maandag 7 januari 2013

Dag met structuur maar ook met hindernissen...

So... dat was weer een dag met structuur. Op tijd eruit, om kwart over 6 in mijn geval, en aan de slag. Ontbijt klaarmaken, afwasmachine leeg, ontbijten, afruimen, was afhalen en opvouwen, was ophangen, schoonmaken, stofzuigen, eten voorbereiden en brood bakken.

En toen was het lunchtijd. Het brood kwam uit de oven en zag er zo uit:




Tsja... geen succes dus. Hoe dat zo kwam?

Nou, ik kreeg vorige week van A. (een kennis) een zak volkoren-tarwe meel:




Er was maar heel iets meel uit, dus bijna nog 5 kilo. Nu bak ik altijd brood met broodmix. Dat gaat me prima af. Maar dit...

Ik zet mijn broodbakker altijd op het deegprogramma. Dan woog ik 500 gram van dit meel af en deed er een zakje gedroogde gist bij. 7 Gram zit daar in. Theelepeltje zout, eetlepel suiker en ong. 300 ml. handwarm water. En dan draaien maar.

Als de broodbakker klaar is met kneden haal ik het deeg eruit. Ik vet een broodvorm in en bestuif 'm met bloem. Dan laat ik het brood een uurtje in de oven staan om te rijzen. Eerst warmde ik deze oven voor op 40 graden.

Met broodmix mislukt het brood op deze manier nooit. En met dit recept dus wel. We aten het wel hoor, was nog best te doen als je het lekker belegt:




Dus ik roep nu:""HELP!!!" Ik heb nog een aantal kilo's meel en wil dat toch wel graag gaan gebruiken. Iemand tips???

Vanmiddag ging ik nog even buiten aan de slag. Konijnenhokken schoonmaken en daarna kreeg de druif een snoeibeurt. Ging goed, tot ik per ongeluk het draadje van een buitenlamp over het hoofd zag en de vonken eraf sloegen! Ik stond helemaal te shaken (van de schrik dan hè), en Jan, die in de schuur het plastic afval bij elkaar aan het rapen was lag helemaal in een deuk... Tsja... Nu heeft Jan dus weer een klusje in het verschiet. Een nieuw draadje voor het lampje.

Ik hoop dat dit het was voor vandaag. Verder mag voor mij alles soepel verlopen... Voor jullie ook een fijne avond toegewenst!!


23 opmerkingen:

  1. Ik heb in het verleden ook wel zelf brood gebakken, maar ik vind het zo'n werk nu. Ik kan je geen echte tip geven. Meestal bakte ik ook brood met meel van de molen, volgens mij ook een mix. Maar wel met gist er bij etc.
    Mijn oude buurvrouw bakt al jaren zelf brood, en die van haar zien er zo mooi uit. Die is niet te onderscheiden van de bakker. Je hebt het wel heerlijk belegt zeg.

    Succes, en hopelijk heeft er iemand interesse in het meel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, mijn meel wil ik wel graag zelf houden ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gut, het lijkt wel snijkoek. Een antwoord voor je brood heb ik ook niet, want ik gebruik ook altijd broodmix... maar je hebt je boterham wel creatief belegd.

    Ook een hele fijne avond gewenst, groetjes Puck

    BeantwoordenVerwijderen
  4. is het niet wat weinig gist voor volkorenmeel, ik doe er ook altijd een klont margarine bij . Dat is het eerste wat bij mok opkomt. Sukses

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bak regelmatig zelf brood met volkorentarwemeel van de molen, mij lukt het ook niet altijd goed. Ik gebruik eigenlijk hetzelfde recept als jij, maar dan zonder suiker.
    Ik kwam erachter dat de volgorde ingredienten in de broodbakmachine er ook toe doet. Zo doe ik eerst het water met het zout, dan het meel en bovenop de gist, zodat het gist niet gelijk in aanraking komt met het water.
    Ik laat het deeg 2x 30 minuten rijzen en kneed het na de eerste rijzing goed door.
    Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, anders weet ik het ook niet. Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Trudy,

    Voor ik een goed brood had van gewoon meel dus geen mix zijn er heel waat broodjes naar de schapen gegaan of ook wel met een klein beetje moed opgegeten. Maar tegenwoordig gaat het prima.
    Ik doe het als volgt;

    In de broodbakmachine of in de kneedmachine gaat

    400 gr volkoren meel
    200 gr gewone witte bloem
    360ml water
    3 lepels olie ( olijfolie,zonnebloemolie of sesamolie. een kluit boter of margariene kan ook )
    9 á 10 gr zout
    30 gr verse gist of een zakje 11 gr. ongeveer gedroogde gist
    1 eetlepel suiker

