zaterdag 11 mei 2013

Onkruid eten en H.S.P..

Ik was deze week bij een kennis thuis haar haar aan het fatsoeneren en ook kletsten we gezellig even bij. Het is echt zo iemand waarmee ik heel erg op een lijn zit. Ik ben volop aan het prutsen in de tuin, en ook de kruiden ontbreken daarbij niet. Zelfs het onkruid wordt hier als salade gegeten. Niet uit armoe hoor, maar gewoon, omdat ik las in een blog dat zevenblad zo lekker is als salade. En laat ik nu genoeg van die salade in  de tuin hebben staan... (en ach.. wat is het verschil met pluksla uit de moestuin, toch?).


Plaatje van www.

"Hee Trudy" , zei G. tegen mij. "Ik vraag me het even af he, eet jij wel eens wat uit eigen tuin?" Nou, en toen ik toen met het zevenblad verhaal aan kwam was ze helemaal in haar nopjes. Want dat is me toch een potje gezond volgens haar! Leuk toch? Ook gaf ze me de tip om van kruiden thee te zetten. Nu deden we dat al met verse munt, maar volgens haar kan het ook met citroenmelisse. En laat ik daar nu net ook een emmertje van hebben staan!

"Is beter voor jou", gaf ze me mee. Want die munt, die maakt je scherper. En melisse, daar word je kalm van. En ik heb zo het idee dat jij eens moet googelen op H.S.P.. Heb je dat wel eens bekeken?" G. is nogal heldervoelend. En nee, ze loopt daar niet mee te koop. Maar soms krijg ik hele rake opmerkingen tussendoor van haar.

Ik kreeg na het knippen nog even wat te drinken aangeboden en we hadden het over geluiden, die soms best hard binnen kunnen komen. En over dat het soms best lastig is om naar verjaardagen te gaan. Druk en zo. Er komt nogal wat aan indrukken binnen als je in een kamer met veel mensen zit. Ik heb altijd echt tijd nodig om af te draaien nadien. Tijdschrift en sinaasappeltje erbij als ik weer thuis ben, anders komt er van slapen niets terecht.

Ook pik ik dingen op. Jan staat er altijd verbaasd van dat ik precies weet wie ie bedoelt als hij het over iemand van de volleybal (b.v. dan he) heeft. En ook voel ik aan als iemand het niet naar de zin heeft in mijn  buurt. Lastig, zo ervaar ik het tenminste.

Goed. Googelen en testen. Maar die test hadden ze, zo leek het tenminste, op mijn karakter geschreven! Over geluiden die storen (Of de afzuiger uit mag, en alstjeblieft geen radio aan? Al helemaal niet in combinatie met t.v. of veel pratende mensen...) . En zo nog veel meer dingen. En ja hoor, het kwam eruit. H.S.P. ten volle uit. Poeh, best een opluchting dat te weten!

Nu houd ik er rekening mee. Neem m'n rust en zorg dat ik van tijd tot tijd alleen ben. Met een boek en soms ook zachtjes de radio aan. En verjaardagen? Ik vind ze nog steeds heel leuk hoor, maar ik ga absoluut meer naar mezelf luisteren. Al is het maar om mijn fles weer goed te vullen... Dan kan ik daarna weer volop schenken!!

P.s... 10 voor half 3 's middags. Jan vindt net op facebook, bij een collega van hem, dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Mqkwmk6QL8Y

Gaat ook weer over H.S.P. en ik vond het zo goed bij mijn stukje passen dat ik het even hier moest laten zien!

