zondag 5 juni 2011

Mooie tijd?

Er is momenteel een erg leuke serie op t.v.. Mooi was die tijd, heet ie. En het wordt op maandagavond uitgezonden. Om 19.25 op Ned. 1. Toevallig zapte ik er 2 weken geleden tegenaan.. En ik was meteen geïnteresseerd. Het principe is als volgt: Ze laten een familie, opa , oma, vader, moeder, zoon (15) en 2 dochters (12 en 10) teruggaan in de tijd. Ze leven 1 dag en nacht in verschillende tijden. De eerste aflevering speelde zich af in 1910.

Het leuke is dat het huis waar wij wonen in 1914 gebouwd is. Dus dat betekent dan dat de mensen hier net als in de serie geen gasfornuis en stromend water hadden. En dat er ook op klompen gelopen werd toen. En buiten de w.c. was. Je kunt je het niet voorstellen hoe dat moest zijn. De serie geeft daar een iets duidelijker beeld van. De tweede aflevering was in de jaren 30. Met de crisis. Ook dat is indrukwekkend voor ons om "mee te maken" in beeld.Wat ik me wel afvraag of die tijd wel zo mooi was. Nadeel ervan is dat alles veel moeizamer ging dan tegenwoordig. Om eten te koken moest je eerst houthakken, je had maar 1 pit, de kachel en om over de rest van het huishouden maar niet te spreken. Matten kloppen en dan het wassen..... Voordeel ervan was denk ik dat alles in veel meer te behappen tempo ging. De snelle tijd van tegenwoordig eist ook vaak z'n tol....

Waar ik vooral in geinteresseerd ben is in het dagelijks leven van vroeger. Dingen die voor de mensen toen als vanzelfsprekend werden beschouwd zijn voor ons juist boeiend. 'k Hoor altijd graag verhalen van alledag van m'n ouders. Het gekke is dat ik zelf wel mérk dat mijn kinderen dat ook leuk vinden te horen van ons, maar omdat je het zelf ook zo vanzelfsprekend vind denk je er vaak niet aan dat dat voor hen niet zo is... Het idéé al dat wij thuis eerst geen telefoon hadden. Nu hebben we allemáál een mobieltje... En geen auto.. mijn vader kocht er één toen ik in de vierde klas zat. Nu hebben we er twee. Ze wéten niet anders...

De aflevering van morgen gaat over de jaren 40. De oorlog dus. De oma van het gezin is 73, 3 jaar ouder dan mijn moeder. In het voorfilmpje zag je dat ze zeer onder de indruk was van de herinneringen die weer opkomen, terwijl ze eigenlijk nog maar heel jong was. 'k Ben benieuwd hoe dat in beeld wordt gebracht...

Als je ook de eerste twee afleveringen nog wilt zien, deze zijn nog terug te vinden op uitzending gemist. Ze duren een half uur per aflevering. Doe even Klikkerdeklik en veel kijkplezier!

12 opmerkingen:

 1. Hoi Trudy
  Ik kom via via even langs Ik heb de eerste aflevering gezien en loop dus alweer achter .Wij zijn wel heel erg verwend he .Ik zou het niet kunnen denk ik ,alhoewel! Wij zitten de komende week ,of langer zonder Douche en Toilet ,dus ook een beetje terug in de tijd .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder heeft wel eens verteld dat ze stond te huilen boven de wastobbe waarin ze mijn luiers waste en de poepvlekken er niet uit kreeg. Ze woonde bij haar schoonouders in en die oma van mij was niet zo gemakkelijk. Wat is ons leven dan gemakkelijk en lang leve de wasmachine!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zag de serie pas ook bij toeval, ik vond het leuk om te zien, wij boffen toch maar met al onze moderne apparaten!!

  Groetjes,Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke serie...ik heb een paar jaar geleden een serie gezien op de BBC, ook terug in de tijd alleen die mensen leefde een jaar lang dat was wel 'leuker'om te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even eenn probeersel Trudy!
  En inderdaad een geweldige serie.....
  duim, duim, duim................

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de tip. Ik had het nog niet gezien maar ga morgen zeker even kijken. Groetjes Peggy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken de serie niet.
  Maar het lijkt me erg interessant.
  Dankjewel voor de tip.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Soms zou ik wel even 'terug' willen kijken in de tijd van vroeger, maar ik denk dat 't vies zou tegenvallen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het inderdaad ook jammer dat die mensen niet langer dan een dag en een nacht in die periode moeten blijven.
  Een week leek mij een realistischer periode. Nu is alles grappig en anders, maar is ook heel duidelijk dat het niet langer dan een dag is. Een hoop dingen zijn leuk of vol te houden voor 1 dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, dat ga ik beslist kijken! Ooit was er een serie van de BBC geloof ik, waar een Engels gezin ging leven in de stijl van 1900 of zo. Dat vond ik ook superleuk.

  Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke tip... vooral over de oorlog! ik ga het onthouden, thanks! fijne dag. groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O leuk ja die ga ik zeker nog eens kijken! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...