zaterdag 4 juni 2011

Aan het werk!

Zaterdagochtend half elf. De meisjes zijn allebei naar hun werk. Ze werken in dezelfde supermarkt hier in het dorp. Ik vind het altijd leuk als ik dan een boodschap ga doen dat ik ze allebei achter de kassa zie zitten. Wat een rijkdom, gaat er dan door m´n hoofd. Leuke meiden die er ook nog niet te beroerd voor zijn wat te doen voor hun centen. ( ik ben natuurlijk bevooroordeeld, als hun moeder...).

We gaan deze zomer ook eens kijken of we Jan ook aan een baantje kunnen helpen. De computer maakt anders overuren zo'n hele vakantie lang. Zélf vindt ie dat niet zo'n probleem, maar ik vind dat een  baantje erbij hoort als je 15 bent. En toen ie hoorde wat voor verdiensten er aan vast zaten, vond hij het zelf eigenlijk ook wel.....

Zélf heb ik ook vakantiebaantjes gehad. Ik was 15 toen ik m'n MAVO diploma op zak had en die zomer had je heel lang vakantie, zo na het examen. Op het kantoor bij de fabriek waar mijn vader werkte. Bij ons in het dorp, "de fabriek" ook wel genoemd. Mijn zus had het jaar daarvoor examen gedaan. Een kantoormens in hart en nieren. Nu zit ze ook nog op kantoor...

Ik niet... maar ja, als het baantje dan op je wacht wat doe je dan... Braaf met pappa mee lopen naar de fabriek en er maar het beste van hopen. 'k Mocht 4 weken. Het was simpel kantoorwerk. Dingen op alfabet leggen, brieven in enveloppes stoppen en zo nu en dan er eens één uit typen. Met m'n typedyploma op zak zou dat ook nog wel moeten lukken, zou je denken.

Nu ben ik er meer een van werken met de handen. Actie. Zo'n bureau waar je de hele dag achter moet zitten is voor mij een straf. 'k verveelde me kapot, vond het totaal niet interessant, en dat uitte zich ook in de gekste fouten. Doordat ik zat te dromen van lekker zwemmen met m'n vriendinnen ( 't was stralend weer die weken) presteerde ik het héél veel fouten in de brieven te maken. En ook de brieven verkeerd om in de enveloppes te doen, 't adres was niet meer leesbaar...

Na 2 weken gaf ik het op. Mijn zus had inmiddels ook vakantie, en zij nam het maar over. Ik kan me niet van de indruk onttrekken dat ze dat daar op het kantoor helemaal niet erg vonden.... Inmiddels wist ik het zéker. Een kantoorbaan, dat werd 't hem niet. De rest van de vakantie maakte ik samen met de buurvrouw bij mensen schoon, en had ik voor 2 weken een krantenwijk. 's ochtends héél vroeg. Dat laatste vond ik ook niet alles, 'k heb gezworen dat ik dat nóóit in m'n leven meer zou doen... De kids mogen van mij dan ook elk baantje aannmemen, behalve dat... ( pure zelfbescherming, 'k ben er zo één die het over gaat nemen als ze te veel huiswerk hebben).

Zoals ik jullie al verteld heb, heb ik daarna nog járen, vanaf m'n 16de in het kappersvak gewerkt. Lekker met je handen bezig en gezellig ondertussen een praatje maken. Een perfect baantje voor mij!!

9 opmerkingen:

 1. Wat een gezellige mail. Ik heb ook wat vakantiebaantjes gehad, maar vond zelf in een winkel werken het leukst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja....m'n eerste vakantiebaantje was in een kantoor/boekhandel en ik verdiende 1 kwartje per uur!!!
  Maar moest ik een kwartiertje langer blijven dan schreef ik echt 7 cent hoor!!!
  Ach....andere tijden...!
  Tuurlijk ben je 'trots' als je je dochters daar ziet zitten en zoonlief vind ook wel iets voor z'n gading hoor want een extrra zakcentje is mooi meegenomen, toch.

  Fijn weekend,
  Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook heel wat vakantiebaantjes gehad, hier werkt de oudste op een callcenter en mag dit nu full time doen (ze heeft net examen gedaan), de middelste gaat stage lopen en hoopt ook dat ze mag blijven voor de vakantie.
  Heel gezond hoor, en zo ontdek je ook wat je wel of niet leuk vindt qua werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind vakantiewerk ook heel goed voor de ontwikkeling. En idd de pc draait anders overuren...
  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben ook helemaal voor vakantiewerk!
  Mijn eerste baantje was bij Mac Donald's en m'n eerste dag viel in het carnalvalwiekent. Wat had ik zere voeten na 8 uur werken zeg!!!
  Daarna ook thuiszorg gedaan als bijbaantje, in de keuken van een bejaardenhuis gewerkt, kantoorwerk enz. As 't maar verdiende .......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha ha, mooi verhaal over je vakantiebaantje! Ik deed vakantiewerk in de thuiszorg (schoonmaken) en zodra ik met m'n opleiding bezig was mocht ik in het verzorgingshuis aan de slag. (in de verzorging). Ik zei altijd dat ik nooooooit met ouderen zou gaan werken, maar vooruit, als bijbaantje was het dan wel te overzien. En ondertussen werk ik daar nog steeds, wel op een andere locatie, maar van dezelfde organisatie! Waar een vakantiebaantje al niet goed voor kan zijn...

  Fijn weekend, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk logje.....

  Ik heb ook veel vakantiebaantjes gehad. Ik begon al op veertienjarige leeftijd in een verzorgingstehuis. Bij mensen schoongemaakt, kranten gelopen, bij de H.EMA en natuurlijk de chocoladefabriek.

  Ik ging later op kantoor werken, maar dat was niets voor mij. Ik werk liever met kinderen of dementerende bejaarden. Iets in de verzorging. Ik ben er nooit in verder gegaan. Wel jammer.

  Onze kinderen hebben ook altijd vakantiebaantjes gehad. En dat beviel prima. Van beide kanten!

  De koffie is lekker;-)

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf ben ik zo opgevoed dat je werkt voor je geld en dat begint met vakantie baantjes. 'k Heb geprobeerd dat door te geven aan mijn kinderen en dat is gelukt. Net als jij ben ik daar trots op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En ik zat de krantjes te vouwen,die mijn zoon in de wijk moest rondbrengen,tot ik op een dag de krantjes verstopt op zijn kamer vond.
  Ik vond,dat hij er toen mee moest stoppen,want ik zat voor Jan met de korte achternaam te vouwen.
  Voor niks dus.

  Nog een fijne zondag
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...