maandag 13 mei 2013

Hoe leuk...

Wij voeden de kinderen vrij op. Ze hebben eigenlijk nooit veel regels voor hun neus gehad, ik vertrouw op ze. Het kwam dan in het verleden ook vaak genoeg voor dat ze zeiden als ze iets bij vriendjes/vriendinnetjes zagen wat volgens hen echt niet kon:" Nou, dat hoefden we hier thuis niet te doen, he?" En dat hadden ze dan aardig goed ;))

Respect. Dat was het eerste woord wat in mij op kwam toen we over opvoeding begonnen te brainstormen. Fleur was nog maar een ukkie, maar ik heb altijd voorop gesteld dat ze rekening moeten houden met andere mensen. Veel dingen waar anderen regels over hebben gemaakt zijn hier thuis vanzelfsprekend.

Gegeten? De afwasmachine staat hier op de gang (geen plaats in de keuken en daar wel :) en als Junior naar boven gaat neemt ie even wat vuile vaat mee van tafel. En verder, als we het niet helemaal eens zijn met elkaar probeer ik in gesprek te gaan met hen. Het zijn dan wel kinderen (nou ja...) maar dat wil nog niet zeggen dat het geen volwaardige mensen zijn!

En het werpt vruchten af. Gisterenavond laat kwam ik nog zo'n lichtje tegen. Junior ging naar bed en nam de glazen mee uit de kamer. Ik was ook al van plan vlak na hem te gaan en Jan lag er, i.v.m. vroege dienst, al in. Ik zat nog ff t.v. te kijken, toen Junior zijn hoofd weer om de deur stak. "Vind je het nu fijner als ik die glazen in de machine zet of er bovenop?"

Het feit dat hij daar over na denkt vind ik zo leuk! In combinatie met het autisme dat hij heeft vind ik dit nog specialer. Hij liet de glazen bovenop staan en liet mij met een brede glimlach in de kamer achter...

11 opmerkingen:

 1. Respect! Dat si inderdaad heel belangrijk in de opvoeding. Helaas vinden niet alle ouders dat. Niels laat zijn kleren altijd liggen waar hij ze uittrekt, maar zijn bord brengt hij wel naar de keuken. Met zijn bestek heeft hij meer moeite, want die vind hij lastig om vast te pakken. Net als knopen. Maar stapje voor stapje gaat ook hij vooruit. Als je inderdaad maar wel met ze in gesprek gaat en er heel veel energie in stopt. Het leuke van deze kinderen is dat ze je altijd op de meest onverwachte momenten verrassen.

  Geniet nog maar lekker na van dit mooie moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super zeg! Ik herken mezelf wel in je manier van opvoeden. Respect staat hier ook voorop. Ik vind het fijn als ze meedenken, dat gebeurt hier ook vaak.
  Ik heb er ook altijd veel energie ingestoken en vroeger zeiden ze altijd wat je er in steekt krijg je terug en dat klopt als een bus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het met je eens, zo hoort het. Leuk! Onze opvoeding is ook zo, maar noch man noch oudste zoon krijgt het voor elkaar om vuile vaat mee te nemen... dat zien ze gewoon niet staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. :-) heerlijk he, zulke genietmomentjes kunnen mij soms ook opeens overvallen, meestal als ik al in bed lig dat ik tegen de manlief even zeg wat ik zo fijn ervaren heb vandaag en van wie....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk, bij mij eindigt het ook meestal bovenop, maar ze vragen het dan niet aan mij. En dat maakt hem speciaal. leuk! lieve groet Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat gaat zo te zien prima daar. Zelf ben ik vrij los, maar mijn man is nogal streng. Dat botst erg bij momenten. Wat fijn dat hij er inderdaad over nadenkt. Alleen dat al is supergoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Trudy,
  Heerlijk als jouw opvoeding zulke fijne vruchten afwerpt. Ik denk dat ik het zelf ook best goed heb gedaan. Ze wonen al een tijdje niet meer bij mij maar ik herken heel fijne mensen in mijn twee meisjes... heerlijk, daar geniet ik van...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn he, als je opvoeding werkt. En dat op een fijne manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo fijn als dat zo goed gaat he!
  Mag je best trots op zijn hoor!
  Wij kregen laatst een compliment van onze middelste zoon( bijna 20) Hij vond ons eigenlijk best makkelijk zei die:)) ik zie dat bij vrienden en teamgenoten wel anders daar zijn ouders streng en mag er weinig en dan gaan ze het stiekum doen zie hij maar bij jullie is in overleg bijna alles mogelijk! We gingen die avond met een big smile op ons gezicht slapen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk als je merkt dat je opvoeding geslaagd is! Dit klinkt allemaal heel positief!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...