zaterdag 19 november 2011

Kan selluf wel!!

Dat hoor je natuurlijk regelmatig als je kinderen klein zijn. Maar 'k moet zeggen, dat was ook wel eens zo! Zo leerde ik de kinderen al vroeg hoe je moet bakken. Ook in eigen belang natuurlijk, want hoe leuk ís het om met je peuter achter het aanrecht te staan.... Drie jaar was Fleur hier en we maakten soepstengels van bladerdeeg:




Ook nu nog draaien ze er hun handen niet voor om. Appeltaart, cupcakes, pizza's en wat zo meer.... Soms kom ik thuis en is Mirte druk in de keuken de heerlijkste dingen aan het maken. Of nodigt Fleur een vriendin uit en wordt de bakkast geopend. (Dat is het aanrechtkastje vol met vormpjes, springvormen enz. enz...).

Maar ja, vandaag waren ze er niet. De meisjes gingen allebei werken en Junior op de mountainbike met z'n vader. Dus had ik het rijk alleen....

En ook wel wat tijd. Dus.... aan de hobby! Eerst maakte ik de voorraad appels op uit de kelder. Even schillen, in de pan,en nu staan er een aantal potten op het aanrecht met als inhoud moeder's appelmoes! En daarna kreeg ik de bakkriebels. Bijna sinterklaas, dus maar weer eens speculaas maken... Ik ging eigenlijk voor gevulde maar Junior is daar niet dol op. Hij is meer van de brokken.

Dat zit in de naam. Opa Jan was ook een liefhebber. Ik lig nog in een deuk als ik  aan z'n "onschuldige" blik denk wanneer Jan's moeder erachter kwam dat het pak brokken in de kast zomaar weg was. Hele stukken tegelijk kon ie aan... En Jan is er ook niet vies van. Als ik 's avonds thuis kom is het niet gek als die trommel ineens leeg is. En dan wist ik zeker dat dat nog lang niet zo was na de koffie... Dus neem het Junior maar eens kwalijk... nee toch...

Brokken dus... dit heb je nodig:




. 200 gr. zelfrijzend bakmeel.
. 100 gr. donkere basterdsuiker.
. snufje zout. (hihi, 'k zie net dat het blikje waar de zout in zit van orgine een kaneelblikje is....)
. 2 eetlepels speculaaskruiden.
. 100 gr. boter.
. 2 eetlepels melk.

En zo ga je te werk:

Eerst doe je de eerste 5 ingrediënten van het rijtje in een kom. Zo:




Dan maak je daar een kruimelig deeg van. Zo:




Dan melk erbij en een soepel deeg kneden. Zo:




Even een half uurtje laten rusten in folie in de koelkast en dan uitrollen. Zo:




Dan in stukken op het bakblik. Zo:




En als je 'm dan 20 minuten op 180 graden in de oven zet, gaat je huis heerlijk ruiken en is dit het resultaat:




Zo! Eerste deel gelukt. Hij is inmiddels gekeurd en goedbevonden door Junior...

Deel twee... Want natuurlijk, de rest lust wél gevulde speculaas. Ik heb weer een deeg gemaakt volgens het vorige recept. en tijdens het rusten in de koelkast (het deeg dan he....) deed ik dit:

Ik maakte de vulling van deze ingrediënten:




. Een pakje amandelspijs.
. 1 heel klein eitje (of een halve grote).
. Walnootjes.

De amandelspijs, daar maakte ik stukjes van met de hand..Het eitje klutste ik en de walnootjes kraakte ik en maakte er ook stukjes van:





Dat meng je dan door elkaar:




En toen kwam 't... Het deeg rolde ik uit en eerst legde ik de helft op de bakplaat. Dan de vulling erop:




En dan de bovenkant. Dan verzon ik een voor de hand liggende vorm..... (Deze had ik vorig jaar, maar dat was voor sinterklaasavond... klikkerdeklik...) en zo ging het de oven in (op 180 graden 25 minuten):




En zo kwam het er weer uit ; ))




Nou je ziet het hè.... made with love! Als je het ook gaat maken veel succes en eet er lekker van! Fijn weekend verder!

18 opmerkingen:

  1. Het water loopt me in de mond....!
    Bedankt voor de heerlijke recepten Trudy.

    Wens je een fijn weekend,
    Trudie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou dat ziet er heerlijk uit lekker met een kop thee erbij. Ga het van de week ook eens proberen.
    Fijn weekend verder, groet Emmy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, dus jíj deed geen dutje in de koelkast? Bedankt voor de toelichting. ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jeetje Trudy, wat ben je toch altijd in de weer. Leuk om te lezen en met een gezin altijd welkom die speculaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mjam, dat ziet er lekker en vrolijk uit! Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Trudy,
    Nou de eerste moet ik toch ook kunnen bakken, ga ik snel eens uitproberen. En als het in de smaak is gevallen probeer ik ook de gevulde versie eens uit. Heerlijk hoor...
    Snoep ze ervan...
    Ik wens je een heel fijne zondag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh, lekker zeg! Weet je wat er bij mij in de koelkast ligt? Speculaasdeeg en zelfgemaakte amandelspijs. Moest even een nachtje staan volgens het Margriet kookboek ;-)
    Deze bakker doet dat dan braaf maar de rest van de huisgenoten baalden flink, want die wilden niet wachten. Ik stuur ze wel naar jou toe ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat goed,zeg.
    En het ziet er ook nog eens mooi en lekker uit.

    Nog een fijne zondag
    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je wel voor de foto van de brokken op de bakplaat. Ik dacht altijd dat het deeg als 1 geheel op de plaat moet, maar dat is natuurlijk niet zo.
    In mijn kookboek staat nog de tip om het deeg een dag of 2 van te voren te maken, dan wordt de smaak nog intenser.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ziet er lekker uit! Ik ben niet zo'n goede "bakster" maar aan je speculaasbrokken ga ik me zeker eens wagen.
    Prettige zondag!
    Thara

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat goed dat je de recepten zo duidelijk hebt beschreven. nu kan ik ook speculaas maken, brokken dan he. heerlijk voor op sinterklaasdag! dank je wel. groetjes Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat is het moeilijke van deze tijd, alles is zooooo lekker! Ziet er goed uit, Trudy.
    Liefs Liesbeth.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mmm lekker hoor alleen die geur al :-)
    FIJNE AVOND Groetjezz lfs mij

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor de recepten! Die ga ik zeker uitproberen! MMMMMMMMM

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...