zondag 9 januari 2011

zoete suikerbol.

Zondagochtend. Meestal word ik zo ongeveer 7.30 wakker. Dit is voor mij al uitslapen, daar ik door de weeks om 6.15 opsta. Dit omdat onze zoon om 7.20 opgehaald wordt door de bus. (hij zit op het V.S.O in verband met z'n autisme.). Ik vind het erg prettig dat ik 's morgens de enige ben die zó vroeg opstaat. Nou zijn onze kinderen ook niet echte uitslapers, meestal zitten we in het weekend  wel om 9 uur aan het ontbijt met z'n allen.

Als eerste pak ik altijd een kopje koffie.En dan settle ik met lekker op de bank met óf een tijdschriftje óf ik zet de t.v. aan (als er iets op is wat ik leuk vind.) Om ongeveer 8.45 realiseer ik me dan dat ik de broodbakker nog zou vullen, anders komt er niet veel van het broodje terecht dat ik nog zou maken.

Vandaag ga ik voor suikerbrood. Dit ook omdat Jan a.s. nacht nachtdienst heeft en van tevoren altijd slaapt tot ong. 12 uur. Zou ik dan iets hartigs maken, zou dat betekenen dat hij misschien wel kaas-uienbrood als ontbijt zou krijgen. Lijkt me net iets teveel van het goede...

Voor het suikerbrood gooi ik een pak witbroodmix in de machine, 300 ml. water erbij en ik zet hem op kneden. Na 1 uur 20 is ie dan klaar met kneden en rijzen. Ik bestuif het aanrecht met bloem, haal het deeg uit de broodbakker en druk het een beetje plat uit op het aanrecht. Dan komt er een pak kandijsuiker bij kijken. Ik strooi een ruime hoeveelheid suiker op het deeg en kneed het deeg er om heen. Daarna rol ik het deeg tot een bal en haar hem nog even flink door de suiker.

Dan gaat ie op de crispy-plaat en zet ik het in de oven. Deurtje dicht en dan rijst het rustig aan. Een klein uurtje ongeveer. Dan gaat de oven aan op 160 graden en in 35 minuten bakt de bol dan bruin. Zeker de moeite van het proberen waard, wij hebben er in ieder geval weer lekker van gesmikkeld!


Tip: Wij ontdekten vandaag dat ie heerlijk is met aardbeienjam.

2 opmerkingen:

  1. hmmm wat ziet dat er lekker uit
    mijn lief lust ook zo graag suikerbroog.

    groet Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit. En wat een prachtige waterkoker heb je.

    BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...