dinsdag 8 maart 2011

Oma online!

Zo'n 4 jaar geleden gebeurde het. Mijn moeder kon zich in de zomer altijd prima vermaken. Wandelen en vooral fietsen is de hobby van m'n ouders. Maar in de winter is dat tóch een beetje anders. Wat nu?

Op een dag belde ze me op. Met hét idee. Misschien is het voor ons iets om een computer te kopen? En zou jij mij daar dan wegwijs op willen maken? Mijn medehuisgenoten kwamen niet meer bij van het lachen.. Hoezo, jij? Zij wisten, net als ik dat dat het niet ging worden...

De computer kwam, het ding werd aangesloten en oma was zéér geinterreseert. En het duurde ook niet lang dat Fleur op een dag tegen mij zei: oma was gister ook niet zo lekker. En ik: waar heb je haar gesproken dan? En zij: op m.s.n. natuurlijk! Hélp, daar heb ik me nog nooit in verdiept....

Dat zet je aan het denken. En toen kwam het idee op. Bij ons in de buurt worden er door Stichting Welzijn computercursussen gegeven. Ik stelde m'n moeder voor om daar eens een kijkje te nemen. Naar de infoavond en toen was de beslissing snel genomen. Vanaf september zaten we samen op cursus. Elke donderdagochtend haal ik haar op en gáán we ervoor.

We hebben er al erg veel geleerd. Van Word, tot Exel en Powerpoint. E-mailen, dingen kopiëren en plakken, mappen maken en opslaan, het houdt maar niet op. Ook komt nog foto's bewerken aan bod en ook hebben we sinterklaasgedichten gemaakt en kerstkaarten.  Leuk! Met nog 4 lessen te gaan blijft het elke week weer leuk om er heen te gaan. De leeftijd van de groep loopt van schat ik 80 tot in de 40, er zit buiten mij nog iemand op van "mijn" leeftijd, ook met haar moeder. De rest is ouder, maar wat maakt het uit.

Vorige week was ik even bij m'n ouders. Trots vertelde m'n vader dat mijn moeder creatief was geweest op de computer. Ze hebben nog niet zo lang een printer en ze kwam erachter dat daar een programmaatje op zat waar je een kalender mee kon maken. Met foto's. En op fotopapier. 't Is haar gelukt! Hartstikke leuk! De kalender ligt toevallig hier, Jan heeft beloofd hem even te binden. Dit is b.v. het blad van juni, met daarop een foto van de tuin van mijn ouders:


Mooi, hè? En na aanleiding van dit nog even iets:

Vorige week kreeg ik voor de tweede keer een award uitgereikt.


Deze keer van  Juffrouw mie Dank je wel!  En na er even over nagedacht te hebben ben ik er (gedeeltelijk ) uit. Ik geef hem door aan ook een moeder. Van "zuster Klivia". Haar blog heet "Daar was laatst een meisje loos" . Ik vind het zo leuk dat ook een moeder wordt aangestoken door het blogvirus! En het is nog  leuk om te lezen ook! Dat verdient een award vind ik. Veel geluk en plezier met je blog, Sanneke!

Volgens de regels mag ik er meerderen nog een award uitreiken. Maar aan wie dat weet ik nog niet. Ik denk er nog even over na...

13 opmerkingen:

 1. Geweldig vind ik dit. Zo leuk voor je ouders dat zij hun horizon op zo,n manier kunnen verbreden. Zo zie je maar "nooit te oud om te leren"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig dat je moeder nog zo actief is! Zo kan ze helemaal bij blijven en wordt haar wereld groter ipv kleiner!
  Hartelijks,
  Makkie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. weer zo een leuk verhala. Ik kan zo genieten van dit soort verhaaltjes. Ik doe vrijwilligerswerk in een Zorgcentrum en moet af en toe vreselijk lachen als een dame van in de 90 computertaal gebruikt. Zo schattig en bewonderingwaardig. fijne mooie dag. Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is heel lief, maar voor iets dat ik leuk vind om te doen hoef ik geen beloning.
  Jij zult dat ook wel hebben, een reactie is leuker dan een award.
  Ik ga je wel volgen en als je moeder gaat bloggen, haar ook. Hoe meer oma's, hoe beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk verhaal!

  En gezellig om samen met je moeder een computercursus te volgen.

  Ik heb mijn privé docent. Husband is een kei op het gebied van computers. Hij heeft mij al heel veel geleerd. Toen ik met dit blog begon, wist ik niet veel.
  Ik deed alleen de administratie op de computer.

  Maar nu kan ik al aardig wat. En ik blijf bijleren.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is superleuk dat ook oudere mensen zich verdiepen in de computer. Mijn moeder doet das niet en begrijpt er niets van als we erover praten. Terwijl mijn vader wel heel erg met computers bezig is. Het is jammer want ik denk dat bijblijven, tot op zekere hoogte, heel belangrijk is. Anders vervreem je van de maatschappij en ga je je snel oud voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker stoer die oma, gewoon op computerles en msn en ondertussen nog leuke dingen knutselen ook, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig van je moeder dat ze dat leuk vindt en er lekker mee aan de slag gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn moeder is ook helemaal bezig met de computer en volgt allerlei cursussen. Zo leuk. Mijn vader? Die komt niet verder dan een potje patience en af en toe wat zoeken op marktplaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed zeg, met elkaar op cursus! Zo blijft ze inderdaad een beetje makkelijker 'bij'!

  Fijne avond, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dit vindt ik echt leuk om te lezen, geweldig toch!!!

  groet Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed van je moeder en erg leuk dat jullie samen die cursus zijn gaan volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat moedig van je moeder om zo aan iets nieuws te beginnen. En helemaal leuk als ze zo ook contact kan houden met de kleinkinderen!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...