dinsdag 28 juni 2011

Merkkleding.

Ik heb er hélemaal niets mee, met merkkleding. Als je daar dan je zelfvertrouwen vandaan moet halen, nou geef mijn porsie maar aan Fikkie. Maar wat ik wél belangrijk vind is er verzorgd uit zien.

´k Ben altijd al dol op mooie kleding en vooral schoenen geweest. Met m´n 16de droeg ik al hakken. 't Is zelfs zo erg dat ik eerst kijk wat voor hak er onder een schoen zit, voordat ik de voorkant bekijk. Nu heeft dat zéker ook te maken met m´n lengte (1.65), en die van Jan (1.97) maar ik hou er ook van, een beetje vrouwelijkheid. Een joggingbroek, nee die heb ik niet in m'n kast liggen. Want ik zou hem tóch niet dragen. Zelfs al ben ik de hele dag thuis, 'k kies 's ochtends zorgvuldig m'n kleding uit, föhn m'n haar en een beetje mascara en lipgloss ontbreken ook nooit.

't Is niet dat ik dit voor een ander doe. Nee en ook niet voor Jan. Ik wil me zelf gewoon goed voelen, en dat is het. Dat ik al jaren kapster ben, vanaf m'n 16de zal zeker meespelen. Als ik me uiterlijk op m'n gemak voel, speelt het zeker mee met m'n innerlijke rust. En hoeveel moeite is het nu eenmaal...

Die mooie kleding, die koop ik al járen ook bij de tweedehandswinkel. Al voor het "hip" was vond ik het al een sport iets leuks te scoren voor een zacht prijsje. Ook voor de kids nam ik veel over van anderen en zelfs Jan haalt z'n spijkerbroeken bij een vast vintagezaakje in de stad. Hij slaagt daat bijna altijd, er is daar schijnbaar iemand die elk jaar nieuwe koopt, en de "oude"  daar inbrengt. De maat klopt precies en hij betaald er 25 euries voor. Perfecte pasvorm en je kunt niet zien dat ze gedragen zijn...

Er zijn mensen die, vooral in het begin het belangrijk vonden te weten waar de kleding van ons vandaan kwam. Waarom, vraag me het niet. 't Zal wel zijn om te weten in wat voor hokje we thuis hoorden. Op een gegeven moment was ik dat een beetje beu, en raadde ik waar het spul als nieuw verkocht zou zijn en gaf ik dat als antwoord.Want, als je het mij vraagt, ik vind het geweldig als iedereen lekker z'n eigen stijl bepaald. En of dat nou heel veel geld heeft gekost of een prikkie, 't is maar nét wat je zelf wilt, tóch??

13 opmerkingen:

 1. Bravo! Je hebt helemaal gelijk, waarom zoveel geld uitgeven aan iets wat je in een tweedehandszaak voor bijna niets kunt aanschaffen? Van het geld dat je overhoudt, kun je weer heel wat andere leuke dingen doen! Je hebt groot gelijk. Ik vind het ook een sport om alles zo goedkoop mogelijk aan te schaffen... Van kleding tot zelfs meubels. Marktplaats is ook een topper!

  Lieve groetjes,
  Wanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook niet zo van de merk... (Nieuwe) broeken koop ik van de Miss Etam, huismerk zeg maar, omdat ze daar mijn breedte- en lengtemaat precies hebben. Dan betaal ik 35 euro voor een perfect passende broek. Shirts en truien haal ik waar ik ze mooi en goedkoop kan krijgen; en dat kan ook gewoon Wibra zijn. Je kan iets met een merkje kopen dat voor geen meter staat, en iets tweedehands/goedkoops dat precies goed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je jezelf lekker voelt in je outfits, dan straal je dat ook uit en daar heb je geen merk voor nodig.
  Ik ben honderd keer blijer met een complimentje over mijn kleren als ik het voor een prikkie gekocht heb. Met zo heel af en toe een uitspatting bij Didi, koop ik meestal kleren bij Miss Etam en V&D (spijkerbroek van 19 euro tijdens het Prijzencircus). Dat het leuk staat en lekker zit vind ik veel belangrijker dan een merkje. De jongens zijn gelukkig ook bijna over de 'merk'fase heen. Dochter had er al nooit last van......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens! Moet je voor de gein maar eens bij me lezen waar ik nu zo dankbaar voor ben.. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig! Bij ons zijn ze ook niet zo merkengek.
  'k Ben het helemaal met je eens; draag wat je zelf het prettigst vindt. Maar ik kan me wel storen aan mensen die in campingkleding ergens naartoe gaan - da's dan weer het andere uiterste. Zelf geef ik ook niet veel geld uit aan kleding, geef er ook niet zóveel om.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben geen merkengek, maar koop soms wel merkkleding in de uitverkoop. Maar niet vanwege het merk, maar omdat het me leuk lijkt en het goed zit. Maar ik koop overal, ik denk niet dat ik iets koop vanwege het merk. Ik combineer alles met elkaar. Zo heb ik vandaag een tweedehands broek, met een topje van de zeeman en een blouse van de Bijenkorf en slippers van Timberland ( want die lopen errug lekker).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is juist een uitdaging,om iets goedkoops te scoren en dat het er dan toch heel goed uit ziet.
  Ik heb weleens iets van een merk gekocht,hoor.
  Maar dan niet vanwege het merk,maar gewoon omdat ik het er mooi vond uitzien.
  Maar ik koop ook bij C&A,Miss Etam,Vogele,etc.
  Het belangrijkste is,dat je je er goed in voelt.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik het goed begrijp is jou interpretatie dat de mens voor merkkleding kiest om meer zelfvertrouwen te krijgen...?

