woensdag 30 januari 2013

Ouderwetsch langzaam koken...

Dat deed ik vandaag. Geen plannen buitenshuis, en nadat ik Tukker uitliet in de regen vanochtend, vond ik dat ook helemáál niet zo erg... Dus bedacht ik me dat er nog appels in de kelder lagen. Deze week had ik uit die emmer er al een paar vreemde beetje behaarde exemplaren uitgevist die rijp waren voor de container. Oei. De rest kon ik nog redden, dus ik moest er wat mee, om herhaling te voorkomen zeg maar.

"Wat eten we vanavond?" komt bij mij meestal 's ochtends al door mijn hoofd. Ik bedacht nog zo'n potje "smulpannetje" te hebben staan. Variant kip in mosterdsaus:




Lekker joh! De kipfilet braadde ik even op het gas aan, potje met 125 ml. water erbij en toen kwam dit ding tevoorschijn. De hooikist:





Pan erin, kussentje erop, deksel dicht en de tijd doet de rest. Een paar uurtjes, totdat de kip gaar is. Niet té, dan wordt ie droog. Maar ach, dat gebeurt niet zo snel op deze manier. Zo ziet het er dan uit:




We eten er rode kool bij. Daar had ik nog een portie van in de vriezer. En bij die rode kool hoort... jawel! Appelmoes! Appeltjes schillen, een paar perziken met wat sap erbij (stond nog in de koelkast) en even aan de kook brengen:




 En dán, komt het volgende ouderwetsche hulpmiddel om de hoek kijken: het pertroleumstel:




Ook dit gerecht moet een paar uurtjes de tijd hebben. Ik zet het nl. op een heel zacht pitje. Dan heb ik mijn handen vrij om nog iets met de rest van de appels te doen.

Goed. Deeg. kant en klaar. Uit de vriezer:




Van Fleur kreeg ik een mini spingvorm met de kerst en nu ga ik 'm dan eindelijk gebruiken. Beboteren. Deeg erin en dan stukjes appel. En oh ja, die 3 bananen met plekjes kunnen ook prima erbij. In plakjes dan hè...




Na een minuut of 40 in de oven hadden we dit taartje:


Ruikt ie niet heerlijk ;))

Inmiddels is er de helft van op, en  volgens Jan is ie voor herhaling vatbaar! So. Dat slowcooking hè..., da's zo gek nog niet volgens mij!!!

19 opmerkingen:

  1. Hoi Trudy,
    Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit joh...
    Ik heb geen hooikist, maar wel een petroleumstelletje. Een paar maanden geleden gekocht via mp en al een paar keer gebruikt. Verrukkelijke stoofpeertjes en draadjesvlees kwamen er vanaf.
    Jouw appel/banaan taartje ruikt heerlijk en ziet er super lekker uit. Hier zou het ook zo op zijn hoor...
    Eet smakelijk straks, dat gaat wel lukken!!
    Ik wens je een heel fijne avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zal het bij jou in huis heerlijk ruiken .Petroleum stel aan en een heerlijke taart gebakken .Voor straks ,smakelijk eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmm. lekker, ik heb geen slow dingesen, maar ik krijg wel fijne tips enzo van jou!
    Groetjes,
    rian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Omnomnom, ziet er heerlijk uit hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om te lezen allemaal. Zó'n hooikist heb ik ook nog, maar bij ons zitten daar de schoenpoets spullen in....misschien wordt het tijd om 'm weer in ere te herstellen
    als ik die heerlijke kip van jou zie!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gas besparen dmv hooikist kan best als je hem zelf maakt maar niet die kistjes die ik hier op fora zie en dan verder op petroleum dat maakt het ook weer niet goedkoper.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hooikist kocht ik voor een tientje op de kerkemarkt. En ach... of zo´n stelletje nu goedkoper is dan gas of niet... ik vind het ook gewoon wat hébben...

      Verwijderen
  7. MMMmmm ziet er allemaal heerlijk uit!
    En het ruikt ook zo lekker allemaal ;-)!!
    Smakelijk eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ben jij eventjes ijverig bezig geweest.
    Dat is smullen.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een werk maak je ervan,maar wat leuk op de ouderwetse manier,het ziet er heerlijk uit,fijne avond,lieve groet Musje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wauw, dat ziet er allemaal heeerlijk uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nouh zo'n keukenprinses ben ik niet wát een werk
    maarre ruik het hier bijna mmm ...
    Ik kan me zo voorstellen dat dit smakelijk smullen is geweest.
    Groetjezz lfs mij

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kijk, dat vind ik nu weer lef hebben! In dit deel van blogland gewoon koken met een potje van Maggi en kant-en-klaar deeg ;)
    Die taart ziet er trouwens echt heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Top! Ik moet straks appeltaartjes maken voor het nagerecht van een tapas avond en ik heb ook nog bananen liggen. Ga eens vogelen met ingrediënten. Alleen die kip in een kist dat zou ik niet durven. Veel te bang dat de kip toch nog niet gaar is en ik hier 4 zieke huisgenoten heb. Maar die banaan ga je nog horen.

    Groeten! Anna Marie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik controleer natuurlijk wél even voor we gaan eten of de kip gaar is... en kipfilet heeft niet zo heel erg lang nodig, duzzz... Ik ben benieuwd naar de taartjes!!

      Verwijderen
  14. Hahahha sorry maar ik moet hier achter de pc vreselijk lachen om de opmerking van Valhalla gelukkig is die weer back in business. :)
    Het ziet er heerlijk uit en een mini springvorm is superhandig!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Eigenlijk hè, realiseerde ik me wel dat ik een opmerking zou kunnen krijgen over dat kant en klaar spul. Maar ja, ik dacht maarzo ik ben wie ik ben... Beetje van alles is gewoon míjn ding. Dus ik waagde het er gewoon op. En ik heb zoveel verschillende volgers dat ik nu eenmaal geen rekening kan houden met principes van de anderen. Zou ik knatergek van worden, dus dat doe ik maar even niet. Ik snap de afkeer van de mensen naar kantenklare dingen ook wel, maar ze zijn zo makkelijk... en lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ha, de 'ouderwetsche' gezelligheid springt er gewoon vanaf! Dat appeltaartje met banaan, dat gaan we onthouden! Enne... vandaag weer een taartje om de goede resultaten van junior te vieren ?! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...