donderdag 25 oktober 2012

Gejat.

Sinds Junior met het openbaar vervoer naar school gaat, probeer ik er toch zoveel mogelijk op de achtergrond te zijn. Voor "noodgevallen", je weet maar nooit. Om half acht gaat ie van huis en om ongeveer kwart over acht is hij op school. Tot die tijd probeer ik thuis te zijn.

Vanochtend om acht uur ging de telefoon. Er is dan iets aan de hand, we worden gewoonlijk nooit zo vroeg gebeld. Dus ik spoedde me naar de telefoon en nam op. Junior aan de andere kant. Met een terneergeslagen toon meldde ie dat z'n fiets was gejat. Hij heeft er zowel hier als in Arnhem ééntje, zo kan hij echt zelfstandig naar school.

"Had je 'm wel op slot staan?" was mijn stomme reactie. "Ja natuurlijk mam, het slot ligt hier doorgeknipt op de grond". Gek is het toch dat je altijd nog kijkt of zoiets niet voorkomen had kunnen worden.Vooral als je zo'n mens bent als ik, die toch stiekem denkt dingen onder controle te kunnen hebben...

Vanochtend heeft Jan vroege dienst. De fiets van thuis zat al in Pino, het was de bedoeling die te ruilen voor de fiets daar... Nou ja, in ieder geval is er dan daar weer een fiets, en tot we een "nieuwe" hebben breng ik Junior 's ochtends maar weer eventjes naar en van het station. Iemand die toevallig nog een fiets in de schuur heeft staan die rijp is voor het station??

Tóch ben ik verontwaardigd. Ze moeten met de p.... van onze spullen afblijven, denk ik dan. Ooit (meer dan 25 jaar terug) gebeurde er ook zoiets met Jan z'n toenmalige brommer. Maar het geheel had een andere afloop... Het verhaal? Nou, komt ie:

We waren bij een vriendin in het dorp op visite. Jan had de brommer netjes op slot gedaan, maar toen dachten we nog dat kettingsloten niet nodig waren.

Nu ben ik zo'n typje die dingen aanvoelt. Dus 's avonds zat ik bij m'n vriendin al niet lekker, en toen we naar huis gingen zagen we waarom. We kwamen met de helmen in onze handen op de plek waar de brommer stond en wég was ie!

We hadden nog geen tijd om verontwaardigd te worden, want de brommer kwam doodleuk, zonder licht maar met 2 passagiers langs ons heen scheuren. Jan was in alle staten. "Kom!" zei ie, "rennen!!" Ik maakte hem al snel wijs dat ik toch écht niet op de vuist ging met brommerdieven, waar zag ie me voor aan?

Verslagen liepen we langs de weg op naar mijn ouderlijk huis. Ineens zag Jan een politieauto staan. Met twee agenten erin. Klop klop tegen het raampje, en Jan legde aan de agenten uit wat het geval was. "Kom maar eventjes achterin de auto", zei oom agent. Toen we daar plaats genomen hadden vroeg ie ons uit te leggen hoe de brommer eruit zag.


Ik zou zweren dat dit 'm ongeveer was....  maar ik kan het ook wel helemaal fout hebben ; ))

Nou, een blauwe Zundapp, zeiden we. En ik wist nog te vertellen dat ie volgens mij (Jan was het er niet helemaal mee eens, maar ja...) een beetje lawaai maakte. "Zo!!!" zei ik, ik hoorde ons eigendom aankomen!! Vanuit de tegengestelde richting kwam brommert, met iemand erop keihard aanscheuren. Meneer had ook nog een lege sporttas achterop, misschien was ie wel van plan die illegaal te vullen...

De politieauto keerde razendsnel en reed de bestuurder klem. Er werd aan de jongeman gevraagd hoe ie aan de brommer kwam en hij verklaarde heilig het ding gekocht te hebben! "Nou", zei de politieman, "Da's niet helemaal waar. Want hier staat de eigenaar".

