woensdag 11 juli 2012

Goedkoop cadeautje?

Gisteren maakte ik tussen de toch al drukke bedrijven door ook nog even aardbeienjam. Van 8 dozen aardbeien. De groenteboer komt hier aan de deur elke dinsdag. Tractor en platte wagen erachter. Jaaa... we wonen in een dorp!

Een paar weken geleden maakte ik van 7 dozen (1 ging zomaar spontaan op...) ook al jam. 15 potten in totaal. Lekker joh, er wordt hier wel zo'n pot of 3 per week naar binnen gewerkt. Dus meende ik dat ik groenteboer nogmaals moest vragen of ie nog b-keuze aardbeien had. En ja!

Een kistje voor 8 euro. Dat is dan 1 euro per doosje. Bij de afgehaalde aardbeitjes gingen nog 3 zakken geleisuiker speciaal in (voor halfzoete jam) en dan koken maar. Het huis rook heerlijk nadien, dat krijg je er helemaal gratis bij.


even wassen van tevoren...

suiker erbij en aan de kook brengen... even laten door koken...

ziet er nu al heerlijk uit, tóch? Ruik je 'm ; )

loeiheet in de potten doen en dan op de kop. Zo zuigen de deksels zich vacuüm...


Ik rekende het achteraf uit. Zo'n 50 cent per (klein) potje. Da's altijd nog veel goedkoper dan in de supermarkt en de smaak... die uit de winkel kan er écht niet aan tippen!

Bedacht me later dat als ik er een gehaakt "mutsje" op maak en een receptkaartje eraan ik een prima en heel goedkoop cadeautje heb. Of is het een beetje té goedkoop?? Nou, als ik het zelf zou krijgen maakte het mij niets uit. En jullie?

Hebben jullie wel eens uit zuinigheid (of noodzaak) een cadeautje gemaakt voor iemand? Hoe werd dat ontvangen? En vooral, wil je je creatieve ideeën delen met mij? Ik ben héél benieuwd!!

21 opmerkingen:

 1. nee hoor, juist leuk zo'n persoonlijk cadeautje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk juist! Ik vind het altijd super om iets zelfgemaakts te krijgen, zelf geef ik vaak iets zelfgemaakts er extra bij en dat wordt altijd heel goed ontvangen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n persoonlijk zelfgemaakt cadeautje is juist leuk, vind ik. Mensen hebben vaak al genoeg spullen en prullen.
  Ik heb afgelopen weekend met Jochie ook een cadeautje gemaakt voor een zieke buurvrouw van zijn oma (mijn moeder): een glazen potje (ik geloof van de appelmoes) heeft Jochie beplakt met bloemenfoamstickers en in het potje een beetje gekleurd sierzand en een kaarsje om voor de goede afloop te branden. Op de deksel nog een grote bloemsticker en op de verschillende 'blaadjes' van die bloem pasten precies de letters van 'beterschap'. Ze vond het een heel mooi gebaar. Toch veel leuker dan een in de winkel gekochte bos bloemen oid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pas had ik de juffen van jongste een potje appel-perenjam gegeven. Kun je niet in de winkel kopen. Ik heb er toen niets over gehoord maar van andere keren heb ik gemerkt dat zelfgemaakt altijd gewaardeerd wordt, echt. Je straalt er trouwens ook iets door uit van je manier van (eenvoudig) leven. Het gaat uiteindelijk om het gebaar, eigenlijk is trouwens de moeite van het zelf maken meer waard dan het gauw-gauw in de winkel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Da's nou net de kunst-een goedkoop cadeautje maken/samenstellen voor iemand. Ik zou heel blij zijn met een pot heerlijke jam. We moeten weer leren blij te zijn met "kleine" dingen. En fijn dat de boer langs komt-is bij ons in het dorp nog nooit gebeurd-mooie woensdag-xxx-Sil

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelfgemaakte etenswaar heb ik nog nooit gegeven. Wel heb regelmatig gewoon wat bad/douche artikelen met wat lekkers in een mandje gedaan, cellofaantje eromheen met een strik en je hebt een leuk cadeautje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. liever een met liefde eigengemaakt cadeautje, dan een duur cadeau zonder ziel! ik zou dolblij zijn met zo'n potje! Mmmmmmm, er gaat echt niets boven zelf gemaakte confituur! groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammie. Dit zijn juist de leukste cadeautjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geld is in deze zeker niet van belang denk ik, iedereen heeft toch alles? Een zelf gemaakt kado is zoveel meer waard, dat is niet in geld uit te drukken, maar wel in liefde en aandacht :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben het roerend met je eens. Alleen... ik vind het toch altijd nog een beetje spannend wat anderen daarvan vinden als je met zo'n zelfgemaakt presentje aan komt. Merk toch dat de bedragen van geld geven steeds hoger worden in de familie en bij vrienden. En eigenlijk erger ik me daar een beetje aan. Ik voel me dan ook gedwongen meer te geven, maar ik doe dat niet hoor. Blijf toch lekker stug mijn eigen hoofd volgen. Ik ga mezelf maar na en dan blijf je toch het beste bij jezelf. En gaat het daar nou nét niet om??

   Verwijderen
 10. Ik vind die zelfgemaakte geschenkjes juist fantastisch,daar steekt tenminste iets persoonlijks in...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het ook altijd een prachtig en lief kado, als iemand iets zelf gemaakt heeft. Ben daar veel blijer mee, dan met een bosje bloemen in de haast bij de benzinepomp gekocht..of badschuim, terwijl je geen bad hebt, of van die sierzeepjes, terwijl je juist een sobere inrichting hebt, ga zo maar door, nee geef mij maar een potje eigen gemaakte jam, of koekjes of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Altijd leuk om te krijgen iets wat speciaal voor jou is gemaakt:) Hier het patroon voor gehaakte jampotdeksels
  http://www.landleven.nl/doe-het-zelf/handwerken/article/304/gehaakte-jampotdeksels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het patroon! Ik ga aan de slag hoor!!

   Verwijderen
 13. Hoi Trudy,
  Ik vind zelfgemaakte cadeautjes sowieso ontzettend leuk om te krijgen en dan maakt het helemaal niets uit wat de kosten zijn. Zo heb ik ook aardbeienjam gemaakt, en marmelade en chutney... En iedereen die eens een pot van me kreeg was er heel blij mee. Dan is het ook zo leuk om te geven... Maar ik heb ook breisels cadeau gedaan hoor, sjaals en voor een klein neefje een sjaal met bijpassende muts een keer... Zo leuk om te maken en even zo leuk om te geven... Als je recepten wilt van chutney laat het me maar weten...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ziet dat er heerlijk uit.
  En om een zelfgemaakt cadeautje te krijgen is juist heel leuk,vind ik.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou het juist leuk vinden zo'n leuk en lekker zelf gemaakt kado'tje te krijgen.Zelf ben ik niet erg creatief helaas !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. mmmmmmmm ik krijg echt zin in een beschuitje aarbeienjam. Zelf zou ik blij zijn met iets wat iemand speciaal voor mij heeft gemaakt. Ik geef ook wel eens iets aan iemand van eigen hand. X

  BeantwoordenVerwijderen
 17. In mijn drukbezette vriendenkring is er geld in overvloed, maar iedereen is dolblij met mijn jams en chutneys . Sinds ik niet meer werk is at mijn standaardkadootje bij etentjes etc. In plaats van bloemen. Wijn enz. Het is heel trendy!!

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...