donderdag 13 december 2012

Ramptoerisme.

Wat is dat toch grappig. Schrijf ik een stukje over hoe ik mijn huishouden doe, en da´s verre van de perfecte norm en dan krijg ik heel veel pagevieuws. Ik vraag me toch een beetje af waar dat door komt.

Volgens mij is het een beetje ramptoerisme. Tenminste, dat zou het eerlijk gezegd bij mij zijn. Want zeg nou zelf, als je een keertje bij iemand was die er een niet perfect huishouden op na houdt, voel je jezelf toch altijd een beetje gerustgesteld. Of ben ik daar nu de enige in??

En waardoor voel ik me dan een beetje meer op mijn gemak? Ik heb wel eens gekscherend gezegd als ik thuis kwam: "Nou, als ik daar vandaan kom hoef ik zelf in geen 2 weken meer iets te doen!" Om me vervolgens heel voldaan op de bank te settelen. Eigenlijk, als ik er verder over nadenk is dat best wel een beetje vals.
Want weet jij veel waarom het huishouden bij een ander minder op rolletjes loopt? Misschien is er iets aan de hand. Is het plannen moeilijk, of is degene gewoon te druk om zich bezig te houden met poetsen. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat de prioriteiten ergens anders liggen. Best moeilijk voor te stellen voor mensen die het schoonmaken en opruimen op de eerste plaats hebben staan, maar écht, er zijn mensen die compleet anders denken!

Volgens mij heeft één en ander gewoon te maken met oordelen. En dan vooral het oordelen over jezelf. Als ik maar alles netjes heb dan is het goed. Dan ben ik geslaagd voor mijn eigen "examen". Dus eigenlijk heeft het ook met de dosis zelfvertrouwen waarmee je behept bent te maken. (Oei, da's voor mij dan weer minder gunstig).

Mensen, doe lekker wat je belangrijk vindt in het leven. Voor de één is dat zorgen dat het huis in perfecte staat is, voor de ander is dat juist meer met het creatieve bezig zijn. En voor heel veel mensen zit het er ergens tussenin. Ik geloof dat ik tot de middengroep behoor. Net als jullie allemaal. Tóch ;))

P.s. Dit stukje komt misschien net iets te belerend over, 't is niet zo bedoelt. Meer heb ik geprobeerd een beetje inzicht te krijgen in dit alles. En dat doe ik op mijn manier, schrijvend en overwegend tegelijk.


17 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik er moeite mee omdat ik het lastig vind om te plannen en me daaraan te houden. Ben ook vaak moe. En ja, er zijn ook zoveel dingen nodig, dus is het steeds weer schipperen: wat eerst?
  Ik voel me wel prettiger als het meer schoon en opgeruimd is, maar kan er gelukkig wel tegen als het een tijdje wat minder is, door wat voor oorzaak dan ook...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, 't is voor mij geen ramptoerisme, maar meer een hart onder de riem: iedereen probeert er wat van te maken zo goed als ze kan. Ik zie de rommel bij een ander trouwens nooit of ze moet er duimendik bovenop liggen.

   Verwijderen
  2. Oei, ik zie het wel ben ik bang... dat zegt ook weer lekker wat over mij :O

   Verwijderen
 2. Ik ben altijd erg opgelucht als ik bij een ander net zoveel rommel zie als thuis.....dan denk ik opgelucht OH GELUKKIG!!!!!!
  Ik hoorde mijn hele leven van mijn moeder dat ik zo'n troepmaker was en dat ik daarin uniek was, ben ik even blij dat ik zag er meer zijn zoals ik ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Opgeruimd zijn wij wel, maar poetsen krijgt pas extra aandacht wanneer er visite komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 't graag opgeruimd, kan niet goed tegen rommel. Maar poetsen is niet mijn ding ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. er is een verschil tussen wat je wil en wat je kan, bovendien woon je niet alleen. En ja, als je ergens op bezoek gaat, hebben die uiteraard vlak voor je komst opgeruimd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie opeens mijn huis door jouw ogen en dat is niet zo best haha. Mr. X is heel netjes en gelukkigdoe ik hem graag plezier dus doe ik heel erg mijn best maar ik snap nog steeds niet waarom de wasruimte ook netjes moet zijn. De deur is dicht en je hoeft er niet naar binnen. Ik maak dan stapeltjes op de grond op kleur en zo totdat een stapel groot genoeg is om de machine in te gaan en iedere keer weer gooit hij weer alles in een mand op een hoop. Ik ben een vreselijke sloddervos en zie inderdaad niet sltijd alles. Ik zou dolgraag heel erg netjes zijn trouwens maar t lukt me niet.liefs en fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat lekker los! Je bent een heerlijk mens en gaat het daar niet vooral om?

   Verwijderen
 7. Jahoor ook ik ben gemiddeld. Opruimen doe ik wel dagelijks, maar poetsen wil ik nog wel es uitstellen omdat er wat anders/leukers te doen valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook een gemiddelde dame! Opruimen zuigen en de wc wel elke dag maar schoonmaken kan ik goed met de Franse slag........totdat ik het op m,n heupen krijg maar dan kan ik ineens ook heel veel op een dag! Met drie kinderen is gewoon alles niet altijd aan kant maar dat hoeft toch ook niet. Er moet ook geleefd worden hoor. En als er dan iemand onverwacht binnen komt er ligt rommel ......jammer dan!
  Er zijn ook zoveel leuke "dingen"
  B.v.
  Gisteravond met collega,s een kerstworkshop en vandaag met een buuf naar een kerstfair

  En je schrijft heus niet te belerend hoor ...je schrijft gewoon gezellig rechtstreeks uit je hart en als vrouwen onder elkaar
  Dat zie je wel aan de reacties,
  Gewoon zo door gaan ,ik lees graag bij je!
  Liefs Erika


  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ehmm sja mijn huis is op zich netjes maar ook wel eens niet,ik vind het belangrijk dat je kunt leven in je huis en soms vinden mensen een huis al vies omdat er spulletjes liggen,maar dat is grote onzin,zolang je geen ongedierte heb haha,zit het toch goed en net wat je schrijft,je weet niet wat iemand mankeert,maar er zijn er ook bij die gewoon niet van het huishouden houden haha,geweldig dit,gewoon lekker doen wat jij wilt,want het is jouw huis,wens je een fijn weekend,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben ook niet overdreven bezig, maar wanneer ik in de wolken hondenhaar zit, wil ik toch graag stofzuigen, want die vlokken vliegen in het rond en dan wordt het klaarmaken van eten ook niet echt hygiënisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als we stoppen met oordelen, over onszelf en over anderen, dan komt er zoveel rust en liefde..
  Klinkt ook belerend misschien, maar ik geloof er echt in.

  Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt groot gelijk hoor! Maar ik vind het soms zó lastig!

   Verwijderen
 12. Ik hoor absoluut bij de midden-moot. Vroeger(ha dat klinkt oud)was alles stof-vrijen abnormaal netjes. Voordat Zjanne kwam en nu de hond er is! Nu kan ik beter loslaten en vind ik mijn creatieve werk belangrijker. Als het toilet en de keuken maar tiptop zijn-een beetje stof...xxx Sil

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...