zondag 1 mei 2011

Kotsgekke Koniginnedag!Zoals ik gisteren al schreef gingen we naar de verjaardag van mijn schoonmoeder. Om 17.30 kwamen we daar aan. De rest van de familie zat aan aan de borrel. ( of eigenlijk het bier..). Na de felicitaties en het geven van de cadeautjes schoven we er gezellig bij aan.

De jongste generatie van onze familie bestaat vooral uit pubers. En dan moet je denken in de leeftijd van rond de 17. Een aantal héél ervaren in uitgaan. En drinken.... (Dat word dan ook door diegenen heel normaal en vooral ook stoer gevonden). En het was natuurlijk Koniginnedag. En de avond ervoor was het ook al groot feest geweest. Gevierd in "de stad".

Al gauw ging het gesprek daarover. Hoe leuk het was geweest. Dat er mensen waren op de plek waar ze uit waren geweest die tijdens het dansen over hun nek waren gegaan. Maar dat dát vooral van "de pilletjes" kwam.Maar dat het natuurlijk wél grappig was, dat "kotsen".
En toen werd de éne anekdote na de andere verteld. Hoe leuk het was toen díe zo ziek was.. En die.. En, zeg jij maar niets hoor want weet je nog toen jij zo beroerd was...

Ik zit er dan bij en ik kijk er dan naar. En  vind op zo'n moment ook niet dat ik er wat van moet zeggen. Vooral ook omdat ik zie dat de ouders van die kids het als volkomen normaal beschouwen dat hun kinderen dit stoer vinden. ( Er is zélfs al eens gezegd dat ik ook héle andere kinderen heb).

Maar ik vind er natuurlijk wél wat van. Ik vind dat je dat als ouders absoluut niet normaal moet vinden. Ook niet op díe leeftijd. Want als drankgedrag zó uit de hand loopt dat kotsen gezien word als iets wat er gewoon bij hoort, hoef ik toch niet te vertellen dat dat geen schade aan de hersenen tot gevolg heeft... En deze week zag ik nog op t.v. dat het gebruik van cannabis schizofrenie tot gevolg kan hebben.. Ik weet dat ik een jaartje ouder word dus eventjes dacht ik nog dat ik misschien een tikje ouderwets ben maar..

Vanmiddag heb ik het nog maar eens nagevraagd thuis. Aan Fleur. Die was gisterenavond ook nog even naar een tentfeest geweest. Drinkt daar ook wel eens een mixje maar dan meer omdat ze het lekker vindt. Niet om erbij te horen, dat vindt ze losersgedrag.. En gelukkig stoorde zij zich er gisteren óók aan.

't Was gisteren in die tent héél gezellig, zo vertelde ze. En natuurlijk waren er veel aangeschoten mensen. Maar daar reageert ze niet op en ze vindt ook dat als je je daaraan stoort je er ook niet heen moet gaan. Wél gaat ze na afloop altijd zo snél mogelijk naar huis. Want dan begint de trammelant vaak en dáár voelt ze niets voor.

Heel "nuchter" in 2 betekenissen van het woord vind ik. En natuurlijk weet ik wel dat je als ouders je pubers lang niet altijd aan de hand kunt houden. 'k Zou niet eens wíllen... Maar waar ik me vooral aan stoor is het feit dat ik tijdens zo;n gesprek gisteren zie dat ouders het stiekem best wel stoer vinden en vooral héél normaal, dat drankgedrag van hun kids...

Naar mijn idee heb je best invloed op dat gedrag. Door in ieder geval zelf een goed voorbeeld te stellen. Door ook met mate te drinken. En door het absoluut niet normaal te vinden dat er gedronken word voor dat ze 16 zijn. En ook daarna de grenzen te stellen. Want een goed inhoudelijk gesprek is toch iets wat naar mijn idee ook door pubers op een verjaardag kan worden gehouden!! Of ben ik nou gek?

6 opmerkingen:

 1. Ik snap ook niet dat er mensen zijn die 't allemaal zo'n normaal gedrag vinden. Mijn jongste (bijna 19) drinkt bijna nooit. Beide anderen drinken graag een biertje, maar dan - net als jouw dochter - omdat ze 't lekker vinden en voor de gezelligheid, en niet omdat 't zo hoort of om zo snel mogelijk dronken te worden. Drugs ... dat gebruiken ze gelukkig allemaal niet. Zelf hebben we trouwens nooit "het verkeerde voorbeeld" gegeven, denk dat dat ook scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laatst zag ik een programma op de tv over comazuipen. Ik vind dat in één woord verschrikkelijk. Van sommige kinderen wisten de ouders trouwens niet dat ze zoveel dronken. Het gebeurde bijvoorbeeld als ze er niet waren.

  Alcohol is heel erg schadelijk, evenals drugs. Een puber zal wel het één en ander uitproberen, maar ik vind dat je als ouder inderdaad zelf het goede voorbeeld hoort te geven. Dat geldt trouwens ook voor eten.

  Mijn kinderen zijn nu 11 en 13 en hebben nog nooit een druppel gedronken, zelfs nooit 1 slok geproefd. Van mij zullen ze het ook niet krijgen. En ik hoop dat ze zo slim zijn om zich fatsoenlijk te gedragen, als ze straks naar het voortgezet onderwijs gaan, want dan ben ik het overzicht kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jij hebt gelijk.... of ging het daar niet om, drinken kan leuk zijn, maar jezelf niet onder controle houden is gewoon suf en zielig, ik denk dat ik wel wat had gezegd... met alle gevolgen van dien, wees trots op je dochter. groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik mag in mijn handen klappen dat ook mijn dochter zich zo nooit heeft gedragen, Ze drinkt niet, rookt niet en slikt ook geen pilletjes. Ik heb gewoon geluk gehad, want ik weet ook dat het anders kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wees blij met zo'n sterke dochter!
  Bij ons drinken de meiden ook niet, heel enkel keertje een mixje.
  Zelf drink ik niet en mijn Farmer drinkt 's avonds vaak een borreltje of pilsje. Eentje dus.
  Onze dochters vinden het ook afschuwelijk, dat gezuip. Onze zoons zijn nog niet zo groot, maar 'k hoop zó dat die er ook verstandig mee om zullen gaan later...
  Snap die ouders ook niet, velen denken dat het vanzelf over gaat, maar ondertussen kan er wel veel schade aangebracht zijn, of zelfs erger..

  Fijne week verder!
  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het begint tegenwoordig met thuis al 'indrinken' maar het toppunt (beter: dieptepunt) toch wel afgelopen week. Schoolgenootje van puberdame werd 16 en had gewoon haar goedjes mee naar school gesmokkeld. Samen met een vriendin (ook schoolgenootje) is zij tegenwoordig elk weekend van de wap en als je hoort wat zij wegdrinken ... en ouders die niks in de gaten lijken te hebben.

  Zelf drink ik zo goed als niet (geen principe kwestie hoor maar overblijfsel uit mijn eigen stap-tijd; kan niet zo goed tegen dat gezuip en lollig gedrag waarbij ze denken dat alles kan en leuk is en daardoor leek het me toen beter gewoon lekker nuchter te blijven en dus nooit een 'drinker' geworden).

  Ik hoop dat mijn 2 pubers er ook verstandig mee om weten te gaan als zij echt gaan stappen ... maar pfff ...

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...