18 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar!! Ben zelf ook HSP'er. Ik beschouw het als een 'gave'. Wat naast dat je erg veel last hebt van geluid, brengt het ook mooie dingen! Stemmingen aanvoelen bijv, situaties meteen over- of doorzien..etc. Zeg dus nu ook gerust tegen je: gefeliciteerd! Benut het ten volle! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog een H.S.P er.
  Soms een gave, soms een opgave.
  Maar het word in de loop der jaren wel makkelijker om er mee om te gaan.
  Jammer dat andere mensen je soms maar vreemd vinden, maar ja dat moet dan maar.
  Heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben.
  En dat leeft een stuk prettiger.
  Dus inderdaad: van harte ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nadeel van die testen is dat je al gauw een HSP-er bent. Zelf voldoe ik ook aan de eisen. Wat jij verder schrijft is ook zeer herkenbaar. Het gaat echter niet om een etiketje maar wel dat je jezelf beter begrijpt en accepteert. Ged dat je dat probeert te doen. Leuk dat zevenblad daar goed tegen is... nog een reden om het onkruid in de tuin maar op te (vr)eten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ai. Ik bedoel natuurlijk góed van je... ;-)

   Verwijderen
 4. Ik weet niet of ik hoogsensitief ben, wel voel ik dingen aan, weet ik wat of wie iemand (=mijn man) bedoelt zonder het te zeggen/benoemen. Ook heb ik heel graag stilte om me heen, ben ik graag alleen. Maar ik geniet ook van gezelschap en geluiden/gesprekken om me heen, op z'n tijd dan. En van de gezelligheid bij een (volleybal)wedstrijd. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel herkenbaar, ik scoorde ook erg hoog op de HSP-test! Heel veel dingen vielen ineens op hun plaats. Elaine Aron heeft er heel mooie boeken over geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ikzelf en mijn kinderen, mijn eigen familie, allemaal zeer herkenbaar. Al wil ik er nog steeds niet aan dat er zoiets bestaat als hsp of dat daar nu ook weer een label voor noidig is. Net als hoogbegaafd, dat ontkennen we tot nu toe ook nog steeds hier... De een is iets of veel slimmer dan de ander... dat is alles :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Best herkenbaar dat filmpje.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb munt en citroen op de tuin. Heerlijk voor de zomerse thee!

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/11/5-jaar-later

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, als je je wilt verdiepen in je HSP zijn moet je idd de boeken van Elaine Aron eens lezen. Zijn niet allemaal meer in druk, maar mss via MP of zo..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken het ook helemaal alleen ik vind het in deze drukke maatschappij geen gave maar een straf. Doodmoe ben ik regelmatig van alle geluiden/licht en indrukken.
  En dan alles oppikken van mensen..Meneer Williams vindt dat zo bijzonder maar ik baal er wel eens van, ik zou wel eens gewoon een kamer in willen lopen zonder iets op te pikken.

  En munt heerlijk in de thee!!Ehh als thee dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En heb je al brandnetelsoep geprobeerd? Bouillon en een kuipje smeerkaas en klaar! Ook erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier ook de H.S.P ers in huis, soms erg moeilijk, maar manlief
  houd er echt rekening mee.
  Vooral in de vakantie dan moet ik echt even alleen thuis zijn anders raak ik helemaal overprikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben blij voor je dat je het nu kunt plaatsen en wat je zelf al zegt: luister goed naar jezelf!

  Ik herken mezelf er ook in, heb vaak last van mezelf. Ik vind het moeilijk om rust te nemen (genoeg te doen!). Net twee weken vakantie erop zitten: eerste week gezellig van alles gedaan met zusje, mama en vriendin (logeren, shoppen, cupcakes maken, kapper) en de tweede week zou ik flink aan de slag voor school, maar na drie productieve dagen word ik de vierde dag doodmoe, beetje misselijk en met lichte hoofdpijn wakker (gewoon 8enhalf uur geslapen), mijn lichaam geeft het alweer op. Hoe kun je dan afstuderen?
  Sorry dat ik dit verhaal hier 'neergooi', ik heb het gevoel dat ik het anders niet kwijt kan, veel mensen begrijpen het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee niet sorry, want het is juist mooi om elkaar zo te kunnen ontmoeten op de blog. Dus dankjewel voor je reactie!! Ik merk aan Jan dat ie nu voorzichtiger met mij om gaat, hij gaf eerlijk toe deze week vaak mijn weerstand tegen feestjes en visites als smoesjes te zien. En da's nu helemaal anders! Dus laat het zien en kom voor jezelf op!!

   Verwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...