    Laat dt kneden in de broodbakker of kneedmachine
    Doe wat zonnebloemolie aan m'n handen en in een kom en doe daar de deegbal in en rol hem even om zodat hij rondom een beetje vet is
    Dan doe ik er een plastic zak om en laat het op een warm plaatsje, in de zon of bij de kachel of verwarming een klein uurtje rijzen. De deegbal moet ongeveer dubbel zo groot zijn.
    Dan een druppeltje olie op het schone aanrechtblad en aan de handen. Intussen al wel een broodbakblik ingesmeerd met olie.
    Stort de bal op het aanrecht en druk het deeg plat, een soort rechthoek. Vouw de punten naar het midden, draai het deeg om en druk het weer plat tot een mooi gelijkmatige plak, ook rechthoekig en ga dan de plak oprolen en vorm zo een dikke gelijkmatige rol. Strooi eventueel wat sesamzaad of ander zaad op het aanrecht, maak het deeg met de handen een beetje nat met water en rol het door de zaadjes. leg dan het deeg in het broodblik, schuif dit weer in de zak en laat het dan weer ongeveer een uur, afhankelijk van de temperatuur rijzen. Is het mooi gerezen, echt boven de vorm uit schuif het dan voorzichtig in een hete oven. 10 minuten op ongeveer 200graden en dan nog 10 minuten op ongeveer 180 graden. Dit is afhankelijk van de oven.
    Het lijkt een heel karwei maar na een paar keer gaat het heel makkelijk. Je kunt er ook 2 achter elkaar kneden en dan gelijk afbakken.
    Veel succes
    Groetjes van willeke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Ik ga het proberen hoor!

      Verwijderen
    2. Ik doe er vaak ook nog een ei door, daar wordt het ook iets luchtiger van.

      Verwijderen
  7. Zal een volgende keer vóór ik een reactie plaats eerst een taalcorrectie uitvoeren. Hoop niet dat m'n kinders het lezen.

    Een lichtblozende willeke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik bij volkorenmeel voor het meel de verhouding 2/3 van het gewicht aan volkorenmeel en 1/3 witte tarwebloem. Verder meng ik altijd eerst de droge ingredienten en daarna de natte erbij. Zorg ervoor dat de gist en het zout elkaar niet rechtstreeks raken(eerst de gist door het meel roeren) want anders vermindert de werking van de gist. Nou meer weet ik niet, bij mij werkt het zo altijd goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Volkorenmeel alleen is heel zwaar. Als je het mengt met tarwemeel is het resultaat beter. Als je dat niet wilt, moet je voor volkorenmeel een langere kneed en rijs tijd uittrekken. Een snufje zuiveringszout voor extra lucht wil ook wel eens helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vervang wel een deel van volkorenmeel door gewone bloem, dan rijst het ook beter en idd gebruik ik ook 15 gram boter. Ik doe trouwens alles in de broodbakker, nog steeds niet van gekomen om het eens in de oven af te bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jeetje, dat brood lijkt wel een baksteen. Oeps sorry hoor Trudy. Maar het floepte er zomaar uit. Hopelijk heeft het brood toch nog gesmaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, nou geeft niet hoor... het heeft toch best gesmaakt!

      Verwijderen
  12. Reacties
    1. Nou nee, niet van de snoeiactie... maar ik sta vanochtend wel op het punt naar de kapper te gaan, ´t is gewoon weer toe aan een knipbeurt!

      Verwijderen
  13. Hoi Trudy,
    Ik weet het ook niet hoor, maar heb heel goed de bovenstaande tips gelezen. Ik had zelf onlangs ook een brood gebakken, op dezelfde manier als jij hebt beschreven, en dat was ook zo laag gebleven, en heel vast... Ik ga het nu dus binnenkort ook opnieuw proberen...
    Jammer van het draad van de lamp, maar je bent wel heel goed bezig geweest gisteren...
    Ik wens je een heel fijne nieuwe dag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  14. oj kan de druif nu gesnoeid worden? Dan doe ik dat ook maar snel.Heb zo geen verstand van die dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk moet een druif tussen kerst en nieuwjaar gesnoeid worden... maar het kan nu vast ook nog wel hoor!!

      Verwijderen
  15. Dat brood lijkt inderdaad wel een baksteen! Maar je hebt het wel mooi belegd!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  16. je had gisteren best een drukke dag zeg!
    zelf brood bakken is niet aan mij besteed.
    hartelijke groet, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...