maandag 29 augustus 2011

Over de streep.

Ik weet niet of julle ´m al gezien hebben..  maar er is een fantasisch nieuw programma op t.v.. Het wordt gepresenteerd door A.rie Boosma en het draagt de titel "over de streep". Een antwoord op het pesten en buitengesloten worden van pubers en jong volwassenen op school.

Het doel van het programma is jongeren te laten zien dat ze eigenlijk heel erg veel met elkaar gemeen hebben. Ondanks dat ze denken dat ze in een heel ander hokje thuis horen dan de "sukkeltjes" en "nerds" in de klas blijken ze ineens niet zoveel "meer" te zijn, maar eigenljk gelijk.....

Wat een eye-opener kan dat dan zijn zeg! En dat zie je dus ook onstaan in dit mooie concept. Brillant bedacht vind ik. Want wat is er nu beter dan problemen op school positief op te lossen. En te leren dat als je als jongere je hart open zet er ineens een hele nieuwe wereld is....

Het gaat als volgt: De leerlingen van de desbetreffende school wordt verteld dat ze een uitje hebben die dag. En dan worden ze naar een zaal gebracht. Daar zijn mensen uit Amerika, waar het bedacht is en die presenteren de boel. Eerst wordt d.m.v. spelletjes de mensen wat losser gemaakt.

Als dat dan zo is, worden ze in groepjes gezet. Onder begeleiding van een volwassene. En de vraag wordt gesteld om de volgende zin af te maken: "Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat:" Daar komen de meest opmerkelijke onverwachte ( Ook voor de klasgenoten) antwoorden op.

Vervolgens is er een streep in het midde van de zaal. En er worden allerlei situaties bedacht waar zo'n kind in zou kunnen zitten, Zoals.... Ga over de streep als het tuis bij jou niet veilig voelt, of als er één of allebei je ouders overleden zijn, of als je je eenzaam voelt.

Wat je ziet is de verbazing en opluchting op de gezichten bij de kinderen als blijkt dat ze niet de enige zijn die over de streep zijn gegaan. Dat schept een band. En de achterblijvers kunnen d.m.v. een handgebaar respect tonen aan de andere kant.

plaatje van www


Wij kijken er thuis van het begin af aan al naar. De kinderen vinden het ook een heel goed programma. Mirte zou het zelfs wel op haar school willen zien. Ze verbaast zich zo vaak over het gebrek aan sociale vaardigheid van sommigen om zich heen. En zou hopen dat dat op deze manier wat beter zou worden.

Want het prachtige is dat zelfs de grootste pestkoppen aan het eind van de dag hun excuses aanbieden. Ze realiseren zich dan pas dat de anderen gelijk zijn aan hen. En als je dat kan bereiken kan dat toch alleen maar goed zijn voor de toekomst van onze maatschappij??

P.s. Het laatste deel van dit programma wordt donderdag a.s. om 21.30 op Ned. 1 uitgezonden. Kijken hoor!!

15 opmerkingen:

 1. Ik heb er her en der al veel over gelezen, dit programma, maar nog niet gezien; misschien donderdag dan maar. Klinkt IKV als een mooi concept, wel vraag ik me af of er daarna op de betreffende scholen ook daadwerkelijk iets veranderd zal zijn in het gedrag en de gevoelens naar elkaar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. IKV is natuurlijk niets, moest zijn: igg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip. We gaan zeker kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er over gelezen, en vond het goed klinken inderdaad. Ben alleen geen fan van die Arie.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had het origineel maanden geleden al gezien in een documentaire. Zou wat mij betreft verplicht moeten zijn op iedere middelbare school!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet die Arie ook niet maar daarin vind ik hem wel goed.
  Ik had inderdaad de amerikaanse serie al gezien en nu 2 nederlandse. Super idee en zo simpel. Wel vind ik het dat je als kijken het na 2 keer wel weet maar misschien ligt dat aan mij. liefs en fijne week. Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Trudy,
  Ik heb het programma ook gezien en vind het heel goed. Ik vind het alleen wel confronterend om te zien hoeveel kids problemen hebben in hun jeugd. Is er dan geen kind meer dat een heerlijke onbezorgde jeugd heeft?
  groetjes, Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onze dochter had het er al over, gehoord op een feestje. Wij hebben geen tv, maar kijken, op eigen tijd, programma gemist. En dat gaan we dus zeker een keer doen!! Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het programma 2 x gezien en ik hou het niet droog ,zoveel speelt er onder kinderen!Zouden ze op elke school moeten doen!!
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb er ook alleen maar over gelezen. Of ik donderdag kan kijken hangt af van waar we zijn en of er voetbal is. Want dan kan ik het wel schudden zoals je weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, ik heb een aantal afleveringen gezien. ook ik schrok van het grote aantal kids dat al met (veel) problemen in aanraking is geweest.
  Wat ik ook jammer vind is dat leerkrachten toch ook zeggen dat het effect tijdelijk is. Na een paar weken schijnt al veel weer op de oude manier te gebeuren.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja,ik heb dat programma ook al enkele malen gezien.
  Echt indrukwekkend.
  Als je dan aan de ellende in de wereld denkt,zou er ook eens onder de hoge heren,die het voor het zeggen hebben,een OVER DE STREEP meeting gehouden moeten worden.
  Wie weet,zou het kunnen helpen.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb het programma niet gezien maar het klinkt wel herkenbaar: één van mijn kinderen heeft dit jaar sociale-vaardigheidstraining gehad omdat hij zich tegenover anderen niet goed kan verweren. Hij zat in een groepje van 10 kinderen en daar ondervond hij dat hij niet de enige was die problemen had. En die anderen waren gewoon leuke, normale kinderen waar niks mis mee was. Ik denk wel dat het voor mijn zoon goed geweest is om het op deze manier te ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb het ook gezien en ik schrok van het grote aantal kinderen dat problemen had (gehad), waanzinnig mooie formule, goed dat je er aandacht aan geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb de originele documentaire gezien, en ik hield het ook niet droog.
  Hier de trailer:
  http://www.youtube.com/watch?v=WpWMYv1CzZo
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...