maandag 29 oktober 2012

Geluk is een keuze.

Oei... die is gewaagd. Ik lees al tijden mee bij Lowie. Hij is de vader van Guusje, een meisje dat vorig jaar, op 30 oktober om precies te zijn, overleed aan de gevolgen van kanker. Veel te jong nog. Lowie schrijft op dit KLIK blog zijn ervaringen, ook nu nog, en hij schreef een boek over de periode van ziek zijn en overlijden van zijn dochter.

Hij las bij iemand anders deze quote. En natuurlijk kan hij het daar niet mee eens zijn. Maar volgens hem heb je best invloed op hoe je om gaat met de dingen die je meemaakt. Dus, zo schreef Lowie op het eind van het blogje wat ie hierover schreef, ik zie het zo: "Op de golven heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet".

En zo is het maar net. Ik kan niet voelen wat deze vader door moet maken. Ik heb het zelf niet mee gemaakt, dus dan kan je alleen maar proberen mee te voelen met hem. Maar ik vind het zó knap dat mensen die toch niet de makkelijkste levensweg hebben er zo tegenaan kunnen kijken. Fantastisch!

Natuurlijk heb je allemaal je dag wel eens niet. Vanochtend versliep ik me, de wekker stond niet goed. Heb ik nooit, en uitgerekend nu ik een uur langer heb gebeurt me dat! Een kwartiertje later, dus even rennen, dacht ik. Kom ik beneden, liggen er "souvenirs" op de vloer in de tussenkamer, achtergelaten door een zieke hond.

Goed. eerst papier erover heen, water opzetten, brood uit de vriezer en toen als een gek aan het opruimen en poetsen. Bah. Wat een begin zeg! Maar gelukkig hebben Mirte en Jan op tijd hun trein gehaald en ligt Tuk weer rustig op zijn kleed te slapen. Even in de gaten houden.

Nu kan je je compleet chagrijnig gaan voelen door zo'n start, maar nee. Ik heb net een wandeling met Tukker gemaakt en weet je wel hoe mooi het buiten is? Gelukkig toonde hij heel vrolijk, ik hoop natuurlijk wel dat ie snel weer op knapt.


Ook een mooie, niet? Van het www.

Nee hoor, ik bagatelliseer niet wat Lowie mee maakte. Ik laat alleen zien dat ook in het dagelijkse leven van -niet veel aan de hand- er veel te winnen is. Ik denk écht dat een portie positiviteit en tolerantie naar andere mensen toe de wereld echt mooier maakt. En daar heb je, als je dan vrolijke mensen om je heen hebt zelf ook weer plezier van!! Fijne dag! Maak er wat van!

14 opmerkingen:

 1. Valse start voor jou, maar je geeft er een positieve slinger aan. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer me ook niet uit het veld te laten slaan door negatieve dingen/dingetjes, maar dat lukt niet altijd. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad wat een mooie spreek, die schrijf ik op wat zo is het. Je hebt zoveel zelf in eigen hand.
  Stel het gaat financieel heel erg slecht dan nog heb je de keuze hoe je daarmee omgaat, je kan inderdaad nog de bloemen plukken waar je wel bij kan en dat is met heel veel dingen zo.
  Ja je kind verliezen is een heel ander verhaal man wat een hel door dit soort verhaal kunnen wij denken; okee het valt hier en daar allemaal niet mee maar het is niet te vergelijken met wat sommige mensen meemaken als ze en kind kwijtraken.
  Ik vond het een mooi stuk wat je schrijft om de week mee te beginnnen.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens, maar ook van de verkeerde kant op zeilen kan je wat leren !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk zijn beide gezegdes zeer verwant, geluk kun je uit van alles halen en kan ook naast verdriet bestaan. De zeilen goed zetten ligt ook aan jezelf, net als die keuze die je kunt maken,. Je kunt niet kiezen wat je overkomt, maar wel hoe je ermee omgaat. Ook mijn motto. Bedankt voor de link naar Lowie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel wat om over na te denken op de maandagochtend maar je hebt wel gelijk. We moeten er toch het beste van maken met z'n allen en de ene keer gaat dat beter dan de andere. Gisteren toevallig de TV show gezien met het stel waarvan de man aan ALS lijdt en zienderogen achteruitgaat. Zij straalden zo'n enorme positiviteit en kracht uit! Bewonderenswaardig. Daar denk ik dan aan als ik op maandagochtend door mijn huis loop te poetsen en er eigenlijk niet zo'n zin in heb. Groet, Pascale

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He die Trudy, ik wil je hartelijk bedanken voor je welkom terug reactie op m'n blog. Leuk om ze allemaal te lezen en ik ben blij dat ik weer kan bloggen.
  Ik heb je gelukkig wel dikwijls kunnen volgen maar geen reactie kunnen geven. Nu dus weer wel en dat voelt goed.
  Ik ben het helemaal met je eens en wat een mooie spreuk. Eentje om te onthouden en/of op te schrijven.
  Ik wens je sterkte met Tukker zonaar als ze zich niet lekker voelen. Fijne dag, Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt de omstandigheden niet veranderen, wel de manier waarop je erop reageert. Afhankelijk van hoeveel er op een bepaald moment speelt, gaat dat de ene keer beter dan de andere keer. Maar hoe vaker het je lukt om je niet mee te laten slepen door je eigen negatieve gedachten, des te gemakkelijker het wordt.
  Maar in deze samenleving waarin maakbaarheid van je leven de norm lijkt te zijn en "falen" je eigen schuld, is het wel zaak om uit te kijken. Soms zijn de omstandigheden te overweldigend en daar is dan weinig begrip voor. Als je er dan in blijft hangen is het al snel eigen schuld en onwil in plaats van onmacht en (even) niet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leren zeilen op de wind....ook zo eentje, helemaal mee eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geluk is als je van alle soorten bloemen
  toch nog een mooi en kleurrijk boeket weet te maken.
  Helaas is het niet altijd een keuze ...
  Daarnaast wordt GELUK vaak te groot uitgemeten.
  Het leven bestaat vaak uit veel geluksmomentjes ;-)
  Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Trudy,
  Wat heb je dit ontzettend mooi omschreven allemaal. Ook ik ken het blog van Lowie en het verhaal van Guusje. Zo in en in triest dat dit hen moest overkomen, maar natuurlijk zijn er meer mensen die tragedies in hun leven kennen. Maar dan moet je alles wel kunnen relativeren en mag je op z'n tijd best eens de smoor in hebben om je eigen 'kleine' tegenslagjes... Zonder respectloos te zijn naar anderen toe...
  Mooi gezegd dus!
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi geschreven,Trudy.
  Ik lees ook nog regelmatig bij Lowie.
  Heel knap,hoe dit gezin omgaat met het grote verlies van Guusje.


  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In mijn geval was geluk wel een keuze... Na een lang, niet gelukkig huwelijk besloot ik te gaan scheiden. Geen gemakkelijke keuze, maar ik werd er wel gelukkig van. Ook het lang ongelukkig zijn was mijn eigen keus omdat ik nog niet genoeg lef had om weg te gaan.
  Ziekte en overlijden zijn natuurlijk elementen waar je geen invloed op hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oke ik ben het met je eens,geluk is een keuze maar wat nu als leven je incompleet geluk in de schoot geeft?
  Het overlijden van je kindje? (ik ben toevallig wel ""ervaringsmoeder"") maak je je dan nog druk om honden souvernirs? Dan zoek je naar die bloemen maar soms zijn je armen niet lang genoeg,alleen je hart maar.

  Klinkertje.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...