woensdag 21 november 2012

Op de centen letten...

Zoals bij heel veel gezinnen hier in Blogland, moet ook bij ons thuis de broekriem wat aangehaald worden. Dat wordt al een beetje een gewoonte mag ik tot tevredenheid zeggen.

Brandden hier in huis eerder altijd heel veel kleine lampjes overdag, nu alleen het hoognodige. Ik krijg nogal eens te horen van mijn kinderen dat ik wel heel erg in het donker zit, maar ach. Ook nu heb ik geen lampje extra nodig. Ik kan blind typen. Dat is het gevolg van elke maandagmiddag typles bij mevr. V.d. Belt. Wat hád ik er destijds een hekel aan zeg!

Op maandagmiddag moest ik tot het achtste (dat was 4 uur 's middags) naar school en dan óp naar typeles. Tot half zes. Mijn ouders bedachten dat je als meisje misschien wel gebaat was met zo'n diploma naast het MAVO papiertje. Nou die combinatie heb ik nog nooit als werkende nodig gehad. Ik verpieter achter een bureau. Ooit eens als vakantiewerk uitgeprobeerd en nee dat werd 't 'm écht niet!

Maar toch vind ik het nu wel handig! Zo al bloggend vind ik toch de toetsen wat sneller dan dat ik geen les zou hebben gehad, zo zie je maar...

Ik dwaal weer af... Bezuinigen. Lampen uit, kachel omlaag en extra trui aan, wassen op kort, was ophangen, wat doordachter boodschappen doen, het gaat eigenlijk heel goed! Zelfs de stofzuigerzakken worden hier hergebruikt. Die dingen kosten een vermogen en zoveel werk is het nou ook nog weer niet eventjes uitpluizen boven de container.

En als het gaat om koken of bakken heb ik ook al manieren gevonden. Het petroleumstel en de hooikist zijn hier al geïntrigeerd. Ook wordt het kleine broodoventje vaak gebruikt om even iets op te warmen. Veel minder energieverbruik. Lager vermogen dan mijn grote combioven en het voorverwarmen hoeft niet meer. Ging de oven voorheen toch zó een minuut of 20 aan, nu hoogstens 7 minuten. Zal toch schelen op de eindafrekening mag ik hopen :O

Ook kijken we goed als het om benzineverbruik gaat. Laatst moesten we naar een 10 minuten gesprek en daar is Jan alleen heen gegaan. Voorheen kwam ik vanuit huis richting Arnhem en Jan vanuit  Nijmegen, daar werkt hij. Dat doen we niet meer. Ook lange ritten i.v.m. familiebezoek zijn niet meer vanzelfsprekend voor ons.


Plaatje van www.


Er wordt binnenkort een auto verkocht. Nee, niet m'n groene en ook Pino niet. Jan kocht voor tijdelijk een Golf en die gaat d'ruit. Je moet wat. Kan maar zo zijn dat we volgend jaar mijn groene autootje ook eruit doen (komt er wél een vervanger...), ligt er een beetje aan hoeveel er moet gebeuren bij de A.P.K. Er zitten waarschijnlijk grote dingen aan te komen aan reparatie en dat ziet Jan niet zo zitten. Nog genoeg werk hier in en om huis en je kan maar één ding tegelijk...

Vandaag gaan we ons eens even storten op het schrappen van abonnementen. Ook gaan de verzekeringen en de energieleverancier onder de loep. Eruit halen wat eruit te halen valt. Ik zie er een beetje tegenop om alles los te gooien maar het is denk ik ook wel goed dat te doen. Wij zijn als stel van die mensen die goed luisteren naar verzekeringsagent enz. en dan keurig maandelijks betalen. Die moeten ze hebben, denk ik dan. Toch maar eens wat scherper worden als het gaat om de centen.

En da's niet voor de lol. Het zal wel moeten. Met 2 studerende meisjes en de dolk van volgend jaar geen werk meer voor Jan boven ons hoofd hebben we geen keuze. Dus schouders eronder en doorzetten!

22 opmerkingen:

 1. Dat zijn geen leuke vooruitzichten, maar hopelijk vat het mee. Bezuinigen is hier ook het credo. Straks met 3 studerende kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is allemaal minder zeg, ik heb trouwens ook mijn typediploma. Mijn ouders hadden dezelfde redenen als die van jou ;-) Nu zegt mijn zoon iedere keer als hij mij hoort typen wat kan jij dat toch snel he, en verder...heb ik nog nooit nodig gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook mijn typediploma gehaald op de middelbare school :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog steeds plezier van mij typediploma.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond typen wel leuk :) en heb er ook nog altijd veel plezier van. Is het al zeker dat Jan zijn baan kwijt is volgend jaar, of kan het nog meevallen? Dat is niet zo leuk :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan heeft vorig jaar december te horen gekregen dat de fabriek waar hij werkt eind 2013 dicht gaat. Gelukkig krijgt hij nog wel een ontslagpremie mee en die is, na 27 jaar bij deze baas gewerkt heeft, riant. Maar dan nóg... Jan is 50 jaar als hij op straat staat en ook de opbouw van het pensioen houdt op. Dus is het mooi als het geld er is maar wij voelen ons er niet overdreven rijk bij. Dus sparen maar is nu het credo. En da´s best lastig in deze tijd...

