

Ik ga in ieder geval de mogelijkheid tot reageren op mijn andere blog uitzetten. Dat doe ik bewust, ik ken mezelf. Ik vind het zó leuk reacties en complimentjes te krijgen, en da's in dit geval ook even uit den boze, vind ik. Er is altijd nog een mogelijkheid te reageren via de mail. Maar dan alleen graag de diepgaande reacties/tips graag.

Met dit alles in mijn achterhoofd heb ik wél even getwijfeld of ik mijn geefdagboek wel openbaar zou maken. Vooral omdat de mensen in mijn omgeving ook meelezen en dan misschien wel denken dat ik het gegevene misschien niet zo heel erg meende, maar het vooral voor het leuke plaatje deed.

Voor die mensen: Ik meende het van harte! Het zal hoogstens zijn dat ik nu wel tot de geefactie overga terwijl het voorheen vaak alleen in mijn hoofd speelde. Ik dacht vaak: "Ze zien me aankomen met...." en deed het vervolgens tóch maar niet.

Klinkt misschien allemaal een beetje ver gezocht, dit alles. Maar het is mij serieus en dan denk ik nu eenmaal wat dieper na over de dingen. In ieder geval voor de mensen die belangstelling hebben in mijn geefverhaal, hier kan je het vinden. Veel leesplezier!

15 opmerkingen:

 1. Ik begrijp je dilemma. Ik hoop dat het blog je inderdaad over de streep helpt om te geven, zo belangrijk ;-). Zet ém op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp je dilemma en herken het "Ze zien me aankomen met..."... het is soms doodeng om iets te geven (want je weet nooit hoe iemand reageert...). Ik vond het afgelopen weekend doodeng om zelfgemaakte Sinterklaas cadeautjes te geven... gelukkig vielen ze goed, maar ik ben door manlief afgelopen week flink en steeds aangemoedigd dat het ècht leuk was...

  Ik ga even kijken op je andere blog...

  Groetjes en veel plezier met je nieuwe uitdaging om te geven... :)

  Groetjes Puck

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar goed ik probeer het nog eens, ik herken het, mijn vader zegt altijd het beste geven is zonder iets terug te verwachten, en dus hoeft wat hem betreft de ontvanger zelfs niet te weten van wie het kwam, dat zou de ontvanger mogelijk in verlegenheid kunnen brengen en hem de plicht doen voelen iets terug te geven...ik deel die gedachte wel...alhoewel het soms gewoon moeilijk is,bijvoorbeeld, zo geef ik al jaren mijn kerstbonus/pluim dinges weg, maar ja je moet dan weer inloggen met mijn naam en nummer ( die op die kaart staan) maar goed... het gaat zoals gezegd om de gedachte..:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ontzettend goed wat je doet en gaat doen, ik denk niet dat je er teveel over na moet denken.
  Gewoon geven wat je wilt geven en hoe dat overkomt of wat een achterliggende gedachte is, maakt niet uit.
  Het gaat om het gebaar, en dat je er zo over nadenkt is al heeeel goed hoor !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Trudy,
  Ik snap wat je bedoelt hoor, maar misschien voelt diegene die wat van je krijgt zich helemaal niet verplicht om iets terug te geven, maar misschien vindt diegene het net als jij heerlijk om wat 'terug' te geven. Da's ook geven natuurlijk.
  En eigenbelang, dat is helemaal niet Trudy, dus ik denk niet dat iemand jou daarvan zou verdenken...
  Okee, niet reageren dus, maar ik ga je wel lezen hoor...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geven moet wel leuk blijven en ook echt uit je hart komen. En geven is volgens mij ook 'aandacht schenken aan' en 'tijd hebben voor'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar ben ik ook van overtuigd. Er zijn verschillende vormen van geven, leuk is te lezen hoe de schrijfster van het boek dat ook heel mooi toepast. Als ik zo lees op jouw blog hoe jij met je vader omgaat denk ik dat jou het geven ook echt in het bloed zit. Mooi en inspirerend!!

   Verwijderen
 7. Geven kan in allerlei vormen.
  Een glimlach, een schouderklopje,een luisterend oor kan in feite al voldoende zijn.
  Ik wens je succes met het geven.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed toch, dat je er zo over na denkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. daar zat ik dus ook mee.. ik vind het initiatief super, naar mijn mening kwam de wederkerigheid wel erg naar voren. geven en dus ook krijgen. maar dat is toch niet de bedoeling?? daarom sprak het tweede deel van het boek mij meer aan. ik heb het boek inmiddels doorgegeven en dat voelt goed. inmiddels ben ik ook al ruim een week aan het geven, leuk! ik denk dat dit project je sommige dagen wat meer over de drempel zal trekken, juist omdat je er bewuster mee omgaat. je gaat nadenken wat je kunt doen voor een ander. en daar is nix mis mee. ik ga je blog zeker volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je alles grondig analyseert, kun je volgens mij stellen dat je bijna niets in het leven helemaal belangeloos doet. Of het nou gaat om geven of wat anders. Maar om bewust met geven en dus met anderen bezig te zijn, lijkt me helemaal niet verkeerd, zelfs al zou het niet 100% belangeloos zijn. Ik ga je geefacties volgen hoor! Je hebt mij ook al geïnspireerd. Niet zozeer om elke dag te geven, maar wel om me er iets bewuster van te worden. Ik herken namelijk ook heel goed wat je bedoelt met "ze zien me aankomen..." ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het een hartstikke leuk streven van je ! Gewoon doen!
  Volgens mijn ben je een heel spontaan mens en past het ook gewoon bij je!
  Ga je volgen hoor op het andere blog! En de titel van het boek heb ik opgeschreven op een briefje en in mijn portemonnee gedaan en als ik hem dus bij de bieb tegen kom gaat tie mee naar huis!
  De " ze zien me aankomen" ....hier ook erg herkenbaar :-)
  Liefs Erika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je wilt kan je nog op de leeslijst. Dan moet je even contact opnemen met Kaatje, hierboven je. Zij is nummer 6 van de lijst en de laatste die erop staat. Dan zou zij het boek weer kunnen doorsturen naar jou!

   Verwijderen
  2. oke dacht dat het al wel en hele lange lijst was maar dat valt nu nog mee!
   Zal een mailtje sturen naar Kaatje

   Verwijderen
 12. geven is even spannend als krijgen. beide partijen hopen dat de andere het leuk vindt.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...