vrijdag 28 januari 2011

Mindfullnes.

Als je al druk bent, moet je je niet nog eens druk gaan maken. Dat staat op een briefje uit de Loesje kalender van een paar jaar geleden. Ik vond het zò treffend en waar dat ik hem heb laten hangen. Ik heb er vaak steun aan gehad, alhoewel ik het geschrevene wel erg moeilijk in de praktijk te brengen vind.Er zijn van die weken, dan word je als het ware geleefd. Allemaal dingen die je aandacht nodig hebben en anders zijn het wel klussen. Op èèn of andere manier vind ik het nog steeds noodzakelijk minstens 1 keer per week een doekje door het huis te halen. Nou klopt het ook wel dat dat nodig is, want in zo'n oud huis met 5 mensen en een actieve hond en dan ook soms een klussende man "groeit" de stof vanzelf weer aan. En ook altijd ziet het water zo ongeveer zwart als ik het na een schoonmaakbeurt weg spoel.

Onze weekindeling verschilt van week tot week. Met een man in de ploegen en een oudste die studeert, om van tweede nog maar niet te spreken, je weet nooit welke les er vandaag weer uitvalt, is het altijd weer anders.Ik heb zelf ook wisselende verplichtingen en geen week is hetzelfde voor mij. Dat kan ook z'n charmes hebben. Dat lees je in mijn vorige blogje wel! Maar een strak plan van schoonmaak is niet handig.

Ook eigenlijk niet nodig, vind ik zelf, tòtdat het weekend nadert. Ik heb er een hekel aan om aan het eind van de week nog een inhaalslag te moeten maken. Maar daar komt het vaak wel op neer. Zo ook vandaag. En dan moet je ineens heel veel van jezelf. De hele hut moet schoon, de was gaat door, de tuin mag ook wel een beetje opgeruimd en er komen nog eters in het weekend, wat zal ik eens voorbereiden...

Stapelen noemde mijn vader dat vroeger. Mijn moeder is er ook goed in. O help 'k moet nog dit en dat...druk maken als je al druk bent dus. Wat als je het nou eens gewoon doet? Iemand zei eens tegen mij dat ze schoonmaken zo heerlijk rustgevend vindt. Gewoon lekker doen en blij zijn met het resultaat. Als je het zo benadert mag je blij zijn dat je het mag doen! Is dat dan mindfullnes?Misschien moet ik me er toch eens wat meer in gaan verdiepen. En komt er in mijn hoofd wat meer plek voor dingen die ècht belangrijk zijn. Dat ik vanochtend een mooie bos gele roosjes van Jan kreeg helpt daar zeker een beetje bij.. Genieten dus..Fijn weekend!!

4 opmerkingen:

 1. Druk druk druk.....hoort een beetje bij deze tijd, zegt men, maar ik kan er niet goed tegen. Ik schiet dan in de stress, kinderen noemen me regelmatig 'stresskip'...Ik functioneer 't beste als mijn agenda niet vol (=dus leeg...)staat, dat komt mijn gezondheid en welzijn zeer zeker ten goede. En dan kan ik ook genieten .... ook van een fijn weekend! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal herkenbaar dit Trudy. We moeten gewoon leren de boel de boel te laten en vooral in het hoofd. Alleen al het denken eraan kost je onnodige energie. M'n moeder zegt altijd; Je hebt het niet druk,je doet druk. En daar zit een kern van waarheid in.:) Dus....hoofd leeg maken...dan ziet het er altijd minder druk uit.
  Geniet van het weekend!
  Groetjes,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb mindfulness gedaan en er zeker van geleerd. in praktijk soms nog wel moeilijk maar ach...ik ben er mee bezig. herkenbaar dus!! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is o zo belangrijk om zeker als je druk bent bij het moment te leven! Je loopt dan minder snel het risico je druk te maken over dingen die er op dat moment niet toe doen.
  Hartelijks,
  Makkie

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...