maandag 5 november 2012

Glimmende schoenen.

Net, tijdens mijn ochtendrondje langs de medeblogsters kwam ik dit blogje tegen. "Oh ja,schoenenpoetsen... "dacht ik toen. Daar krijg ik meteen associaties bij...

Vroeger, bij ons thuis, poetsten wij onze eigen schoenen. Zo lang als ik me kan herinneren. Dat had zo zijn redenen. Mijn moeder kwam van de boerderij. 2 Broers, 1 zus en vader en moeder. Nu weet ik niet precies op welke dag het gebeurde, 't zou maarzo ook op zaterdag kunnen zijn, zondag gingen ze ook elke week naar de kerk nl.

Maar dan werden er rijen schoenen gepoetst. En nu heb ik me laten vertellen dat ze dat nu niet het leukste werkje van de week vond. Dus toen mijn ouders trouwden gaf ze al snel aan mijn vader aan dat er in ieder geval één ding was wat ze niet voor hem deed. Schoenen poetsen.

Ook hier thuis is dat niet anders. Nu moet ik zeggen dat er überhaupt niet vaak borstels en schoensmeer tevoorschijn komt hoor. Alleen als er een feestje is en heel enkel als ik écht denk dat het niet langer kan. 't Is ook niet mijn hobby, dat lees je dan maar weer.

Bij mijn nichtje thuis was het anders. Nichtje is 3 maanden jonger dan ondergetekende, en zij is een heel speciaal nichtje voor mij. Ik knip haar gezin eens in de vijf weken, maar soms komen we ook wel gewoon gezellig bij elkaar. Om bij te kletsen of te eten. Ook vroeger ging ik veel met haar om. Logeren bij haar thuis was dan ook geen uitzondering.

Maar nichtje was het enige meisje thuis. En werd nét iets strenger opgevoed dan ik. Meer van de oude stempel, zal ik het maar noemen. En daar hoorde ook bij dat ze wekelijks schoenen poetste. Dus tijdens een logeerpartij gingen we samen voor deze klus.

De rij schoenen stond voor onze neus. Ik was nog niet zo ervaren met deze klus. Dus kreeg ik de werkschoenen van mijn oom aangeboden om te poetsen. Wat heb ik daar mijn best op gedaan! Zijn reactie vergeet ik nooit meer! Ik liet hem vol trots zijn glimmende werkschoenen zien en hij schoot hartelijk in de lach. "Oh jee, zei ie, wat zal ik nu een bekijks hebben bij mijn collega's!"

Misschien is dat wel de basis geweest van de nonchalance die nu gepaard gaat met deze klus. En het feit dat ik lang niet altijd leren schoeisel koop zal zeker ook mee werken. Zoveel valt er dan niet te poetsen. Ik kocht laatst deze laarzen:Nog even voor de hak, daar kijk ik nl. altijd eerst naar ; o

'k Was al heel lang op zoek naar deze en zag wel dat ze niet van leer waren, maar de prijs stond me aan. En of ik nu dure koop of niet, ze slijten bij mij echt nét zo hard. Zulke exemplaren in het leer,prachtig hoor maar  da's nu eenmaal voor ons echt buiten het budget...  Alleen, Jan's reactie vond ik iets minder toen ik er -nog steeds helemaal blij- ermee thuis kwam. "Oh" zei ie een beetje laatdunkend, "da's plastic..."Mánnen...

21 opmerkingen:

 1. Ik poets ook alleen schoenen als het echt niet meer anders kan. Ik vind je laarzen wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke laarzen!
  Schoenenpoetsen, eigenlijk doen we dat hier nooit...ik heb geloof ik niet eens shoensmeer..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ik heb helemaal geen hekel aan schoenen poetsen, doe het regelmatig, zeker in het natte seizoen want ik heb het idee dat het vet de schoenen ook wat meer waterdicht en dus warmer aan de voeten maakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij doen het helemaal niet voor de kinderen en mijn man, mijn laarzen komen af en toe aan de beurt, maar dat is slechts enkele keren per jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik poets inderdaad als het ècht niet meer kan of voor een "gelegenheid". Ik koop tegenwoordig ook niet altijd echt leren exemplaren, die laatste rode laarsjes zijn ook hardstikke nep, maar perfect voor mijn portemonnee. Dat zou ik vroeger niet gedaan hebben, maar ja... de schoenen van de kids en manlief gaan voor de mijne. Als eigen baas kan je zelf bepalen waar je op loopt hè :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet eens waar de schoenenpoets is ;-) Ik heb dan ook bijna geen leren schoenen. De meeste van mijn laarzen zijn suede en mijn gympies en sandalen hebben geen poetsbeurt nodig. Misschien kies ik onbewust schoenen uit die niet veel onderhoud nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier worden ook niet veel schoenen gepoetste hoor,die van de kids al helemaal niet.Deze was ik wel geregeld af!
  Ik vind het trouwens een heel vervelend karweitje...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier worden ook zelden schoenen gepoetst. Alleen manlief heeft leren schoenen en die moeten wel eens gedaan worden, voor de rest is het gelukkig niet nodig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De enige die hier schoenen poetst is manlief. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Soms, als het echt moet, poets ik schoenen. Ik moet wel zeggen dat ik daarna altijd heel erg tevreden ben over het resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik poets ook zelden schoenen. Maar idd is mijn herinnering ook zo: elke zaterdagavond een rij schoenen in de keuken en ma maar poetsen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. haha, wat een dooddoener die laatste zin! Plastic!!!! Of je was heel erg beteuterd of juist heel erg blij (plastic hoeft geen poetsbeurt hé)! leuk stel laarzen trouwens.
  Btw, ik poets ook niet graag schoenen. hoe komt dat toch dat dit werkje niet zo gesmaakt wordt als ik het rijtje hier afga?!?!?! doe het ook maar heel af en toe ;-)! groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schoenen poetsen, Meneer Williams moet voor zijn werk altijd glimmende gepoetste schoenen hebben, dus die poetst wel zijn schoenen en voor de rest hebben wij hele handige spuitbussen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi hoor,je laarzen.
  Plastic of niet.
  En schoenen poetsen doe
  ik ook echt niet elke week.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Trudy,
  Schoenenpoetsen, ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet vaak genoeg doe. Pas als ik denk, nu MOET het echt, dan komen de spullen uit de kast. Dus zeker niet wekelijks... Maar ik ben het wel met Monique eens dat als je dit vaker doet, dat je dan veel langer doet met je schoenen... Misschien toch maar eens vaker op mijn to-do-lijstje zetten...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik poets wel mijn schoenen, maar niet elke week hoor. Maar kale neuzen van je schoenen onder een sjieke kerstjurk is natuurlijk wel heel raar. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is ook niet mijn favoriete hobby maar 1x in de 2 weken doe ik het wel. Het is gewoon verzorgder en je weet nooit wie je tegen het lijf gaat lopen. Het kan zomaar een potentiële opdrachtgever zijn of iemand die je weer een stapje verder kan helpen.
  Ik heb nu suede-schoenen die hoognodig bij de neus opgeknapt moeten worden. Ik zal Man vragen hoe ik dat moet doen. Hij heeft daar meer kijk op dan ik.
  PS: dank je wel voor je reactie laatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oei, echt nooit doe ik dat.....
  Ik vind je nieuwe laarzen helemaal top!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een scherpe blik heeft jouw Jan! Ik zie het niet dat ze niet van echt leer zijn.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonvader was schoenmaker, dus daardoor ziet Jan dat soort dingen meteen...

   Verwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...