maandag 14 maart 2011

Best heftig....

Zoals ik jullie al eens verteld heb hebben we best een grote tuin. Met aan de zijkant van het huis een oude waterput. Mét tafelblad erop. En daar zitten we met warm weer vaak aan, want dat is zo heerlijk in de schaduw. Die schaduw komt van een hele grote hulst. En daar gaat het nou om.

Die hulst groeit volledig uit z´n voegen. Elk jaar is het een heel karwei om al het blad wat er van af valt weer aan te vegen. Soms zelfs dagelijks want anders loopt het zo uit de hand. Ze prikken ook nogal in je voeten. En blote voeten en slippers zijn hier gewild in de zomer, dus geen goeie combinatie.. Ook ontneemt de boom heel veel licht in huis. Als je thuiskomt van vakantie is het altijd even wennen dat het zo donker is in huis. Dat lossen we op door altijd lampjes aan te hebben, maar het blijft een beetje bruin-café gevoel.

Dus was de beste oplossing: kappen dat ding! Maar...nu komt de clou... 'k hou er niet van. Ik blijf het lastig vinden om in te grijpen in de natuur. Ook het tuinieren pas ik daarop aan. Dus bij ons géén gestructureerde tuin  (behalve de buxussen dan) maar ik haal onkruid met de hand weg ( als het leuk onkruid is niet) en snoei kleine beetjes, zodat het nog nét leefbaar blijft en mooi. Bestrijdingsmiddelen komen er bij ons niet in. En de stoep schrobben, nee dank je. De zon maakt hem elk jaar weer prima op kleur.

Zelfs heb ik 3 eikeboompjes in de tuin die ontstaan zijn doordat de kids er ooit eens eikels hebben "geplant". En toen het eenmaal ging groeien heb ik ze wat van onder af aan bij gesnoeid,ze staan ook nog eens heel leuk!

Maar nu nog even waar het om gaat. De hulst. 'k Heb Jan toch maar groen licht gegeven om hem te kappen. Soms móet 't gewoon, maar wél met de voorwaarde dat er weer iets anders komt te staan. Wát, daar zijn we nog niet helemaal uit.

Misschien een pruimenboom. We hebben bij het vorige huis waar we woonden een Reine victoria gehad. Heerlijk grote pruimen gaf ie...Toen we gingen verhuizen heb ik even getwijfeld of we hem mee zouden nemen, maar hij stond er al weer een jaar of 3. Dus we dachten dat ie dat misschien niet zou overleven. Nadat we 'm hadden laten staan zagen we tot onze schrik dat de nieuwe bewoners hem na ongeveer 3 maanden alsnog gekapt hebben :(

Vorige week is Jan begonnen. En hoe meer boom weg, hoe meer licht in huis. Heerlijk. Wat er nu nog staat is een zielig pluimpje op een hele hoge stam.
 De aanhanger zit al voor de derde keer bomvol boom.
 En de vogels zijn helemaal in de war. ´t Is heel triest om te zien. Ze zitten op de hele kleine stompjes, die eens takken waren voor zich uit te staren. Vanavond gaat de boom helemaal plat. Dan komt m´n zwager met de motorzaag en hij neemt het hout mee. Zij hebben een houtkachel. Ik heb vanavond een afspraak. Ik ben gelukkig niet thuis....

12 opmerkingen:

 1. Die arme vogels, maar ja soms is het echt nodig.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken 't volkomen: kan ook moeilijk beslissingen nemen om iets uit de tuin weg te (laten) halen .... Afgelopen herfst is hier ook een grote boom die te dicht bij 't huis stond omgezaagd ... heb er zelf niet bij staan kijken trouwens ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer inderdaad als je een gezonde boom moet kappen. Wel goed dat je er een andere boom voor terug wil planten. Dat compenseert weer!
  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel fijn om meer licht in huis te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fijn dat je niet thuis bent, was ik maar weggeweest afgelopen weekend, kijk maar eens even op mijn blogje, ik begrijp wat je voelt, maar licht in huis en tuin is ook heeeel fijn, enne onkruid in de tuin, kijk even naar ons mieke en megje, de kippen haha, sterkte he meidkop op , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, het blijft vervelend om bomen 'zomaar' weg te halen... Maar ja, licht in huis is toch ook wel lekker en als er straks een andere boom staat mis je h'm waarschijnlijk niet meer!

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeej, is die boom nu echt zo groot als ie lijkt?

  Zielig voor de vogeltjes hoor! Maar gelukkig wonen ze niet in Japan.

  Heel zonde dat je die boom moest laten weghalen maar ja, je doet het niet zomaar toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben er ook niet voor om oude bomen te kappen, maar soms kun je niet anders. Bij ons speelt het nu ook en nemen we binnenkort afscheid van een beuk van bijna 100 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Valhalla, die boom valt mee qua grootte hoor.. ik heb hem gefotogafeerd, ik stond eronder en ik ben maar 1.65....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begrijp je gevoel. Wij hadden een struikje dat een boom was geworden. Ik vond hem prachtig. Maar door de verbouwing moest hij weg. De tuin hebben wij leeg moeten halen. Ik vond het vreselijk, maar er was geen oplossing. Ik heb nu wel meer licht, maar ik mis mijn boompje.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het ook zo erg om iets wat nog leeft uit de tuin te trekken. waarschijnlijk belachelijk maar ik kan er niets aan doen. Hier regelmatig ruzie omdat man planten eruit trekt omdat ze lelijk zijn terwijl ik vind dat ook lelijke planten rechten hebben. fijne dag. Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het elk jaar al erg als we de dakplatanen snoeien, heb je alleen nog een stam en wat kale takken over... Maar gelukkig loopt alles nu weer uit!

  En zo meteen heb je wel lekker veel licht als de hulst weg is... Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...