   Verwijderen
 6. Goh je bent echt heel goed bezig. Een petroleumstelletje heb ik ook nog maar eigenlijk voor de sier, zal ik dan toch eens.... en een oventje staat op zolder voor de vakanties die we deden op de camping maar die tijd van campings is voor bij. Mischien toch eens iets creatiever worden. Goh zo leer je toch wel een hele hoop van elkaar. groetjes sophie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes met alles uitzoeken! Ik hoop voor je dat het je flink wat besparingen oplevert. Was hier wel zo. Toen ik overstapte heb ik alles wel 10x gecontroleerd maar nu het eenmaal loopt en ik al drie jaar de helft betaal van voorheen, ben ik erg blij dat ik me eraan gezet heb. Komt goed!!!

  Verder ben je al lekker bezig zo te lezen. Ook fijn, straks een meevaller met de energierekening. Super! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. A S D F SPATIE!!!! Galmde mijn typelerares dan altijd... hoor het ze nog zeggen. Was niet zo'n gezellig type.

  Het benzineverbruik is hier ook zo veel, en zo moeilijk om daar op te besparen... overal ver vandaan.
  Verder zijn de dingen die je noemt ook herkenbaar, hier doen we dat ook allemaal. Even wennen, maar dan ben je eraan gewend. Hier ook minder de lampen aan en ik hou erg van kaarsjes aan 's avonds.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind/vond typern altijd heel erg leuk. Oook om naar iemands handen te kijken als ze over het toetsenbord gaan.
  Ben secretaresse geweest dus wel nodig gehad.
  Leuk om te lezen hoe ieder met besparingen omgaat. Ik heb er in de jaren veel van geleerd al was ik altijd erg zuinig met veel dingen omdat ik zo van de natuur hou en daarom altijd let op energieverbruik en zo.
  Ik heb het al eerder gezegd maar meid wat heb jij een mooie dochters. Volgens mij kennen we nu je hele gezin,, ook die leuke Jan van jou maar jou nog niet. dikke kus.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geen typdiploma:-( Succes met besparen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geen typediploma hier. Maar met twee vingers typen gaat ook heel goed hoor. ;-) Je bent goed bezig Trudy met het bezuinigen. Weet je: het geeft echt zo'n kick als je gaat zien en merken dat je bezuinigingen resultaat opleveren! Ik heb een vreugdedansje gemaakt hoor toen mijn maandbedrag voor elektriciteit van 33 naar 19 euro ging. Gewoon lekker doorgaan, de beloning komt vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hoop voor je dat het een hele hap geld gaat schelen om alles even onder de loep te nemen. Zeker als je alles zo tegelijk doet dan merk je dat in je budget. Succes met het uitzoeken maar dat komt vast goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je bent heel goed bezig hoor en dat moet toch op een gegeven moment te merken zijn aan je
  portemonnee !
  Ook hier is het nodig hoor die broekriem aantrekken maar het valt nog niet altijd mee ;-((
  Maar hier en daar blogs lezen ......daar doe je altijd weer een hoop goede ideeën mee op :-))!
  Liefs Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een typediploma en jaren geleden een typesnelheid dat ik telefoongesprekken al meetypende gelijk in dossier kon vastleggen.

  Hier ook hand op de knip; Dubbeltjelief kreeg gister het bericht dat de afdeling waar hij werkt, verkocht is en straks niet meer op reisafstand te doen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Altijd weer inspirerend om te lezen dat anderen ook bezig zijn met besparen. Ik vind het inmiddels ook gewoon leuk om te doen. Steeds kijken hoe je dingen financieel gezien slimmer kunt aanpakken. Al zijn er nog genoeg dingen te verbeteren, we zijn hier goed op weg. Vooral qua energie- en waterverbruik en boodschappen. En niet meer zo makkelijk dingen kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het kan verkeren, ik mocht van mijn ouders geen typediploma halen op de middelbare school en ik had het graag gewild.
  Ik hoop dat jullie mogelijkheden hebben gevonden om te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nou,je bent goed bezig Trudy.
  Ja,in deze tijden is het gewoon nodig,om op de centjes te letten.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tja, ik heb geen typediploma, maar kan toch prima en vlot blindtypen. Ook hier gaan alle uitgaven onder de loep. Vast voorbereiden op het einde van het contractvan manlief, dat wordt zoals het nu lijkt ook niet verlengd.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hahaha..... hier nog iemand met een typediploma. Elke week op mijn vrije middag van school naar typeles. Maar bij mijn examen had ik een negen! Met een eervolle vermelding. Blind typen doe ik niet meer, maar snel nog wel.

  Wij moeten ook zuinig aan doen. Nog twee en en halve week, dan is Husband klaar met werken. Maar wij leven er al zolang naar toe. Dat gaat wel lukken.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Trudy,
  Ik heb typles genomen toen ik mijn eerste baan had, bij een bank. En die lessen nam ik samen met mijn opa !! ja echt waar. Op de kleintjes letten wil/moet ik ook steeds meer gaan doen hoor. Ik heb zojuist (vanavond nog) op MP een petroleumstel gekocht. Maar die is ook voor de sfeer hoor, lijkt me zo heerlijk om stoofpeertjes op zo'n ding te hebben staan. En ze doen het ook heel goed op lampolie, heb ik me laten vertellen...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...