zaterdag 1 januari 2011

Kniepertjes en oliebollen.

De laatste week van 2010 werd er gebakken bij ons thuis. Zoals elk jaar kniepertjes. Deze traditie is ongeveer 10 jaar geleden aangewakkerd door een voormalige buurvrouw die dat van huis uit al gewend was. Een prima alternatief voor oliebollen en appelflappen, het ruikt heerlijk in huis na het bakken en veel mensen vinden het origineel, weer eens wat anders.

Dinsdagavond ben ik begonnen met de eerste portie. Platte wafeltjes als symbool voor het oude jaar, open en dus bekend  waar het voor stond. Opgerolde voor het nieuwe jaar, het is nog een vraag wat dit jaar ons brengen zal. Woensdag twijfelde ik toch of het wel genoeg was en heb ik nog een tweede portie beslag gemaakt. Samen met Mirte hebben we nogmaals gebakken.


Tijdens het bakken belde Jan op. Hij was op z'n werk en had bedacht om de volgende dag oliebollen te bakken. Nog nooit zelf gedaan, maar daarom des te leuker. Het was alleen nog even lastig waar we dat gingen doen. Nadat Jan 's ochtends de schuur had opgeruimd, hadden we de plek. Frituurpan geleegd, andere olie erin gedaan, beslag gemaakt, van een pak oliebollenmix, en toen aan de slag.


De eerste oliebollen waren niet zo in vorm, maar al snel ging het boven verwachting. We waren het er helemaal over eens dat we nog nooit zulke goeie oliebollen hadden gehad. Het laatste pak mix werd klaargemaakt met een appeltje in stukjes erdoor. Een lekkere frisse bijt krijg je daardoor. Alles voor herhaling vatbaar, alleen jammer dat er nu eigenlijk teveel kniepertjes gebakken zijn.


Gisteren op oudjaarsdag zijn we begonnen met de kerstboom op te ruimen. Dit was echt nodig want Fleur kreeg 5 vriendinnen, die ze nog kent van de vorige school, 's avonds op visite en te logeren. Dit laatste moest, zoals we dat altijd doen, in de voorkamer gebeuren. Nadat we klaar waren met dit klusje heeft Jan de boodschappen gedaan en ben ik het huis schoon gaan maken. 's middags ben ik nog even naar mijn vriendin geweest en heb wat kniepertjes gebracht. Ook nog even bij mijn ouders die ook dichtbij wonen.

Het was gisterenavond erg gezellig. Leuk te zien dat 18 jarige meiden, en ook 16 jarige zus, zich ook prima vermaakten met een avondje thuis, een zelfbedacht spelletje, lekkere meegebrachte dingetjes en sterretjes om twaalf uur. Wij zijn samen met de jongste tussendoor nog even naar opa en oma geweest, en na twaalven nog bij de buurtjes. Al met al een prima slot voor 2010.

1 opmerking:

  1. ooh wat zal dat heerlijk geroken hebben, ik vergrootte de foto van je kniepertjes en zag een schattige babyfoto, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...