  Ik zou het niet kies vinden of durven beweren dat ze geen of een gebrek aan zelfvertrouwen hebben en daarom die keuze maken.

  Nou weet ik...... dat er al jarenlang onderzoek naar gedaan word wat merken,logo's met het menselijk koppie doen en niet enkel met de personen die persé met een merklabel in hun kleding willen lopen maar het heeft ook invloed op personen die ze tegenover zich krijgen.

  De onderzoeken wijzen uit dat mensen die merkkleding dragen meer zelfvertrouwen hebben,beter presteren omdat ze lekker in hun vel zitten zich goed voelen etc.
  Ook kwam uit die onderzoeken naar voren dat personen die merkkleding dragen bij de ander aanzien hebben, men gaat er van uit dat diegene wel slim zal zijn en een goede baan zal hebben+goede inkomsten om die dure kleding te kunnen bekostigen.

  Of je nou wel of geen waarde en geloof hecht aan al die onderzoeken...
  Ik weet wel dat de mens en dan bedoel ik iedereen er graag bij wil horen in deze maatschappij,of dat nou opvallend of onopvallend is.
  Wil je dat niet kom je nog al snel als uitzonderlijk/zonderling over.


  Jij bent dan wel niet van de merkkleding maar in jou post lees ik toch ook in grote lijnen waardoor jij je pas echt goed gaat voelen,hoge hakken,haar in model,lipglos etc. alleen noem jij het er goed verzorgd uit willen zien en dat je het niet voor de ander doet maar voor jezelf

  Kijk nou komen we op het punt wat ik bedoel:zelfvertrouwen,jij gedraagd je precies hetzelfde als die persoon in merkkleding maar dan zonder merkkleding, jij voelt je er goed bij op die manier waarop jij je kleed en verzorgd en anders zou je wel in je blote niksie ongewassen met ongekamde haren etc. naar de super gaan, dat noem ik puur natuur....
  Maar dat doen wij niet in onze westerse cultuur, dus passen wij ons allemaal aan in deze maatschappij en ieder denkt/doet het op zijn manier waarbij die zich goed voelt.

  Wat zou jij er van vinden als ik jou in een hokje plaats met de naam: minderwaardigheidscomplex, door je manier van aandacht trekken(jou woorden op mijn reactie) gisteren.....
  En er ook nog fier opgaat dat het gelukt is....jaha.....zó is het toch;-)

  Ik denk aan de wijze woorden van Louis Paul Boon, Vlaams schrijver en journalist:
  In het leven komt het er steeds op aan hoe men het voelt, en niet hoe het is.

  De zon staat vandaag hoog aan de hemel...
  ...en nou zal het er maar aanliggen welke culturele achtergrond je als mens hebt of je je liever bruin laat bakken in die zon omdat een gebruinde huid een prettig gevoel geeft bij een blanke anno 2011 en al vele jaren eerder.
  Ook dat geeft aanzien in de zin van je kunnen veroorloven om in de zon te liggen,op vakantie te gaan, te niksen...
  In vroeger tijden was dat namelijk heel anders,
  toen liepen welgestelden dames van goede komaf onder een parasol om de huid maar niet te laten verkleuren door de zon want dat zou betekenen dat je landarbeiders waren en moesten werken en dat was in die tijd minderwaardig.

  In arme Aziatische landen maken vrouwen hun gelaat nog vaak wit met een vleugje talkpoeder omdat het heden ten dagen helaas nog altijd een beter aanzien geeft om een blanke huid te hebben dan een donkere huid bij veel mensen.

  Ben jezelf en voel je goed!!!
  Groeten,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik haal het zelfvertrouwen uit de dingen die ik doe. Gewoon uit mijn zijn met iedereen die om me heen staat. Ik ben zelf een doemaargewoondandoejealgekgenoeg type en ik heb het idee dat je met merkkleding een hoop gebakken lucht koopt. Maar ja soms moet ik er representatief uitzien en dan moet je wel een beetje kijken wat je aantrekt. Netjes in ieder geval.
  Voorlopig zit ik met bijna niks aan, foei wat is het warm!
  Hartelijks

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik hou ook van kleding. en zeker geen merkleding. Ik ben er trots op om goedkoop gekleed te gaan met een mooie uitstraling.

  Iets moois hoeft niet duur te zijn. Ik heb geen enkel stuk merkkleding in mijn kast hangen. Zal ook niet gebeuren. Gewoon omdat ik het zonde van mijn geld vind. Maar ik heb wel leuke kleding en ik voel mij er goed bij. En daar gaat het om.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er is eigenlijk maar 1 winkel waar ik mijn kleren koop. Uit praktische overwegingen geboren: ze hebben broeken die ik met een paar handelingen kan vermaken. En dat is na verloop van tijd uitgegroeid tot een diepgewortelde waardering voor hun stijl van ontwerpen.
  Dus in die zin voor mij wel merkkleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie post! Ik hou dan wel van merkkleding. Niet omdat het merkkleding is maar omdat het gewoon bij me past! Waar ik me wel aan irriteer is dat mensen altijd vragen waar het vandaan komt en er altijd maar vanuit gaan dat het dan duur is... Jammer! Laat een ieder zijn ding doen, let niet op elkaar. Voel je fijn, daar gaat het om. Fijne dag! Lieve groet Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zelf varieer graag met goedkope en merkkleding. Beide hebben voor en nadelen. Guess kleding is mijn favoriete en betaalbaarste dure merk.

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...