Er werd snel gewisseld. Wij mochten onze weg weer rijdend verder vervolgen en de onfortuinlijke "koper" liet zich door de politie rijden. Jan mocht de volgende dag op het bureau komen om één en ander uit te leggen. Wie zegt dat er in zo'n klein dorpje (gat volgens de meisjes...) niet eens wat gebeurt? Bijna wild west, toch ; ))

14 opmerkingen:

 1. Vervelend dat de fiets gestolen is! Dat is toch weer een domper en misschien dat je zoon het zich nog meer aantrekt dan anderen.

  Anderen moeten inderdaad met hun poten van je spullen afblijven, alleen ben ik wel bang dat het steeds gekker gaat worden met die diefstallen(en dan niet alleen van fietsen).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een spannend verhaal ;-)). Maar balen dat de fiets gestolen is zeg!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat brommer verhaal is gaaf, maar daar heb je de fiets nog niet mee terug. Ik duim voor een nieuw wondertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weet hoe het voelt! Bij ons geen fiets maar een jas!
  Vorige week ging ook bij mij de telefoon..........zoonlief vanuit de trein......wil je me ophalen van het station? M,n jas is op school gestolen met m,n (fiets)sleutels erin:-(( Het regende behoorlijk dus dat doe je dan maar weer! Volgende dag nog samen naar zijn school en nagevraagd maar niks gevonden. De sleutels zijn bijgemaakt (van thuis -schuur-werk) van de fiets hadden we nog een reserve sleuteltje maar inmiddels is daar een nieuwe fiets voor gekocht( voor z,n verjaardag) en helaas voor jullie de oude fiets ingeruild!
  Je brommer is een mooi herinneringsverhaal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je verzint het toch ook niet... je jas gestolen! Ik vraag me dan toch af of de ouders van diegene niet zien dat dat z´n eigen jas niet is... raar.

   Verwijderen
  2. Van een klasgenoot van mijn zoon was de schooltas gestolen en die is nooit meer teruggevonden en die ouders konden maar mooi 100 euro dokken voor nieuwe schoolboeken. En dan moest hij ook nog een nieuwe schooltas en andere spullen vervangen die in zijn tas gezeten hadden.

   Verwijderen
 5. Wat een verhaal Trudy,dat van de brommer.
  En fietsen zijn echt niet veilig.
  Bij onze zoon is het ook al een keer gebeurd.
  Ik hoop dat er iemand nog een ouwetje in de schuur
  heeft staan,ik helaas niet.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat jammer voor jr. dat zijn fiets gestolen is. Zal dat nou nooit eens ophouden? Het lijkt wel of fietsen speciaal bij stations en bushaltes staan om gestolen te worden. Men gaat er ook vanuit dat je ze nooit meer terugziet, wat ook meestal zo is natuurlijk. Zo vervelend vind ik dat, ik ben het zoooo met je eens; blijf met je p.... van andermans spullen af...
  Maar het verhaal van Jan's brommer is echt enig zeg. Wat een geluk dat jullie deze al zo snel weer terughadden. Dat maak je tegenwoordig niet meer mee...
  Geweldige brommer trouwens, zo'n Zundapp...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gave herinnering! Ging dus beter dan die fiets van Jan. Zo sjaggerijnig, grrr... Wist hij zich te redden, of was het echt panieK daar ver weg?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij wist zich gelukkig prima te redden, maar een telefoontje om zich even veilig te voelen en gerust gesteld te worden was wel handig. En een beetje snelwandelen naar school... nou ja, shit happens, dat moeten ze natuurlijk ook leren.

   Verwijderen
 8. Wat een verhaal zeg! Maar natuurlijk wel erg balen van die fiets. Ik snap ook echt niet waarom mensen andermans bezit niet gewoon kunnen respecteren! Hoop dat je snel een nieuwe fiets voor Jan vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij had mijn Lief een Kreidler. Het was dat of Zundapp.
  En wat erg he dat alles maar gejat wordt.
  Ik wens je een fijn wekeend. liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh dat is zo vervelend als mensen niet van andermans spullen kunnen afblijven. Vervelend voor je zoon ook! Maar fijn dat jullie dan bereikbaar zijn, en kunnen helpen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk hè om zon dng terug te vinden! Bij mij is drie keer dezelfde fiets gejat en drie keer teruggevonden!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...