donderdag 30 juni 2011

Respect.

't Was het eerste wat in me op kwam als me gevraagd werd wat ik belangrijk vond in het opvoeden. Respect voor anderen. Daarvan zijn we bij onze kinderen van jongs af aan uit gegaan. Natuurlijk wel mét behoud van hun zelfrespect, dat moge duidelijk zijn. En, al zeg ik het zelf, 't is aardig gelukt.

Fleur heeft veel vriendinnen. Héle verschillende types, maar allemaal leuke meiden. En natuurlijk heeft ieder z'n eigenaardigheid ( we zijn allemaal mensen), zij ziet vaak alleen de positieve kant. Dat maakt dat ze zich bij haar op hun gemak voelen. Voor de grap noemen we Fleur wel eens de knuffelbeer.

Dit komt nog voort uit groep 3, toen ze eens door de leerkracht tussen 2 ruziënde jongens werd gezet. Ze werd er helemaal horendol van. En toen we dit aangaven bij de meester, kwam het hoge woord er ook meteen uit: "Ik dacht, die 2 hebben een knuffelbeer als Fleur nodig.." Daar liep ie even langs de behoefte van Fleur heen, en gelukkig kreeg ze snel een andere plaats.

Als er nu 2 van haar vriendinnen een beetje woorden hebben komt Fleur erbij en relativeert de boel. Mét respect voor ieder van hen. Mooi om te zien. En ook tussen Mirte en Fleur klikt het gewoon. Ondanks dat ze best verschillend zijn op sommige vlakken. Maar dat accepteren ze van elkaar.

Ook Mirte gebruikt wat respect betreft haar gezonde verstand. Natuurlijk is ze het lang niet altijd overal mee eens, maar dat geeft ze alleen aan als ze er ook wat mee op schiet. Wat héb je er anders aan, is haar mening. En ik deel die met haar. Als je zelf niets aan de situatie kan veranderen, omdat het verleden tijd is of omdat diegene er van overtuigd is of andere redenen, zie ik ook niet in waarom je jezelf zou laten horen. Dan kan het hoogstens kwetsend zijn.

Onze Jan groeit de laatste tijd enorm in z'n ontwikkeling. Mét z'n beperking kan ie zich toch heel goed inleven in een ander. Toen ik laatst met de knie op de stoel zat kwam ie nadat hij zich achter de computer had geïnstalleerd toch nog even snel naar beneden gerend. Ik kreeg de huistelefoon aangereikt met de mededeling dat ik hem mocht bellen als er wat was.

Ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer de mening van de kinderen vraag. Want, ook al ben ik ouder, 't is soms heel verfrissend te horen wat zij ervan vinden. Daar leer ik nog steeds van en door die open houding zij ook van mij. En áls er dan eens iets gebeurt wat misschien toch niet helemaal door de beugel kon achteraf, is het helemaal niet erg dat toe te geven. Dat je je dan kwetsbaar opstelt is dan maar zo, 't voelt in ieder geval beter. Poeh, eigenlijk klinkt dit allemaal iets hoogdravender dan de bedoeling was, maar het komt wel recht uit mijn hart. En daar gaat het toch ook om?

13 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven en heel goed.
  Respect voor elkaar,dat is zo ontzettend belangrijk.
  Want als dat er totaal niet zou zijn ,dan zag het er somber uit in de wereld.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Juist die verschillen in karakter maakt wellicht dat je dochters het goed met elkaar kunnen vinden. Dezelfde karakters hebben vaker ruzie.
  Ik vind ook dat je als ouders ook je fouten moet durven toegeven, daar verlies je echt geen respect me, integendeel! Hopelijk vinden onze kinderen het dan ook makkelijker om fouten te erkennen - al zien we duidelijk verschil bij de een of de ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens, respect is heel belangrijk.
  En zo te lezen heb je het goed overgebracht op je kinderen, want het is toch het voorbeeld wat wij geven.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een leuke moeder die investeert in de opvoeding krijgt daar altijd iets voor terug. Fijn voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niks hoogdravend. Ik vind het een eerlijk en open logje en ik denk dat je (jullie) er trots op mag zijn dat er reden is om dit logje te schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooi logje....

  Leuk om te lezen dat je kinderen onderling een goede band hebben. Dat ze elkaar waarderen om wie ze zijn. Iets om te koesteren.

  Knap van Mirte om alleen haar menig te geven als het nut heeft. Dat zie ik ook wel eens anders.

  Opvoeden is een kunst en dat heb je goed gedaan. Ieder kind heeft zijn eigen mogelijkheden en dat besef je heel goed.

  Zij komen er wel.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi! Heerlijk als het zo goed gaat, En Respect is echt een grondbeginsel waar ze hun leven lang van blijven genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heel mooi logje en inderdaad recht uit het hart!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind zorgvuldig omgaan met anderen ook heel belangrijk. En inderdaad, de blik van kinderen kan heel verfrissend zijn! Ik ben soms wel eens verbaasd over hoe goed hun ideeën zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. R. E. S. P. E. C. T.
  Find out what ik means to me.

  Aan deze songtekst moet ik even denken toen ik je post las... Respect voor jezelf en anderen, dat is ook iets wat ik hoog in het vaandel draag en ook aan mijn kinderen meegeef...

  Lieve groetjes,
  Wanda

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben het helemaal met je eens. Respect hebben voor elkaar. Maar heeft het ook gewoon niet te maken met liefde voor je medemens de maken, dan is dat respect er ook gelijk.

  Ja het klinkt misschien wat oudbollig, maar: heb je naasten lief als jezelf! Nou geweldig toch. Heerlijk om te zien en voor ons te lezen dat je dochter dat heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk dat je in mijn Pipowagen was!
  En ook leuk om hier te komen en je wijze woorden te lezen over respect. Als er wat meer respect naar elkaar toe zou zijn, waren er een hoop minder problemen op deze wereld!
  Liefs, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben het ook helemaal met je eens. Respect voor elkaar en voor de wereld waarin wij leven proberen wij ze hier ook bij te brengen.
  Bij ons is de tweede vaak de rustgever en degene die bemiddeld.
  Het is toch fijn dat je kinderen weerspiegelen wat je ze zo graag meegeeft!
  Een pluim voor jouw opvoeding!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...