maandag 22 augustus 2011

't Is weer genieten... (herfstboeket en appelchutney.).

De nazomer vind ik een van de mooiste tijden van het jaar. Warmte is aan mij niet zo heel erg besteed. Niet dat we daar deze zomer veel "last" van hadden, maar ja... Nu vind ik het met het zonnetje erbij toch een stukje aangenamer. Helemaal onder het afdak uit de wind is het prima, ook bij een graad of 20.

En natuurlijk niet te vergeten de cadeautjes van de natuur. Deze week waren de bloemen die binnen stonden helemaal "op" en uit zuinigheid deed ik eens een rondje tuin. Daar haalde ik nog dit boeket vandaan:




Elk jaar geniet ik daar toch volop van. Ook de appeloogst is dit jaar weer een overvloedige. Alleen jammer dat er nogal wat plekken op zitten. Waarschijnlijk door de loeihete zon in het voorjaar, 't lijkt wel of ze verbrand zijn. De plekken zitten nl. allemaal op dezelfde kant van de appels.

Neemt niet weg dat ze nog heel goed te verwerken zijn. B.v. als appelchutney. Gisterenavond heb ik me er maar eens aan gewaagd. En tijdens het schillen had ik gezelschap. Van dit:




Toch een goed teken maar weer!

Appelchutney maak ik als volgt: men neme:

Een stuk of 15 appels. (Ik gebruik Bram's Seedleys, een heel oud appelras, vergelijkbaar met Goudrenetten.).
Een drietal uien.
Een paar teentjes knoflook.
Een paar scheppen bruine basterdsuiker.
Beetje koekkruiden.
Een beetje geraspte sinaasappelschil en de sap ervan.
Anderhalf kopje azijn.

De appels worden geschild en in stukjes gesneden, de uien in halve ringen, de teentjes knoflook ook in stukjes, de sinaasappel gaat erbij, dan wat koekkruiden, de suiker en de azijn en de pan gaat op een heel laag vuurtje (met eventueel een plaatje eronder). Dit breng je even aan de kook en dan moet je een uurtje geduld hebben. In die tijd was je wat potjes af en spoel je ze nog even uit met heet water. Theedoek op het aanrecht en als de chutney dan een beetje ingekookt is kan ie in de potjes. Deksel erop en de potjes op de kop op de theedoek zetten.

Ik vind het wel gezellig staan om dan nog even een stukje stof als afwerking om  de dekseltjes te doen. En natuurlijk een etiketje met ook de datum, ook niet weg...




De chutney is heerlijk bij een stukje vlees of kaas. Maar ook kip kun je er lekker in garen. Ik doe dat altijd in de Römertopf. Fleur vroeg er nog naar laatst. De smaken trekken er helemaal goed in en het vlees wordt supermals door het azijn in de chutney. Eet smakelijk!

15 opmerkingen:

  1. ja, wat is het genieten in het nazomer zonnetje he.
    Je potjes zien er heel gezellig uit.
    jij bent ook echt een duizendpoot he!
    liefs van Peet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Trudy,
    Ik ben ook echt een herfstmens! Alhoewel ik deze zomer toch wel de zon heb gemist. Bedankt voor het recept, leuk!
    Groetjes Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt lekker! Altijd bezig hè? Leuk hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nazomer, nazomer, he ho stop, ik hoop dat er nog een beetje zomer gaat komen hoor.

    Maar ik moet toegeven de eerste mistochtend van het seizoen. Voor mij tekenen dat de tweede helft van de zomer is ingezet.

    HG
    Gerreke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi boeket en heerlijke chutney. Je bent goed bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze zeggen,dat het toch nog warm gaat worden.
    We wachten het maar af.

    Een mooi boeket heb je samengesteld.
    En ben jij dat,in de spiegel ?

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtig boeket uit je tuin .De gedachte dat de herfst in aantocht is moet ik aan wennen ,maar ook dat is een mooie en gezellige tijd.!
    Groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wahah ik ben dus niet de enige ;-)
    Ik houd ook van de herfst
    enne in de herfst kan het ook prachtig weer zijn.
    Ik houd van zon maar niet van heet hihi
    We zomeren gewoon wat gezellig na :-)
    Prachtig boeket
    enne die chutney ziet er lekker én mooi uit !!!
    Lieve groetjes, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben ook dol op de herfst en de nazomer, al dat benauwde warme weer vind ik maar niets.
    We hebben vandaag hazelnoten geplukt in het park,nu al een hele bak vol!
    Mooi boeket trouwens staat altijd zo leuk op de tafel !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een gezellig boeket! Je brengt me op een idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. WAT HEB JE EEN LEKKER RECEPT OP JE BLOG GEZET ZEG... GA IK ZEKER MAKEN. (EEN KLEINERE HOEVEELHEID) OOK LEKKER MET RODE KOOL, TOCH (OM MAAR IN JOUW HERFTSFEER TE BLIJVEN. HH) WAT HEEFT TOCH IEDEREEN? HERFT WORDT VAAK GENOEMD IN BLOGLAND EN IEDEREEN PIMPT HAAR BLOG OP.... HERFTSKOLDER??? FIJNE AVOND. GROETJES PAULA

    BeantwoordenVerwijderen
  12. prachtige vaas met herfstsfeer ik ben ook een herfstpersoon heerlijk die geuren en kleuren .... leuk zo die potjes leuk om zo en zo in de keuken te zetten ...fijne week lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dit is toch het mooiste wat er is...dingen van moeder natuur..en daar kan je dan zo van genieten he...leuk zoveel appels van eigen oogst!!
    Liefs, Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een mooi boeketje uit eigen tuin! Hmm, ik heb gisteren juist een berg appels verwerkt tot sap, maar jouw chutney recept klinkt eigenlijk nog aantrekkelijker... Maar goed, dat is dan voor de volgende pluk!

    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Onze appels zijn nog niet rijp... Ik wil al langer eens chutney proberen, denk dat ik dit recept maar gebruiken ga als de appels zover zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...