zondag 6 maart 2011

Verplichtingen.

'k Zit nog even op de bank, weer een beetje bij te komen. We hadden een feestje bij zwager, die werd 50. Om twaalf uur,om precies te zijn.


De laatste tijd ben ik even niet zo van de feestjes. Ik zie er vaak als een berg tegenop. Al die mensen om je heen dat maakt dat ik ineens minder spontaan reageer. Ik ben nogal een gevoelsmens en pik van alles van iedereen op. En dat put behoorlijk uit. Meestal heb ik een dag nodig om weer een beetje mezelf te worden.

Tel daar een zoon bij op die ook niets heeft met "open" gebeurtenissen, vanwege z'n autisme en het  "feestje"   is voor mij compleet. Om iets over twaalf waren we de eerste die opstapten. En dat is niet persoonlijk bedoelt in zo'n geval.

Gék is dat toch dat ik sowieso steeds minder met verplichtingen heb. 'k Ben meer van een spontaan bezoekje en natuurlijk staat dan altijd de koffie klaar. En we kletsen dan gezellig bij. Graag! 

Maar ik merk dat dáár tegenwoordig steeds minder tijd voor is (wordt genomen). En ik moet de hand ook in eigen boezem steken want bij ons is er óók altijd wel wat. Mijn beste vriendin kwam eerder ook alleen in beeld als het weer tijd voor een knipbeurt was, of een verjaardag te vieren. Niet dat we het niet leuk vonden, het kwam er gewoon niet van.

Hoe anders was dat de laatste tijd. Want door de tragedie die daar begin december plaats vond (zie blogje alles stopt even) néém je nu de tijd gewoon. En ik vind het hartstikke fijn om wat meer betrokken te zijn bij haar leven. Ook als het thuis eigenlijk helemaal niet uit komt. Dan denk ik, die moeten zich maar even redden, hoor.

Wat is dat toch met dat verplichtingsgevoel? Waarom kan dat óók niet als er niet iets bijzonders aan de hand is? Nou, dan wordt het ineens mammatijd. En dat gaat bij mij nog lang niet altijd voor. Misschien moet ik toch eens wat meer prioriteiten gaan stellen. Want zoals ik ooit op een Gordoncursus leerde, als mamma's fles niet vol is kan ze er ook niet uit schenken! Fijne zondag!!

10 opmerkingen:

 1. Veel dingen komen denk ik iedereen wel een beetje bekend voor, jammer he dat er soms zo weinig begrip is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook hoor hou helemaal niet van verplichtingeen.
  Denk maar lekker aan jezelf!!
  liefs van Peet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook niet van die verplichtingen! Mijn man moet mij ook regelmatig overtuigen om te gaan, omdat ik er dan tegenop zie. Vaak heeft dit ook met oudste te maken.(ook autistisch)
  Als ik er eenmaal ben, dan is het wel weer goed hoor. Vooral als ik zie dat ik me voor niks zorgen heb gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou helemaal niet van verplichtingen (kan echt als een berg er tegenop zien). En helemaal niet van de feestjes.
  En dat wordt mij wel vaak kwalijk genomen want je hoort dat soort dingen gezellig te vinden. Maar ik vind zelf 1 op 1 dus ook leuker omdat het gewoon meer inhoud heeft.

  Bedankt trouwens voor je reactie op mijn blog. Jij hebt ook wel een punt hoor! Wat ik bedoel is gewoon dat het niet zo leuk is als mensen hun partner altijd als laatste noemen in de prioriteitenlijst...
  Groetjes,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach verplichtingen. praat me er niet van. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, ik voel niet heel snel dingen als verplichting, maar dat komt omdat ik heel gemakkelijk ben in de boel de boel laten. Wat een drama zeg met Mathijs. Verschrikkelijk gewoon. Zo hoort een jong leven niet te eindigen. Goed dat je er nu voor haar bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga liever de deur uit dan dat ik mensen bij mij uitnodig. Ook ik heb soms momenten dat ik spijt heb, dat de afspraak gemaakt is. Maar als ik mij daar overheen zet, valt het vaak wel heel erg mee en achteraf ben ik vaak blij dat ik gegaan heb.
  Ik snap echter wel, dat dit niet voor iedereen zo werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Best wel herkenbaar. Ik hou ook niet van feestjes, van verplichtingen. Als er zomaar iemand aanklopt hier vind ik dat leuk, maar zelf zomaar ergens heen gaan, dat doe ik dan weer niet zo makkelijk (enkele uitzonderingen, dwz bij een paar mensen wel)

  Vreselijk dat er eerst iets gebeuren moet voor je soms doorhebt dat het anders kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een hekel aan verplichtingen!
  En nu geef ik jou een award met ook wel wat verplichtingen erbij, maar leuk om te doen ;-) zie mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb ik net een mooi verhaal getypt over spontane acties en geplande verplichtingen. Doet de server het niet en is me verhaal pleite. Balen. Opnieuw dus.

  Waar het om gaat is dat je gelijk hebt. Bij spontane acties voel je je het best, omdat je die vaak zelf uitzoekt en je je goed voelt. Bij verplichte afspraken moet je je vaak opladen en 'verplicht' gezellig doen.

  Tja ik begrijp je wel hoor.

  Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen en je oké voelen. Als je je goed in je vel voelt zitten komen de spontane acties vanzelf wel weer!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...